Ilie randuieste prooroc pe Elisei

1. In vremea cand Domnul a vrut sa inalte pe Ilie in vartej de vant la cer Ilie a plecat cu Elisei din Ghilgal.
2. Si Ilie a zis catre Elisei: "Stai aici, caci Dumnezeu ma trimite la Betel. Iar Elisei a zis: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si cum este viu si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur".
si s-au dus amandoi la Betel.
3. Si au iesit fiii proorocilor cei din Betel la Elisei si au zis catre el: "Stii oare ca astazi Domnul va sa ridice pe stapanul tau deasupra capului tau?" Si el a zis: "Stiu si eu, dar taceti!"
4. Atunci Ilie a zis catre el: "Elisei, ramai aici, caci Domnul ma trimite la Ierihon". Iar Elisei a zis: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si viu este si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur!"
5. Si au venit amandoi la Ierihon. Atunci s-au apropiat fiii proorocilor cei din Ierihon de Elisei si i-au zis: "Stii oare ca Domnul ia pe stapanul tau si-l inalta deasupra capului tau?" Si el a raspuns: "Stiu si eu, dar taceti!"
6. A zis Ilie: "Ramai aici, caci Domnul ma trimite la Iordan!" Iar Elisei a raspuns: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si cum este viu si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur!"
7. Si s-au dus amandoi; s-au dus si cincizeci din fiii proorocilor si au stat deoparte in fata lor, iar ei amandoi sedeau langa Iordan.
8. Atunci, luand Ilie mantia sa si strangand-o valatuc, a lovit cu ea apa si aceasta s-a strans la dreapta si la stanga si au trecut ca pe uscat.
9. Iar dupa ce au trecut, a zis Ilie catre Elisei: "Cere ce sa-ti fac, inainte de a fi luat de la tine". Iar Elisei a zis: "Duhul care este in tine sa fie indoit in mine!"
10. Raspuns-a Ilie: "Greu lucru ceri! Dar de ma vei vedea cand voi fi luat de la tine, va fi asa; iar de nu ma vei vedea, nu va fi".
11. Pe cand mergeau ei asa pe drum si graiau, deodata s-a ivit un car si cai de foc si, despartindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie in vartej de vant la cer.
12. Iar Elisei se uita si striga: "Parinte, parinte, carul lui Israel si caii lui!" Si apoi nu l-a mai vazut. Si apucandu-si hainele le-a sfasiat in doua.
13. Apoi, apucand mantia lui Ilie, care cazuse de la acesta, s-a intors inapoi si s-a oprit pe malul Iordanului.
14. Si a luat mantia lui Ilie care cazuse de la acesta si a lovit apa cu ea, zicand: "Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Si lovind, apa s-a tras la dreapta si la stanga si a trecut Elisei.
15. Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, vazandu-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Si au iesi t inaintea lui si i s-au plecat pana la pamant, zicandu-i:
16. "Iata, la noi, robii tai, se afla cincizeci de oameni voinici; sa se duca sa caute pe stapanul tau, poate l-a dus Duhul Domnului si l-a aruncat pe vreun munte sau intr-o vale". Iar el a zis: "Sa nu-i trimiteti!"
17. Ei insa au staruit mult pe langa el si el, vazand ca nu poate scapa de ei, le-a zis: "Trimiteti-i!" Si au trimis ei cincizeci de oameni si au cautat trei zile si nu l-au gasit;
18. Intorcandu-se apoi aceia la el in Ierihon, unde ramasese in vremea aceea, a zis catre ei Elisei: "Nu v-am spus eu sa nu va duceti?"
19. Iar locuitorii cetatii aceleia au zis catre Elisei: "Iata asezarea cetatii acesteia este buna, dupa cum poate vedea si stapanul nostru, dar apa nu este buna si pamantul este neroditor".
20. Si el a zis: "Aduceti-mi o oala noua si puneti sare in ea!"
21. Si i-au adus si a iesit el la fantana de apa si, aruncand sarea in ea, a zis: "Asa zice Domnul: Iata am facut apa aceasta sanatoasa si nu va mai pricinui nici vatamare, nici moarte, nici nerodire".
22. Si s-a facut apa curata pana astazi, dupa cuvantul pe care l-a spus Elisei.
23. De acolo s-a dus el la Betel. Si cum mergea pe drum, au iesit din cetate niste copii si s-au apucat sa rada de al zicand: "Hai, plesuvule, hai!"
24. Iar el, intorcandu-se si vazandu-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, iesind din padure doi ursi, au sfasiat din ei patruzeci si doi de copii.
25.
De aici Elisei s-a dus la muntele Carmelului, iar de acolo s-a intors in Samaria.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 220

Voteaza:

Ilie randuieste prooroc pe Elisei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE