Ierurgii in legatura cu nasterea copilului

Ierurgii in legatura cu nasterea copilului Mareste imaginea.


Ierurgii in legatura cu nasterea copilului

1) Dupa ce a nascut o femeie, in prima zi, preotul rosteste scurta rugaciune de sfintire a apei, in care cere iertarea pacatelor, schimbarea chinurilor, indepartarea tuturor rautatilor si vindecare. Aceasta sfintire se numeste "molitfa". Dupa sfintirea apei se canta Troparul Nasterii Domnului si Condacul, apoi se citesc cele trei rugaciuni, pentru iertarea pacatelor si curatirea femeii lauze de intinaciunea trupeasca, pricinuita de nastere, intrucat suntem "zamisliti in faradelegi si nascuti in pacate" (Ps. 50, 6) ; in a doua rugaciune preotul cere Domnului s-o miluiasca pe mama, pe prunc, trimitandu-le ingeri luminati si stralucitori, ferindu-i de toata fermecatura si de asuprirea duhurilor rele. Se citeste si rugaciunea de curatenie pentru cei care s-au atins de lauza, considerandu-se "necurati", dupa Levitic (12, 1-4).

Daca preotul face aceasta molitfa acasa, stropeste cu apa sfintita pruncul, casa si pe ai casei; iar copilul inseamnat cu semnul sfintei cruci la frunte, la gura si la inima.

 

2) La opt zile dupa nastere se face apoi rugaciunea de punerea numelui copilului, care se face acasa. Aceasta ierurgie se face in amintirea zilei a opta, cand Pruncul dumnezeiesc, nascut din Sfinta Fecioara Maria, a fost adus la templu si taiat-imprejur, punandu-I-se numele Iisus, potrivit Legii (Lev., 12, 3), nume dat ele inger (Luca, 2, 21).

 

3) La 40 de zile, lauza luand pruncul vine la biserica, unde i se fac rugaciunile de curatire si de imbisericire a copilului. Acestea amintesc momentul cand Maica Domnului, la implinirea zilelor curateniei, a adus dumnezeiescul Prunc la templu, unde a fost primit in brate de dreptul Simeon, binecuvantand pe Dumnezeu ca a vazut mantuirea asteptata de Israel (Luca, 2, 22-30). Aceasta randuiala e prescrisa de Moise (Lev., 12, 3). Dupa terminarea rugaciunilor - citite in pronaosul bisericii - daca pruncul este deja botezat, preotul luandu-l pe brate il inchina la sfintele icoane, ca Domnul si Maica Domnului sa-l ocroteasca in viata ; iar daca este baiat merge cu el si in altar, inchinandu-l in cele patru parti ale Sfintei Mese si la Proscomidie, apoi in mijlocul bisericii, rostind de fiecare data cuvintele de imbisericire. Si incredintandu-l mamei ii miruieste pe amandoi. In caz ca pruncul e nebotezat, preotul, dupa ce l-a luat in brate, face cu el - din pronaos spre altar - semnul crucii si miruieste numai pe mama, urmand a-l imbiserici, dupa botez.

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 6314

Voteaza:

Ierurgii in legatura cu nasterea copilului 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Aurelian Mihut Postat la 2011-09-24 20:36

    in a opta zi, inainte de rugaciunea de punere a numelui pruncului, se face rugaciunea de curatire pt femeia lauza nu la 40 de zile! dupa 40 zile se face botezul incepand cu lepadarile!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE