Antioh Eupator, cazand in grea boala, moare chinuit.

1. Iar regele Antioh, umbland prin tarile cele de sus, a auzit ca este in Elimaida Persiei o cetate marita cu avutie, cu argint si cu aur,
2. Si templul din ea bogat foarte, si ca acolo sunt acoperaminte de aur si zale si arme, pe care le-a lasat acolo Alexandru, fiul lui Filip, regele Macedonenilor, care a stapanit intai intre Elini.
s. Si a venit sa ia cetatea si sa o prade, si n-a putut, fiindca planul lui fusese aflat.

4. Si s-au sculat asupra lui cu razboi, si a fugit si s-a dus de acolo cu intristare mare, intorcandu-se in Babilon.
5. Si a venit un oarecare in Persia care i-a spus ca au fost infrante taberele care s-au dus in tara lui Iuda,
6. Ca a mers Lisias cu putere tare intai, si a fost infrant de catre ei, si ei s-au intarit cu arme si cu putere si cu prazi multe, pe care le-au luat din taberele pe care le-au nimicit,
7. Si ca au stricat uraciunea care a fost zidita deasupra jertfelnicului in Ierusalim, si templul, ca si mai inainte, l-au inconjurat cu ziduri inalte, precum si Bettura, cetatea sa.
8. Si auzind regele cuvintele acestea, s-a inspaimantat si s-a imbolnavit de intristare, caci nu i s-a facut precum gandea.
9. Si a fost acolo zile multe, pentru ca a staruit intr-insul mahnirea si a gandit ca va muri.
10. Si a chemat pe toti prietenii sai si a zis catre ei: Luatu-s-a somnul de la ochii mei si mahnirea mi-a zdruncinat inima.
11. Si am zis in inima mea: La ce necaz am ajuns si in ce tulburare ma aflu? Eu care eram bun si iubit intru stapanirea mea;
12. Iar acum imi aduc aminte de rautatile pe care le-am facut la Ierusalim, luand toate vasele cele de aur si cele de argint, care erau in el si am trimis ca sa piarda fara de pricina pe cei care locuiesc in Iuda.
13. Cunosc eu ca pentru acelea m-au aflat pe mine rautatile acestea, si iata ca pier de mare mahnire in pamant strain.
14. Si a chemat pe Filip, care era unul dintre prietenii sai, si l-a pus peste toata stapanirea sa,
15. Si i-a dat lui stema si vesmantul sau si inelul, ca sa aduca pe Antioh, fiul sau, si sa-l creasca pentru domnie.
16. Si a murit acolo regele Antioh in anul o suta patruzeci si noua.
17. Si a aflat Lisias ca a murit regele si a pus pe Antioh, feciorul lui, rege in locul lui, pe care de tanar l-a crescut si l-a numit cu numele Eupator.
18. Iar oastea din cetate tinea incercuit pe Israel imprejurul templului si cauta mereu sa-i faca neajunsuri, iar pentru pagani sa le fie sprijin.
19. Si a gandit Iuda sa o piarda si a adunat tot poporul ca sa o inconjoare.
20. Si s-au adunat impreuna, si i-au inconjurat in anul o suta cincizeci, si au facut asupra lor intarituri de impresurare de masini de razboi.
21. Si iesind unii dintre ei din impresurare, s-au lipit langa acestia o seama din cei necredinciosi din Israel si au mers la rege si i-au zis:
22. Pana cand nu vei face judecata si nu vei razbuna pe fratii nostri?
23. Noua ne-a placut a sluji tatalui tau si a umbla intru poruncile lui si a asculta de poruncile lui.
24. Din aceasta pricina fiii poporului nostru au ajuns sa ne fie dusmani. Si oriunde afla pe cineva dintre noi, il omora si mostenirile noastre le jefuia.
25. Si nu numai peste noi a intins mana, ci si peste toate hotarele lor.
26. Si iata au tabarat astazi asupra intariturii in Ierusalim ca sa o ia; iar templul si Betturul le-au intarit.
27. Si de nu vei apuca mai inainte degraba, mai mari decat acestea vor face si nu-i vei mai putea birui.
28. Si auzind regele s-a maniat si a adunat pe toti prietenii sai, capeteniile puterii sale, si pe cei care erau peste calarime.
29. Si de la alti regi si de la ostroavele marilor au venit la el ostiri platite.
30. Si a fost numarul puterii lui o suta de mii de pedestri, douazeci de mii de calareti si treizeci si doi de elefanti invatati la razboi.
31. Si au venit prin Edom, au tabarat la Bettur, au facut razboi in multe zile si au facut masini de razboi; dar cei impresurati au iesit si le-au ars pe ele cu foc, razboindu-se cu barbatie.
32. Si s-a sculat Iuda din cetate Si a tabarat la Bet-Zaharia in preajma taberei regelui.
33. Si sculandu-se regele de dimineata, a ridicat tabara, a pornit spre calea Bet-Zahariei, s-au impartit ostirile la razboi si au trambitat cu trambitele.
34. Si elefantilor le-au dat sange de strugure si de mure, ca sa-i intarate la razboi.
35. Si au impartit animalele in randuri si au pus langa fiecare elefant o mie de barbati inzauati cu lanturi si coifuri de arama peste capetele lor si cinci sute de calareti alesi erau randuiti la fiecare fiara.
36. Acestia intovaraseau fiara din capul locului, si oriunde era fiara erau si ei, si oriunde mergea, mergeau cu ea si nu se desparteau de ea.
37. Si turnuri tari de lemn erau pe elefanti si-i acoperea pe fiecare, turnurile fiind intarite cu chingi si la fiecare turn erau treizeci si doi de barbati, care se razboiau de sus, afara de calauza elefantului.
38. Si calarimea au asezat-o de o parte si de alta a taberei, ca sa tulbure pe dusman si sa ocroteasca laturile. 39. Si cand stralucea soarele peste scuturile cele de aur, sclipeau muntii de ele si straluceau ca niste faclii aprinse.
40. Si s-a intins o parte din tabara regelui peste muntii cei inalti, iar alta peste locurile cele de jos, si mergeau cu paza si cu randuiala.
41. Si se cutremurau toti cei care auzeau glasul multimii lor si pasirea multimii si lovirea armelor, ca era tabara mare si puternica.
42. Si s-a apropiat Iuda si tabara lui la razboi si au cazut din tabara regelui sase sute de barbati.
43. Si a vazut Eleazar Avaran animalul inzauat cu zaua regeasca, si era mai inalt decat toti elefantii, si i s-a parut ca pe acela este regele.
44. Si s-a dat pe sine, ca sa mantuiasca pe poporul sau si sa-si castige nume vesnic.
45. Si alergand la ea cu indrazneala in mijlocul randului, el omora de-a dreapta si de-a stanga, si se dadeau in laturi din fata lui, incoace si incolo.
46. Si a intrat sub elefant, i-a varat sabia in pantece si l-a omorat, si elefantul a cazut pe pamant deasupra lui si Eleazar a murit.
47. Si vazand Iudeii puterea regelui si navalirea ostilor, au dat inapoi din fata lor.
48. Iar cei din tabara regelui s-au suit asupra lor la Ierusalim, si a tabarat regele in Iuda si la muntele Sionului.
49. Si regele a facut pace cu cei din Bettur si au iesit din cetate, ca nu aveau acolo hrana, ca sa se inchida in ea, ca era an de odihna in pamantul acela.
50. Si a luat regele Betturul si a pus acolo paza, ca sa-l pazeasca.
51. Si a tabarat asupra templului zile multe, a facut acolo turnuri de impresurare, masini si aruncatoare de foc si aruncatoare de pietre si scorpioane, ca sa arunce sageti, si prastii.
52. Si au facut si cei impresurati masini impotriva masinilor lor si a tinut razboiul zile multe.
53. Si bucate nu erau in vase, pentru ca era anul al saptelea, si cei care au scapat in Iuda de la neamuri au mancat ramasita pusa la pastrare.
54. Si au ramas in locul sfant barbati putini, ca i-a biruit pe ei foamea, si s-a risipit fiecare la locul sau.
55. Cand a auzit Lisias ca Filip - pe care l-a pus regele Antioh inca fiind el in viata sa creasca pe Antioh, fiul lui, ca sa-l faca rege,
56. S-a intors din Persia si din Media, el si ostirile regelui cele ce au fost cu el, si ca incearca sa ia stapanirea,
57. Atunci el s-a grabit ca sa se duca din cetate si sa zica regelui si capeteniilor oastei si catre barbati: "Ne imputinam in toate zilele, hrana avem putina, iar locul unde suntem tabarati este tare si sunt asupra noastra grijile regatului.
58. Acum dar sa intindem mana oamenilor acestora si sa facem pace cu ei si cu tot neamul lor.
59. Si sa le ingaduim sa umble dupa legile lor ca si mai inainte, ca pentru legiuirile lor, pe care le-am risipit, s-au maniat si au facut toate acestea".
60. Si a placut cuvantul inaintea regelui si a capeteniilor si a trimis la ei sa faca pace, si ei au primit.
61. Si li s-au jurat lor regele si capeteniile pentru acestea si au iesit din cetate.
62. Si a intrat regele in muntele Sionului si a vazut taria locului, a calcat juramantul facut si a poruncit, si a surpat zidul imprejur.
63.
Si s-a sculat degraba si s-a intors la Antiohia, a aflat pe Filip stapanind cetatea, a facut razboi impotriva lui si a luat cetatea cu sila.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 825

Voteaza:

Antioh Eupator, cazand in grea boala, moare chinuit. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE