Alte minuni facute de Elisei.

1. Atunci au zis fiii proorocilor catre Elisei: "Iata, locul unde traim aici la tine e stramt pentru noi.
2. Sa mergem dar la Iordan si sa luam de acolo fiecare cate o barna si sa ne facem locuinta acolo".
3.
Si el a zis: "Duceti-va!" Iar unul a zis: "Fa mila si mergi si tu cu robii tai!" Si el a zis: "Merg!" Si s-a dus cu ei.
4. Si ajungand la Iordan, s-au apucat de taiat copaci.
5. Si cand a pravalit unul o barna, i-a cazut toporul in apa si a strigat acela si a zis: "Ah, stapanul meu! Acesta il luasem imprumut!"
6. A zis omul lui Dumnezeu: "Unde a cazut?" Si acela i-a aratat locul. Iar Elisei a taiat o bucata de lemn si, aruncand-o acolo, a iesit toporul deasupra. Apoi a zis: "Ia-ti-l!"
7. Si acela a intins mana si l-a luat.
8. In vremea aceea s-a ridicat regele Siriei cu razboi impotriva Israelitilor si s-a sfatuit cu slujitorii sai zicand: "Am sa asez tabara in cutare sau in cutare loc".
9. Si a trimis omul lui Dumnezeu la regele lui Israel sa i se spuna: "Pazeste-te de a trece prin locul acela; caci acolo s-au ascuns Sirienii".
10. Si a trimis regele lui Israel la locul acela de care-i graise omul lui Dumnezeu si-i spusese sa se fereasca si s-a pazit de el mereu.
11. Si s-a nelinistit inima regelui Siriei de intamplarea aceasta si, chemand pe slujitorii sai, a zis: "Spuneti-mi care din ai vostri este in legatura cu regele lui Israel?"
12. Si raspunzand unul din slujitori, a zis: "Nimeni, stapanul meu rege. Dar Elisei proorocul, pe care-l are Israel, spune regelui lui Israel pana si cuvintele ce le graiesti tu in odaia ta de culcare".
13. A zis regele: "Duceti-va si aflati unde este, caci am sa trimit sa-l iau". Si i s-a spus: "Iata, este in Dotan".
14. Si a trimis acolo cai si care si multime de ostire, care au venit noaptea si au impresurat cetatea.
15. Iar dimineata slujitorul omului lui Dumnezeu, sculandu-se si iesind a vazut ostirea imprejurul cetatii, Si caii si carele; si a zis slujitorul sau catre el: "Vai, stapanul meu! Ce sa facem?"
16. El insa i-a zis: "Nu te teme, pentru ca cei ce sunt cu noi sunt mai numerosi decat cei ce sunt cu ei".
17. Si s-a rugat Elisei si a zis: "Doamne, deschide-i ochii ca sa vada!" Si a deschis Domnul ochii slujitorului si acesta a vazut ca tot muntele era plin de cai si care de foc imprejurul lui Elisei.
18. Iar cand au venit asupra lui Sirienii, Elisei s-a rugat Domnului si a zis: "Loveste-i cu orbire!" Si Domnul i-a orbit, dupa cuvantul lui Elisei.
19. Apoi Elisei le-a zis: "Nu este acesta drumul si nici cetatea nu este aceasta. Dar veniti dupa mine si eu va voi duce la omul acela pe care-l cautati!" Si i-a dus in Samaria.
20. Iar la intrarea lor in Samaria, Elisei a zis: "Doamne, deschide-ne ochii ca sa vada!" Si le-a deschis Domnul ochii si au vazut ca sunt in Samaria.
21. Si vazandu-i, regele lui Israel a zis catre Elisei: "Sa-i ucid, parinte?"
22. Iar Elisei a zis: "Sa nu-i ucizi. Au doara cu arcul tau si cu sabia ta i-ai prins ca sa-i ucizi? Da-le paine si apa, sa manance si sa bea si apoi sa se duca la domnul lor".
23. Si le-a facut masa mare si ei au mancat si au baut. Dupa aceea le-a dat drumul si s-au dus la stapanul lor. Si n-au mai venit taberele siriene in tara lui Israel.
24. Dupa aceea a adunat Benhadad, regele Siriei, toata ostirea sa si a venit si a impresurat Samaria.
25. Si a fost in Samaria foamete mare in timpul impresurarii lor, incat un cap de asin se vindea cu optzeci de sicli de argint si un sfert de capatana de ceapa salbatica se vindea cu cinci sicli de argint.
26. Si trecand odata regele lui Israel pe zid, o femeie, plangand, i-a zis: "Ajuta-ma, domnul meu rege!"
27. Si regele i-a zis: "De nu te va ajuta Domnul, cu ce te pot ajuta eu? Au doara eu vin de la arie sau de la teascuri?" Apoi i-a zis regele: "Ce ai?" Iar ea a raspuns:
28. "Iata, femeia aceasta mi-a zis: Da pe fiul tau sa-l mancam astazi, iar pe fiul meu il vom manca maine.
29. Si asa am fiert noi pe fiul meu si l-am mancat; si a doua zi am zis catre ea: Da acum pe fiul tau sa-l mancam. Ea insa a ascuns pe fiul sau".
30. Si auzind regele cuvintele femeii, si-a rupt hainele si apoi a trecut inainte pe zidul cetatii, iar poporul a vazut ca pe dinauntru trupul sau era imbracat in haina de jale.
31. Apoi a zis regele: "Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea daca va ramane azi capul lui Elisei, fiul lui Safat, pe umeri".
32. Elisei insa sedea in casa sa si batranii sedeau impreuna cu el. Si a trimis regele un om al sau; dar inainte de a veni cel trimis la el, el a zis catre batrani: "Stiti voi oare ca acest fiu de ucigas a trimis sa mi se taie capul? Bagati de seama; cand va veni trimisul lui, sa incuiati usa si sa-l opriti la usa.
Dar iata si zgomotul pasilor stapanului sau se aude in urma lui!"
33. Si inca graind el cu ei, a venit la el trimisul si a zis: "Iata, ce necaz a venit de la Domnul! Ce sa mai asteptam acum de la Domnul?"
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 480

Voteaza:

Alte minuni facute de Elisei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE