Cuvant despre Sfantul Valentin

Cuvant despre Sfantul Valentin Mareste imaginea.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc la 30 iulie pe Sfantul Valentin, episcopul Umbriei. S-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni, Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno si consacrat episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.

Pentru credinta sa, Dumnezeu l-a inzestrat cu darul vindecarii si al facerii de minuni. A vindecat pe fratele tribunului Frontanus de o boala foarte grea si, apoi, in trecere prin Roma, pe Cherimon, fiul vestitului filozof Craton, ceea ce l-a determinat pe acesta sa se crestineze, impreuna cu toata familia si trei discipoli ai sai: Procul, Efiv si Apolonie. Fapta minunata a sfantului nu a trecut neobservata si delatorii l-au tarat la judecata. A fost condamnat la moarte prin taierea capului, in anul 273, cand avea 98 de ani. Cei trei discipoli ai filozofului i-au ridicat corpul si l-au inmormantat cu cinste la Terni. Dar si ei au cazut prada delatiunii, (se pare ca nici o fapta buna nu scapa nepedepsita de noi, "oamenii vigilenti") si au fost martirizati si ei.

Au mai fost la Roma doi preoti cu numele de Valentin despre care nu sunt cunoscute prea multe date:

- primul, prezentat ca prieten al imparatului Claudiu Gotul, care l-a interogat personal la proces si care, impresionat de intelepciunea sa, s-a adresat multimii din sala: "Ascultati vorbele intelepte ale acestui om." Si se parea ca hotararea cezarului sta in cumpana. Dar, pentru "vina" de a fi convertit la crestinism si pe Asteriu, care era prefectul Romei si familia acestuia, a fost condamnat la moarte in anul 268. A fost inmormantat langa Via Flaminia, unde avea sa se ridice mai tarziu o biserica in cinstea sa.

- celalalt preot, care se numea tot Valentin, a trait pe timpul imparatului Claudiu al II-lea; se pare ca s-au cunoscut si chiar a fost apreciat acesta. Imparatul, avand nevoie de soldati pentru campanii si observand ca tinerii casatoriti nu au sanse sa devina buni soldati in razboaie, a interzis casatoriile, iar Sfantul Valentin, considerand ca dreptul la casatorie este unul conferit de Dumnezeu si ca imparatul nu are caderea sa-l interzica, a continuat sa oficieze pe ascuns casatoriile. S-a aflat si a fost intemnitat.

Mai mult ca sigur ca, in inchisoare sfantul a continuat sa propovaduiasca cuvantul lui Dumnezeu si a crestinat multi dintre cei intemnitati. Alte surse spun ca ar fi vindecat de orbire pe fiica temnicerului si, inainte de executia sa, i-ar fi lasat acesteia un mesaj semnat: "De la Valentinul tau."

In anul 496, papa Gelasius oficializeaza data de 14 februarie ca zi a Sfantului Valentin si comuta sarbatoarea pagana a Lupercaliei tot pe 14 februarie. Ulterior, aceasta a fost asimilata cu o zi a celor indragostiti, care obisnuiau sa-si trimita scrisori si cadouri. Si, cu timpul, ziua de 14 februarie s-a transformat intr-o asa-zisa sarbatoare a indragostitilor in care se schimbau mesaje si se trimiteau cadouri.

Cu timpul, manifestarile, degenerand si transformandu-se in prilej de distractii si libertinism, dar si datorita lipsei de date privind viata Sfantului Valentin (care dintre ei?) Biserica Catolica a renuntat din 1969 la comemorarea Sfantului Valentin, 14 februarie ramanand consacrata numai Sfintilor Chiril si Metodiu.

La noi, de catva timp, asistam la un indemn din ce in ce mai zgomotos venit din afara, sa praznuim la fel ca in America "Valentin’s Day", ca asa e la moda, iar acolo sfantul se bucura de notorietate ca un star de cinema. Aceasta sarbatoare nu este specifica nostru, nu avem o asemenea traditie si nu orice ni se trimite la pachet de peste ocean suntem datori sa adoptam.

Avem Dragobetele, care se sarbatoreste in jurul datei de 24 februarie, si este o sarbatoare autohtona, decenta, legata de revenirea naturii la viata, tinerii se imbraca in costume populare, flacaii culeg flori pe care fetele le pun in scaldatoare, in vederea casatoriei, manifestari pline de romantism si altele asemenea. Ceea ce denota puritate, gingasie si delicatete. Aceasta e esenta Dragobetelui in Romania.

Sarbatoarea tip "Valentin’s Day" ii indeamna pe tineri sa se considere logoditi si chiar casatoriti pentru o zi, ceea ce constituie o sminteala de zile mari. Hotelurile sunt indemnate (de cine?) sa elibereze "certificate de casatorie" pentru o zi! Dupa care sunt invitati in camerele libere! Nu pentru asta sfantul de la care provine traditia si-a dat viata unind in fata lui Dumnezeu doi tineri indragostiti prin taina sfanta a casniciei! Nu pentru desfranare! Ce ar zice acest sfant Valentin daca ar vede cu ce batjocura "onoram" noi ziua lui?!

In Untaru

Despre autor

Ion Untaru Ion Untaru

Colaborator
1 articole postate
Publica din 02 Februarie 2013

Pe aceeaşi temă

18 Februarie 2013

Vizualizari: 1908

Voteaza:

Cuvant despre Sfantul Valentin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE