Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului

Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului Mareste imaginea.


Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului

"Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului!", inscriptie gravata pe placheta-distinctie acordata PC Pr. Protoiereu Dinu Pompiliu, de la Protoieria III Capitala, pentru pelerinajele organizate in Tara Sfanta

Un pelerinaj in Tara Sfanta ne umple inima de bucurie si caldura duhovniceasca. Dar cata bucurie poate sa primeasca si sa daruiasca un suflet care a dus la Locurile Sfinte, in ultimii ani, nu mai putin de 1000 de pelerini? E mult? E putin? Il vom lasa pe PC. Pr. Protoiereu Dinu Pompiliu, de la Protoieria III Capitala, sa ne vorbeasca despre pelerinajul din care tocmai s-a intors si unde a insotit 72 de persoane.

- Prea Cucernice Parinte Protoiereu, ce simtiti acum la intoarcerea in tara?

- Acest pelerinaj la Locurile Sfinte, de la sfarsitul lunii ianuarie, a fost o mare realizare pentru Biserica noastra si pentru toti pelerinii. A fost o calatorie de suflet pe care nu am facut-o singur. Dumnezeu a fost cu noi. El ne-a insotit pe toate cararile si de aceea inca traiesc ecoul acesta al intalnirii cu Dumnezeu la Locurile Sfinte.

Am dus in Tara Sfanta, pana acum, in jur de 1000 de pelerini, iar Ministerul Turismului din Israel mi-a oferit o distinctie, o placheta, prin care se recunoaste faptul ca eu am dus acolo 1000 de pelerini in decurs de 7 ani. Pe placheta este scris: "Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului!". Am fost foarte bucuros si aceasta distinctie ma va stimula mult in activitatea pe care vreau sa o desfasor in legatura cu pelerinajele la Locurile Sfinte. E un privilegiu pe care mi-l acorda Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, pentru functionarea biroului de turism din cadrul Protoieriei III.

- Acest impresionant numar de 1000 de pelerini care au calatorit la Locurile Sfinte va multumeste?

- Nu ma multumeste, dar nu am facut-o staruitor pana acum. Doresc ca fiecare crestin sa calatoreasca acolo. Stiu ca este greu, multi nu-si pot permite, dar sper sa fie vremuri mai bune. Nadajduiesc ca fiecare biserica, fiecare preot, sa calatoreasca acolo si inlesnim aceasta calatorie pentru preoti impreuna cu credinciosii lor pentru ca e un act de misionarism deosebit. Eu cred ca e o scoala a Duhului Sfant pe care fiecare credincios trebuie sa o urmeze la Locurile Sfinte. Sunt locuri minunate pe care le putem vedea si in care se simte o intensitate deosebita in trairea duhovniceasca.

- Care au fost trairile pelerinilor in Tara Sfanta?

- A fost o rugaciune continua, as putea spune. Multi isi doreau sa nu se mai termine acest pelerinaj, unii ziceau sa mai stam citeva zile. Traiesc si acum ecoul acelor zile petrecute impreuna. A fost o atmosfera de rugaciune pentru ca tot timpul ne-am rugat, am citit Scripturile, ne-am bucurat impreuna si am invatat cea mai mare porunca: sa ne iubim aproapele.

- Se poate vorbi despre miracole? Ati simtit ca viata unuia sau a altuia s-a schimbat dupa un astfel de pelerinaj?

- Cei care au fost de la biserica mea au devenit, la randul lor, marturisitori ai acelor bucurii pe care le-au trait acolo: si-au impartit fotografii, si-au marturisit trairile, au devenit misionari si asta m-a bucurat foarte mult. Cred ca mi-am atins scopul. Va marturisesc ca, de fiecare data, s-au produs miracole. In primele calatorii am avut cu noi 2-3 absolventi de diferite facultati iar in urma pelerinajului au decis sa se inscrie la Facultatea de Teologie. Chiar duminica trecuta am slujit cu unul dintre cei care, in anul 2000, au fost in pelerinaj. Am avut in grupurile de pelerini fete care au urmat mai tarziu Facultatea de Teologie si acum sunt profesoare de religie. Fiecare excursie a avut o binecuvantare de la Dumnezeu. Multi s-au lasat de fumat, altii au devenit credinciosi practicanti. Altii au reusit sa isi schimbe viata, deci eu ma declar multumit. Cred ca scopul, pana la urma, dupa un pelerinaj, este ca sa ne schimbam mentalitatea si sa ramanem cu constiinta in Biserica lui Hristos.

- Ati intimpinat si greutati in aceste calatorii ?

- Am avut si ispite. Am avut oameni care s-au imbolnavit pe drum, nu au suportat mancarea sau temperaturile de acolo, dar am cautat sa ne intoarcem cu totii, cu bine.

- Parinte protopop, stiu ca in ultimul pelerinaj ati vazut ceva deosebit, ceva ce doreati de multa vreme sa vedeti. Despre ce este vorba?

- Am descoperit o barca de pe vremea Mantuitorului. Am fotografiat-o din toate partile. Se pare ca e una din corabiile in care Mantuitorul ar fi predicat pe Marea Galilei. Este facuta din 13 tipuri de copaci, care cresc in actuala Iordanie si in Israel.

- Cei care sunt dornici sa ajunga la Locurile Sfinte, unde se pot adresa?

- Am cautat in perioada aceasta sa formez preoti care sa mearga sa fie interpreti ai cuvantului lui Dumnezeu la Locurile Sfinte. De aceea, aproape lunar, Protoieria III Capitala, functie de cereri, organizeaza pelerinaje la Locurile Sfinte. Cautam sa oferim un pelerinaj deplin: si Tara Sfanta, si Muntele Sinai din Egipt iar de curand am inclus in traseu si Petra din Iordania, cu Valea lui Moise. Este locul in care Moise a lovit cu toiagul in stanca si a iesit apa, cetatea nabatienilor, cucerita de romani la 106 dupa ce ii cuceresc pe daci. Aici se afla si mormantul surorii lui Moise. Ne amintim de vremea Exodului. Cautam sa fie o excursie care sa ofere o imagine deplina a Locurilor Sfinte. Pentru a tine legatura cu credinciosii exista tel/fax 314 96 12 si tel. mobil 0722 342 291.

Muntele Sinai

- Ce mesaj aveti pentru cititorii site-ului www.crestinortodox.ro ?

- Va sfatuiesc sa va duceti la Locurile Sfinte. E cea mai mare bucurie. Am vazut multe tari in viata mea, dar imi face placere de fiecare data sa revad Ierusalimul. Si Sfantul Pavel se urca la Ierusalim sa ii multumeasca Mantuitorului pentru succesul pastoral pe care l-a avut. Desi am fost de atatea ori acolo, cand aud ca se organizeaza un pelerinaj, imi tresalta inima. De fiecare data ma bucur si imi aduc aminte de scripturi:

"De te voi uita, Ierusalime
Uitata sa imi fie dreapta mea
Sa mi se lipeasca limba de grumaz
Daca nu voi pune Ierusalimul
Incepatura tuturor bucuriilor mele"
(Psalmul 136,5-6)

Florentina Venter

Pelerinaj Israel

Cezareea

Raul Iordan

Raul Iordan

Locul nasterii Mantuitorului

Locul inmultirii painilor

Golgota

Piatra Mirungerii

Moastele Sfintei Ecaterina

Pastera in care s-a nevoit <a href='/acatiste/67105-acatistul-sfantului-ioan-iacob-de-la-neamt' title='Acatistul Sfantului Ioan Iacob de la Neamt' class='linking auto'>Sfantul Ioan Iacob</a> Hozevitul

Moastele <a href='/vietile-sfintilor/73084-sfantul-ioan-iacob-hozevitul' title='Sfantul Ioan Iacob Hozevitul' class='linking auto'>Sfantului Ioan Iacob Hozevitul</a>

          Moastele Sfantului Stefan Sinaitul             Mormantul Sfantului Gheorghe


Muntele Sinai

Muntele Tabor

Petra

Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului

Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului

ro/admin/_files/newsannounce/mormantuljv472.jpg" align=middle border=0>



.

18 Iulie 2008

Vizualizari: 29693

Voteaza:

Ierusalimul este centrul spiritual al Pamantului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro