Iscoadele trimise în Canaan.

l. Dupa aceasta a pornit poporul de la Haserot si a poposit în pustiul Paran.
2. Acolo a grait Domnul cu Moise si i-a zis:
3. "Trimite din partea ta oameni ca sa iscodeasca pamântul Canaanului pe care am sa-l dau Eu fiilor lui Israel spre mostenire; câte un om de fiecare semintie sa trimiti; însa acestia sa fie toti capetenii între ei".

4. Si i-a trimis pe acestia Moise din pustiul Paran, dupa porunca Domnului, si erau toti capetenii.
5. Iata acum si numele lor: Sammua, fiul lui Zahur, din semintia lui Ruben.
6. Safat, fiul lui Hori, din semintia lui Simeon;
7. Caleb, fiul lui Iefone, din semintia lui Iuda;
8. Igal, fiul lui Iosif, din semintia lui Isahar;
9. Osia, fiul lui Navi, din semintia lui Efraim;
10. Falti, fiul lui Rafu, din semintia lui Veniamin;
11. Gadiel, fiul lui Sodi, din semintia lui Zabulon;
12. Gadi, fiul lui Susi, din Manase, semintia lui Iosif;
13. Amiel, fiul lui Ghemali, din semintia lui Dan;
14. Setur, fiul lui Mihael, din semintia lui Aser;
15. Nahbi, fiul lui Vofsi, din semintia lui Neftali;
16. Gheuel, fiul lui Machi, din semintia lui Gad.
17. Acestea sunt numele barbatilor pe care i-a trimis Moise sa iscodeasca tara. Insa pe Osia, fiul lui Navi, Moise l-a numit Iosua.
18. Trimitându-i pe acestia din pustiul Paran ca sa iscodeasca pamântul Canaanului, Moise le-a zis:
19. "Suiti-va din pustiul acesta si va urcati pe munte si cercetati ce pamânt este si ce popor locuieste în el; de este tare sau slab, mult la numar sau putin;
20. Cum este tara pe care o locuieste: buna sau rea, cum sunt orasele în care traieste el: cu ziduri sau fara ziduri;
21. Cum este pamântul: gras sau slab, de sunt pe el copaci sau nu. Fiti curajosi si luati din roadele pamântului aceluia". Aceasta se petrecea pe vremea coacerii strugurilor.
22. Si s-au dus ei si au cercetat pamântul de la pustiul Tin pâna la Rehob, care vine lânga Hamat.
23. De acolo au trecut în partea de miazazi a Canaanului si au mers pâna la Hebron, unde traiau Ahiman, Sesai, si Talmai, copiii lui Enac. Hebronul fusese zidit cu sapte ani înaintea orasului egiptean Toan.
24. Apoi au venit pâna în valea Escol, au cercetat-o si au taiat de acolo o vita de vie cu un strugure de poama si au dus-o doi pe pârghie. Au mai luat de asemenea rodii si smochine.
25. Locul acesta l-au numit ei valea Escol, adica valea strugurelui, de la strugurele de poama pe care l-au taiat de acolo fiii lui Israel.
26. Si dupa ce au cercetat ei pamântul, s-au întors dupa patruzeci de zile
27. Si, mergând, au venit la Moise si la Aaron si la toata obstea fiilor lui Israel, la Cades, în pustiul Paran, si le-au adus lor si întregii obsti vita si le-au aratat roadele pamântului aceluia.
28. Apoi le-au povestit si au zis: "Am fost în pamântul în care ne-ai trimis, pamântul în care curge miere si lapte si iata roadele lui.
29. Dar poporul care locuieste în el, este îndraznet si orasele sunt întarite si foarte mari, ba si pe fiii lui Enac i-am vazut acolo.
30. Amalec locuieste în partea de miazazi a tarii; Heteii, Heveii, Iebuseii si Amoreii locuiesc în munti, iar Canaaneii locuiesc pe lânga mare si pe lânga râul Iordanului".
31. Caleb însa a linistit poporul înaintea lui Moise, zicând: "Nu, ci sa mergem si sa-l cuprindem, pentru ca îl vom putea birui!"
32. Iar oamenii cei ce fusesera cu el au zis: "Nu putem sa mergem împotriva poporului aceluia, pentru ca e mult mai puternic decât noi".
33. Si au împrastiat printre fiii lui Israel zvonuri rele despre pamântul pe care-l cercetasera, zicând: "Pamântul pe care l-am strabatut noi, ca sa-l vedem, este un pamânt care manânca pe cei ce locuiesc în el si tot poporul, pe care l-am vazut acolo, sunt oameni foarte mari.
34.
Acolo am vazut noi si uriasi, pe fiii lui Enac, din neamul uriasilor; si noua ni se parea ca suntem fata de ei ca niste lacuste si tot asa le paream si noi lor".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 849

Voteaza:

Iscoadele trimise în Canaan. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE