Regii Amasia si Azaria.

1. In anul al doilea al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, regele lui Israel, s-a facut rege in Iuda, Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei.
2. Amasia era de douazeci si cinci de arii cand a fost facut rege si a domnit in Ierusalim douazeci si noua de ani. Numele mamei sale era Ioadin si era din Ierusalim.

3. Acesta a facut fapte placute in ochii Domnului, dar nu ca stramosul sau David; s-a purtat insa in toate ca tatal sau Ioas.
4. Numai inaltimile n-au fost inlaturate, caci poporul tot mai savarsea jertfe si tamaieri pe inaltimi.
5. Cand a pus bine mana pe domnie, Amasia a ucis slugile sale care ucisesera pe tatal sau;
6. Dar pe copiii ucigasilor nu i-a ucis, de vreme ce in cartea legii lui Moise, prin care porunceste Domnul, este scris: "Parintii nu trebuie sa fie pedepsiti cu moarte pentru copii, nici copiii nu trebuie sa fie pedepsiti cu moarte pentru parinti, ci fiecare pentru vina sa trebuie sa fie pedepsit cu moarte!"
7. Tot el a batut zece mii de Edomiti in Valea Sarata si a luat Silo prin lupta si i-a pus numele Iocteel, pe care-l poarta pana in ziua de astazi.
8. Atunci a trimis Amasia soli la Ioas, regele lui Israel, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, zicand: "Vino sa ne vedem la fata".
9. Iar Ioas, regele lui Israel, a trimis la Amasia, regele Iudei, sa i se zica: "Spanul cel din Liban a trimis la cedrul Libanului sa-i zica: Da-ti fata dupa fiul meu! Si trecand fiarele salbatice din Liban au calcat spinul.
10. Tu ai batut pe Edomiti si s-a inaltat inima ta! Bucura-te de biruinta, dar sezi acasa la tine! De ce sa te certi spre raul tau? Vei cadea si cu tine va cadea Iuda!"
11. Amasia insa n-a ascultat. Atunci s-a sculat Ioas, regele lui Israel, si s-a vazut fata catre fata, el si Amasia, regele lui Iuda, la Bet-Semes in Iuda.
12. Dar au fost batuti Iudeii de Israeliti si au fugit in corturile lor.
13. Iar pe Amasia, regele Iudei, fiul lui Ioas, fiul lui Ohozia, l-a prins Ioas, regele lui Israel, in Bet-Semes si s-a dus Ioas la Ierusalim si a stricat zidul Ierusalimului de la portile lui Efraim pana la portile din colt, pe o intindere de patru sute de coji.
14. Si au luat tot aurul si argintul si toate vasele cate s-au gasit la templul Domnului si in vistieria casei regelui si ostateci si s-au intors in Samaria.
15. Celelalte stiri despre Ioas, faptele si vitejiile lui si cum s-a luptat el cu Amasia, regele Iudei, sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
16. In urma a adormit Ioas cu parintii sai si a fost ingropat in Samaria cu regii lui Israel; iar in locul lui a fost facut rege Ieroboam, fiul sau.
17. Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, regele lui Israel.
18. Celelalte fapte ale lui Amasia sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
19. Facandu-se insa la Ierusalim rasvratire impotriva lui, a fugit in Lachis, si s-a trimis dupa el in Lachis si l-au ucis acolo,
20. Si l-au adus pe cai si l-au ingropat in Ierusalim, cu parintii sai, in cetatea lui David.
21. Dupa aceea tot poporul iudeu a luat pe Azaria, care era atunci numai de saisprezece ani, si l-a facut rege in locul tatalui sau Amasia.
22. El a zidit Elatul si l-a intors la Iuda, dupa ce regele raposase cu parintii sai.
23. In anul al cincisprezecelea al lui Amasia, fiul lui Ioas, regele Iudei, a fost facut rege in Samaria Ieroboam, fiul lui Ioas, regele lui Israel.
24. Si a domnit patruzeci si unu de ani si a facut fapte netrebnice in ochii Domnului; neabatandu-se de la toate pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ispita.
25. Acesta a asezat din nou vechiul hotar al lui Israel de la intrarea in Hamat pana la marea Araba, dupa cuvantul Domnului Dumnezeului lui Israel, rostit prin robul Sau Iona, fiul lui Amitai, proorocul cel din Gat-Hefer,
26. Ca Domnul vazuse necazul foarte amar al lui Israel cel stramtorat, lipsit si parasit si nu era cine sa-l ajute.
27. Si n-a vrut Domnul sa starpeasca numele Israelitilor de sub cer, ci i-a izbavit prin mana lui Ieroboam, fiul lui Ioas.
28. Celelalte stiri despre Ieroboam, despre toate cele ce a facut el, si cum a intors Damascul si Hamatul lui Iuda in Israel sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Israel.
29.
Apoi a adormit Ieroboam, cu parintii sai, cu regii lui Israel, iar in locul lui a fost facut rege Zaharia, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 231

Voteaza:

Regii Amasia si Azaria. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE