Vindecarea lui Neeman. Pedeapsa lui Ghehazi.

l. Neeman, capetenia ostirii regelui Siriei, era om de seama si cu trecere inaintea stapanului sau, pentru ca prin Domnul daduse biruinta Sirienilor. Dar acest ostas vrednic ara lepros.
2. O data Sirienii au iesit in cetate si intre altele luasera din pamantul lui Israel o copila, care acum slujea la femeia lui Neeman.

3. Aceasta a zis catre stapana sa: "O, daca stapanul meu s-ar duce la proorocul cel din Samaria, de buna seama s-ar tamadui de lepra".
4. Atunci s-a dus Neeman si a spus aceasta stapanului sau: "Asa si asa zice fetita cea din pamantul lui Israel".
5. Iar regele Siriei a zis catre Neeman: "Scoala si du-te si voi trimite si eu scrisoare regelui lui Israel". Si s-a dus Neeman, luand cu sine zece talanti de argint, sase mii de sicli de aur si zece randuri de haine;
6. Si a dus regelui lui Israel scrisoarea in care zicea: "Impreuna cu scrisoarea aceasta, trimit pe Neeman, sluga mea, ca sa cureti lepra de pe el".
7. Cand a citit regele lui Israel scrisoarea, si-a rupt hainele sale si a zis: "Au doara eu sunt Dumnezeu, ca sa omor si sa fac viu, de trimite el la mine, ea sa vindec pe acest om de lepra? Iata acum sa vedeti si sa stiti ca el cauta pricina de dusmanie impotriva mea".
8. Cand insa a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, ca regele lui Israel si-a rupt hainele sale, a trimis sa i se spuna regelui: "Pentru ce ji-ai rupt tu hainele tale? Lasa-l sa vina la mine si vor cunoaste ca este prooroc in Israel".
9. Si a venit Neeman cu caii si cu caruta sa, oprindu-se la poarta casei lui Elisei.
10. Iar Elisei a trimis la el pe sluga sa sa-i zica: "Du-te si te scalda de sapte ori in Iordan, ca ti se va innoi trupul tau si vei fi curat!"
11. Neeman insa s-a maniat si a plecat, zicand: "Iata, socoteam ca va iesi el si, stand la rugaciune, va chema numele Domnului Dumnezeului sau, isi va pune mana pe locul bolnav si va curati lepra.
12. Au doara Abana si Farfar, raurile Damascului, nu sunt ele mai bune decat toate apele lui Israel? Nu puteam eu oare sa ma scald in ele si sa ma curat? Si asa s-a intors si a plecat manios.
13. Dar slugile lui, apropiindu-se, i-au grait si i-au zis: "Stapane, daca proorocul ti-ar fi zis sa faci ceva insemnat, oare n-ai fi facut? Cu atat mai vartos trebuie sa faci cand ti-a zis numai: Spala-te si vei fi curat!"
14. Atunci el s-a coborat si s-a cufundat de sapte ori in Iordan, dupa cuvantul omului lui Dumnezeu, si i s-a innoit trupul ca trupul unui copil mic si s-a curatit.
15. Atunci s-a intors la omul lui Dumnezeu cu toti cei ce-l insoteau si, venind, a stat inaintea lui si a zis: "Iata am cunoscut ca in tot pamantul nu este Dumnezeu decat numai in Israel! Deci, ia un dar de la robul tau!"
16. Iar Elisei a zis: "Pe cat este de adevarat ca Domnul, inaintea Caruia slujesc, este viu, tot atat este de adevarat ca nu voi primi".
17. Acela insa il silea sa primeasca, dar el n-a vrut. Atunci a zis Neeman: "Daca nu, atunci sa sa dea robului tau pamant cat pot duce doi catari, pentru ca de aici inainte robul tau nu va mai aduce arderi de tot si jertfe la alti dumnezei afara de Domnul.
18. Numai iata ce sa ierte Domnul robului tau: Cand va merge stapanul meu in templul lui Rimon, ca sa se inchine acolo, si se va sprijini de mana mea, si ma voi inchina si eu in templul lui Rimon, atunci, pentru inchinarea mea in templul lui Rimon, sa ierte Domnul pe robul tau la asemenea intamplare".
19. Elisei l-a raspuns: "Mergi in pace!" Si el s-a dus.
20. Iar daca s-a departat putin, Ghehazi, sluga lui Elisei, omul lui Dumnezeu, si-a zis: "Iata, stapanul meu n-a vrut sa ia din mana acestui Neeman Sirianul ceea ce i-a adus. Pe cat de adevarat ca Domnul este viu, asa este de adevarat ca voi alerga dupa el si voi lua de la el ceva".
21. Si a alergat Ghehazi dupa Neeman, iar Neeman, vazandu-l alergand dupa el, s-a coborat din caruta inaintea lui si a zis: "Cu pace vii?"
22. Si Ghehazi a raspuns: "Cu pace. M-a trimis stapanul meu sa-ii spun: Iata au venit acum la mine din muntele lui Efraim doi tineri din fiii proorocilor; da-le un talant de argint si doua randuri de haine".
23. Si a zis Neeman: "Ia, rogu-te, doi talanti de argint". Si l-a rugat, si s legat doi talanti de argint in doi saci si doua randuri de haine si le-a dat la doua slugi care le-a dus inaintea lui.
24. Iar daca au ajuns sub deal, le-a luat din mainile lor si le-a ascuns in casa. Apoi a dat drumul oamenilor de s-au dus.
25. Cand insa a venit si s-a aratat stapanului sau, Elisei i-a zis: "De unde vii Ghehazi?" Si El a raspuns: "Robul tau n-a fost nicaieri".
26. Iar Elisei i-a zis: "Au doar inima mea nu te-a intovarasit cand omul acela s-a dat jos din caruta si a venit in intampinarea ta? Este timpul oare sa iau argint si haine, maslini si vii, vite mari sau marunte, robi sau roabe?
27. Sa se lipeasca dar lepra lui Neeman de tine si de urmasii tai in veci".
Si a iesit Ghehazi de la Elisei alb de lepra ca zapada.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 353

Voteaza:

Vindecarea lui Neeman. Pedeapsa lui Ghehazi. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE