Domnia lui Iosia.

l. Iosia era de opt ani cand s-a facut rege si a domnit treizeci si unu de ani in Ierusalim.
2. Acesta a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului si a umblat pe caile lui David, stramosul sau si nu s-a abatut nici la dreapta nici la stanga;
3. Caci in anul al optulea al domniei lui, fiind inca tanar, a inceput sa caute pe Dumnezeul lui David, stramosul sau, iar in anul al doisprezecelea a inceput sa curete Iuda si Ierusalimul de locurile inalte, de Asere, de idolii ciopliti si de idolii turnati.

4. A sfaramat in fata lui jertfelnicele baalilor si idolii de pe ele; a taiat Aserele si a prefacut in praf idolii ciopliti si idolii turnati si praful l-a risipit pe mormintele celor ce le adusesera jertfe;
5. A ars oasele preotilor pe jertfelnicele lor si a curatit Iuda si Ierusalimul.
6. De asemenea si cetatile lui Manase, ale lui Efraim, ale lui Simeon, ba si pe ale semintiei lui Neftali si locurile pustiite dimprejurul lor.
7. Sfaramand jertfelnicele si stricand Aserele, facand chipurile cioplite praf si sfaramand toti idolii din tot pamantul lui Israel s-a intors la Ierusalim.
8. In anul al optsprezecelea al domniei sale, dupa curatirea tarii si a templului lui Dumnezeu, el a trimis pe Safan, fiul lui Atalia, pe Maaseia, capetenia cetatii si pe Ioab, fiul lui Ioahaz, cronicarul, ca sa innoiasca templul Domnului Dumnezeului sau.
9. Acestia au venit la Hilchia arhiereul si i-au dat argintul care se adusese in templul lui Dumnezeu si pe care levitii cei ce stateau de paza la usi il adunasera din mainile semintiilor lui Manase si ale lui Efraim si ale tuturor celorlalti Israeliti, de la toti cei din Iuda si Veniamin si de la locuitorii Ierusalimului
10. Si l-au dat in mainile mesterilor de lucrari care erau tocmiti la templul Domnului, ca sa-l imparta lucratorilor, care lucrau la templul Domnului, la repararea si consolidarea lui.
11. Si ei l-au impartit la dulgheri si la zidari, ca sa cumpere pietre cioplite, barne pentru legaturi si pentru pus la acoperisul cladirilor pe care le stricasera regii lui Iuda.
12. Oamenii acestia au lucrat cinstit la lucrare si au avut ca supraveghetori peste ei pe Iahat si pe Obadia care erau leviti dintre fiii lui Merari; pe Zaharia si pe Mesulam, care erau dintre fiii lui Cahat, precum si pe toti levitii care stiau sa cante cu instrumente muzicale.
13. Tot acestia erau pusi si peste salahori si supravegheau pe toti lucratorii la fiecare lucru; si dintre leviti erau scriitori, judecatori si portari.
14. Cand au luat ei argintul care se adusese in templul Domnului, atunci Hilchia preotul a gasit cartea legii Domnului care fusese data prin mainile lui Moise.
15. si a inceput Hilchia sa graiasca si a zis catre Safan scriitorul: "Am gasit cartea legii in templul Domnului!" Si Hilchia a dat acea carte lui Safan.
16. Iar Safan s-a dus cu cartea la rege si i-a dus regelui o data cu cartea si stirea: "Tot ce ai incredintat robilor tai se va face!
17. Apoi au dus argintul care s-a gasit in templul Domnului si l-au dat in mainile supraveghetorilor si in mainile mesterilor de lucrari.
18. Dupa aceea Safan, scriitorul regelui, a mai facut cunoscut, zicand: "Hilchia preotul mi-a dat o carte". Si Safan a citit-o inaintea regelui.
19. Cand a auzit regele cuvintele legii si-a rupt hainele sale.
20. Si a dat porunca regele lui Hilchia, lui Ahicam, fiul lui Safan, lui Abdon, fiul lui Miheia, lui Safan scriitorul, lui Asaia, slujitorul regelui, zicand:
21. "Duceti-va de intrebati pe Domnul despre mine si despre cei ce au ramas in Israel si despre acei din Iuda, pentru cuvintele cartii acesteia care s-a gasit, pentru ca mare este mania Domnului care s-a aprins peste noi, din pricina ca parintii nostri n-au pazit cuvintele Domnului, ca sa faca dupa cum este scris in cartea aceasta".
22. Atunci s-a dus Hilchia si cei ce erau din partea regelui la Hulda, proorocita, femeia lui Salum, vesmantarul, fiul lui Tochat, fiul lui Hasra. Ea locuia in despartamantul al doilea in Ierusalim si au vorbit cu ea de aceasta.
23. Iar ea le-a spus: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Spuneti acelui om care v-a trimis la mine:
24. Asa zice Domnul: Iata voi aduce nenorociri peste locul acesta si peste locuitorii lui toate blestemele, care sunt scrise in cartea aceasta pe care aii citit-o in fata regelui lui Iuda,
25. Din pricina ca M-au parasit si au tamaiat pe alti dumnezei, ca sa Ma supere cu toate faptele mainilor lor. Mania Mea se va aprinde peste acest loc si nu se va potoli.
26. Iar catre regele lui Iuda care v-a trimis sa intrebati pe Domnul, asa sa-i spuneti: Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel pentru cuvintele pe care tu le-ai auzit:
27. Fiindca inima ta s-a inmuiat si tu te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, auzind cuvintele Lui pentru locul acesta si pentru locuitorii lui si tu te-ai smerit inaintea Mea si ti-ai rupt hainele tale si ai plans inaintea Mea si Eu te-am auzit, zice Domnul:
28. Iata Eu te voi aseza la un loc cu parintii tai si vei fi pus in mormantul tau cu pace; ochii tai nu vor vedea nenorocirile pe care le voi aduce peste locul acesta si peste locuitorii lui". Si i-au adus regelui raspunsul acesta.
29. Si a trimis regele si a adunat pe toti batranii lui Iuda si ai Ierusalimului,
30. Si s-a dus regele la templul Domnului si, impreuna cu el, tot luda si locuitorii Ierusalimului, preotii, levitii si tot poporul de la mic pana la mare; si el le-a citit in auzul lor toate cuvintele cartii legamantului care s-a gasit in templul Domnului.
31. Si a stat regele la locul lui si a facut legamant in fata Domnului, ca sa urmeze Domnului si sa pazeasca poruncile Lui, descoperirile si randuielile Lui, cu toata inima si cu tot sufletul lor, ca sa implineasca cuvintele legamantului, care sunt scrise in cartea aceasta.
32. Apoi a poruncit regele ca acest legamant sa aiba tarie pentru toti cei ce se afla in Ierusalim si in toata tara lui Veniamin; si au inceput locuitorii Ierusalimului sa se poarte dupa legamantul Domnului Dumnezeului parintilor lor
33. Si a alungat Iosia toate uraciunile, din toate tinuturile, carora se inchinau fiii lui Israel; si a poruncit tuturor celor care se aflau in pamantul lui Israel sa slujeasca Domnului Dumnezeului lor.
Si in toate zilele vietii lui nu s-au abatut ei de la Domnul Dumnezeul parintilor lor.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 333

Voteaza:

Domnia lui Iosia. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE