Manase si Amon, regii Iudei.

1. Manase era de doisprezece ani cand s-a facut rege si a domnit in Ierusalim cincizeci si cinei de ani. Numele mamei lui era Heftibah.
2. Acesta a facut lucruri netrebnice inaintea Domnului, urmand uraciunile paganilor pe care-i izgonise Domnul de la fata fiilor lui Israel.

3. El a facut din nou inaltimile pe care le stricase tatal sau Iezechia si a asezat jertfelnice pentru Baal; a facut Asere, cum facuse si Ahab, regele lui Israel, si s-a inchinat la toata ostirea cereasca, slujind acesteia.
4. Apoi a zidit jertfelnice chiar si in templul Domnului, de care zisese Domnul: "In Ierusalim voi pune numele Meu!"
5. Si a facut jertfelnice la toata ostirea cerului in amandoua curiile templului Domnului;
6. A trecut pe fiul sau prin foc, a ghicit, a vrajit, a adus oameni care se indeletniceau cu chemarea mortilor si vrajitori si a facut si alte multe lucruri urate Domnului, ca sa-L manie.
7. Dupa aceea chipul Aserei pe care il facuse l-a asezat in casa despre care Domnul ii zisese lui David si lui Solomon, fiul lui: "In casa aceasta si in Ierusalim, pe care l-am ales din toate semintiile lui Israel, voi pune numele Meu pe vecie;
8. Si nu voi mai da sa calce picior de israelit afara din tara pe care am dat-o parintilor lor, de se vor sili sa se poarte potrivit cu toate cele ce Eu le-am poruncit si cu toata legea care le-a dat-o robul Meu Moise".
9. Dar ei n-au ascultat, ci i-a ratacit Manase pana intr-atata, incat ei s-au purtat mai rau decat acele popoare pe care Domnul le starpise de la fata fiilor lui Israel.
10. Atunci Domnul a grait prin prooroci, robii Sai, si a zis:
11. "Pentru ca Manase, regele Iudei, a facut astfel de uraciuni, mai rele decat tot ce au facut Amoreii care au fost inainte de el, si a varat pe Iuda in pacat cu idolii lui,
12. De aceea asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Iata Eu voi aduce asa rau asupra Ierusalimului si asupra lui Iuda, incat celui ce va auzi ii vor tiui amandoua urechile;
13. Si voi intinde peste Ierusalim franghia de masurat a Samariei si cumpana casei lui Ahab, si voi sterge Ierusalimul, asa cum se sterge un vas si se pune apoi cu gura in jos;
14. Si voi lepada ramasita mostenirii Mele si-i voi da in mainile vrajmasilor lor, si vor fi de prada si de jaf pentru toti prietenii lor,
15. Pentru ca au facut lucruri netrebnice inaintea ochilor Mei si M-au maniat din ziua aceea cand parintii lor au iesit din Egipt si pana in ziua aceasta".
16. Mai mult inca, Manase, pe langa pacatul sau de a fi dus pe Iuda in ispita, a varsat si foarte mult sange nevinovat, incat a manjit Ierusalimul de la o margine la alta.
17. Celelalte stiri despre Manase si despre toate cate a facut el si despre pacatele lui, in ce anume a pacatuit, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda.
18. Apoi a raposat Manase cu parintii sai si a fost ingropat in gradina de langa casa lui, in gradina lui Uza, iar in locul lui s-a facut rege Amon, fiul sau.
19. Amon era de douazeci si doi de ani cand s-a facut rege si a domnit doi ani in Ierusalim. Numele mamei lui era Mesulemet, fiica lui Harut din Iotba.
20. Si acesta a facut lucruri netrebnice in ochii Domnului, cum facuse si Manase, tatal sau;
21. A umblat intocmai pe aceeasi Cale pe care umblase si tatal sau, slujind idolilor carora slujise si tatal sau si inchinandu-se lor.
22. A parasit pe Domnul Dumnezeul parintilor sai si n-a umblat in calea Domnului.
23. Dar slugile lui Amon s-au razvratit impotriva lui si au ucis pe rege in casa lui.
24. Poporul insa a ucis pe toti cei ce luasera parte la razvratire impotriva regelui Amon si a pus rege in locul lui pe Iosia, fiul lui.
25. Celelalte stiri despre Amon si despre cele ce a facut el sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda.
26.
Amon a fost ingropat in gropnita lui, in gradina lui Uza, iar in locul lui s-a facut rege Iosia, fiul lui.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 402

Voteaza:

Manase si Amon, regii Iudei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE