Biserici de la Constantinopol ca subiecte evanghelice


Biserici de la Constantinopol ca subiecte evanghelice

Un decor comparabil ca spirit, alcatuit din subiecte luate din Evanghelii, a fost realizat in biserica Maicii Domnului de la Izvor pe care Vasile I a restaurat-o si "a facut-o mai frumoasa ca niciodata". In cupola se vedea inaltarea, iar in restul bisericii intampinarea Domnului, Schimbarea la Fata, Rastignirea, Iisus se arata mironositelor, Pogorarea Sfantului Duh. Decorul bisericii Maicii Domnului din Palat si acela al Sfintilor Apostoli, sau acela al

Serafim din Sarov - pururea sub ocrotirea Maicii Domnului' class='linking auto'>Maicii Domnului de la Izvor s-au impletit in biserica zidita la Constantinopol pe la 890 de magistrul Stylianos Zautzas.

Ea nu ne este cunoscuta decat din predica pe care imparatul Leon al VI-lea a rostit-o cu prilejul tarnosirii. In cupola, bustul Pantocratorului era inconjurat de ingeri, dintre care unii celebrau Liturghia Divina pe cand altii il contemplau. Mai jos fusesera reprezentati prooroci si sfinti, precum si regi si preoti biblici. La acestea se adaugau episoade din viata lui Hristos: Bunavestire, Nasterea, inchinarea magilor, intampinarea Domnului, Botezul, Schimbarea la Fata, invierea lui Lazar, Rastignirea, Punerea in mormant, subiectul foarte rar al lui Hristos mort si depus in sarcofag, si Pogorarea Domnului in Iad.

C. Delvoye

.

05 Iunie 2008

Vizualizari: 4030

Voteaza:

Biserici de la Constantinopol ca subiecte evanghelice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro