Planurile in cruce inscrisa


Planurile in cruce inscrisa

Aceste planuri, care domina in arhitectura bizantina incepand din epoca dinastiei Macedonene, nu se intalnesc decat rareori in epoca paleocrestina. Uneori s-a crezut ca ele se trag din planul in cruce, prin adaugarea unor incaperi intre bratele crucii. Dar, fara a exclude posibilitatea ca originea unora sa tina de aceasta evolutie, este bine sa nu se piarda din vedere ca ele sunt atestate inca de mai inainte, cu numeroase variante, incepand chiar din secolul al II-lea e.n., la mausoleele pagane si, de asemenea, la constructii ca Tychaion-ul din Mismiyeh.

Cel mai bun exemplu ce ne-a ramas este biserica ridicata in 464-465 la Gerasa, intru cinstirea Proorocilor, Apostolilor si Martirilor, intercesori intre omenire si Dumnezeu. Din patratul central se desprind patru nave cu colonade duble.

Salile mici ce se formeaza intre brate dau nastere careului in care se inscrie crucea. Nu suntem siguri de felul cum erau dispuse acoperisurile: de obicei se presupune o piramida in sarpanta pe incrucisarea centrala si acoperisuri cu doua ape pe bratele crucii. S-a propus de asemenea posibilitatea unor piramide mai scunde pentru salile din colturi. De acest tip pare sa fi fost si primul stadiu al bisericii Maicii Domnului din Antalya (vechea Attaleia), in Pamphylia, din secolul al Vl-lea sau de la inceputul celui de-al Vll-lea: si aici acoperisurile erau de lemn, cu o piramida centrala.

Edificiile in cruce inscrisa nu isi vor gasi deplinele lor posibilitati de dezvoltare decat atunci cand se va adopta pentru acoperirea lor cupola si boltile de zidarie.

C. Delvoye

.

27 Mai 2008

Vizualizari: 1415

Voteaza:

Planurile in cruce inscrisa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE