David rege. Razvratirea lui Isboset.

1. Dupa aceasta David a intrebat pe Domnul si a zis: "Sa ma duc, oare, in vreuna din cetatile lui Iuda?"Du-te!", i-a zis Domnul. "Unde sa ma duc?", a intrebat iarasi David. "In Hebron", i s-a raspuns.
2.
Si s-a dus acolo David si cele doua femei ale sale, Ahinoam izreeliteanca si Abigail carmeliteanca, fosta femeie a lui Nabal.
3. Si pe oamenii cei ce fusesera cu el i-a adus David pe fiecare cu familia lui si s-a asezat in cetatea Hebron.
4. Atunci au venit barbatii lui Iuda si au uns acolo pe David rege pentru casa lui Iuda, spunandu-i-se lui David ca locuitorii din Iabesul Galaadului au ingropat pe Saul.
5. Atunci a trimis David soli la locuitorii din Iabesul Galaadului, ca sa le spuna: "Binecuvantati sunteti voi de Domnul, pentru ca ati aratat mila lui Saul, domnul vostru si unsul Domnului, si l-ati ingropat pe el si pe fiul lui, Ionatan.
6. Sa va rasplateasca dar Domnul cu mila si cu credinciosie, si eu va voi face bine, pentru ca ati facut aceasta.
7. Sa se intareasca mainile voastre si sa fiti curajosi, caci stapanul vostru Saul a murit si casa lui luda m-a uns pe mine rege peste voi.
8. Dar Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirilor lui Saul, a luat pe Isboset, fiul lui Saul, si l-a dus din tabara lui la Mahanaim
9. Si l-a facut rege peste Galaad, Aser, Izreel, Efrem, Veniamin si peste tot Israelul.
10. Isboset insa, fiul lui Saul, era ca de patruzeci de ani cand s-a facut rege peste Israel si a domnit doi ani; iar cu David a ramas numai casa lui Iuda.
11. Tot timpul cat a domnit David in Hebron peste casa lui Iuda, au fost sapte ani si sase luni.
12. Atunci Abner, fiul lui Ner, si slugile lui Isboset, fiul lui Saul, au iesit din Mahanaim la Ghibeon si a iesit si Ioab, fiul Teruiei, cu slugile lui David si s-au intalnit la iazul Ghibeonului.
13. Si s-au asezat unii de o parte de iaz, iar altii de cealalta parte a iazului.
14. Si a zis Abner catre Ioab: "Sa se scoale tinerii si sa joace inaintea noastra!"Sa se scoale!", a zis Ioab.
15. Si s-au sculat si s-au dus un numar de doisprezece Veniamineni din partea lui Isboset, fiul lui Saul, si doisprezece dintre slugile lui David.
16. Si s-au apucat de cap unul pe altul si si-au infipt sabia unul altuia in coasta si au cazut impreuna. Si s-a numit locul acela Helcat-Haturim, (Locul Sabiilor), care se afla in Ghibeon.
17. Apoi s-a dat in ziua aceea batalia cea mai crancena si Abner cu oamenii lui Israel au fost batuti de slugile lui David.
18. Acolo se aflau trei feciori ai Teruiei: Ioab, Abisai si Asael. Asael insa era sprinten de picior, ca o caprioara de camp.
19. Si a alergat Asael dupa Abner si l-a urmarit, fara sa se abata nici la dreapta, nici la stanga de pe urmele lui.
20. Si uitandu-se Abner inapoi, a zis: "Asael, tu esti oare?"Eu!" a zis acesta.
21. "Abate-te la dreapta sau la stanga, a zis Abner, si alege-ti unul din oameni si ia armele lui!"
22. Dar Asael nu a voit sa se lase de el. Si a zis iarasi Abner catre Asael: "Lasa-te de mine, ca sa nu te dobor la pamant. Atunci cu ce obraz ma voi arata inaintea lui Ioab, fratele tau? Ce este aceasta? intoarce-te la fratele tau!"
23. Dar acela nu a voit sa se lase. Atunci Abner, intorcandu-si lancea, l-a lovit in pantece si lancea a trecut printr-insul si el a cazut chiar acolo si a murit pe loc. Si toti cei ce treceau pe la locul unde cazuse si murise Asael se opreau.
24. Ioab si Abisai inca urmareau pe Abner. Soarele asfintise cand au sosit acestia la dealul Amma ce vine in fata Ghiahului, pe calea ce duce spre pustiul Ghibeonului.
25. Si atunci, adunandu-se Veniaminenii imprejurul lui Abner, au alcatuit o ostire si au stat pe varful unui deal,
26. De unde a strigat Abner catre Ioab si a zis: "Oare mereu va sfasia sabia? Dare nu stii tu ca urmarile au sa fie dureroase? Pana cand nu vei zice oamenilor sa inceteze de a mai urmari pe fratii lor?"
27. "Viu este Dumnezeu, a zis Ioab, daca tu ne-ai fi grait altfel, inca de dimineata ar fi incetat oamenii mei de a mai urmari pe fratii lor".
28. Apoi a sunat Ioab din trambita si tot poporul s-a oprit si mai mult n-au mai urmarit pe Israeliti, incetand lupta.
29. Abner insa si oamenii lui au mers pe ses toata noaptea aceea si au trecut Iordanul si, strabatand tot Bitronul, au venit la Mahanaim.
30. Ioab insa s-a intors din urmarirea lui Abner si a adunat tot poporul si au lipsit de la numar, dintre oamenii lui David, nouasprezece insi, precum si Asael.
31. Iar slugile lui David, lovind pe Veniamineni si pe oamenii lui Abner, au cazut din acestia trei sute saizeci de oameni.
32. Si luand pe Asael, l-au ingropat in mormantul tatalui sau, ce se afla in Betleem.
Apoi Ioab cu oamenii sai au mers toata noaptea si in revarsatul zorilor au ajuns la Hebron.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 192

Voteaza:

David rege. Razvratirea lui Isboset. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE