Rut aduna spice in tarina lui Booz.

l. Noemina avea ruda dupa barbatul sau pe un om foarte bogat, din neamul lui Elimelec, al carui nume era Booz.
2. Si a zis Rut moabiteanca Noeminei: "Ma duc in tarina sa adun spice pe urma aceluia la care voi afla trecere". si aceasta a zis catre ea: "Du-te, fiica mea!"
3.
Si plecand ea, s-a dus in tarina sa adune spice de pe urma seceratorilor. Si s-a intamplat ca acea parte de tarina era a lui Booz, din neamul lui Elimelec.
4. Si iata a venit Booz de la Betleem si a zis catre seceratori: "Domnul sa fie cu voi!" Iar acestia i-au raspuns: "Domnul sa te binecuvanteze!"
5. Apoi a zis Booz catre sluga sa, care era pusa peste seceratori: Cine este aceasta femeie tanara?"
6. Iar sluga care era pusa peste seceratori a raspuns si a zis: "Aceasta femeie tanara este moabiteanca aceea care a venit cu Noemina din tara Moabitilor.
7. Ea m-a rugat: "Voi culege si voi aduna spice printre snopi pe urma seceratorilor. Si se afla aici de azi dimineata si acasa sade foarte putin".
8. Atunci Booz a zis catre Rut: "Asculta, fiica mea, sa nu te duci sa strangi in alta tarina si sa nu te departezi de aici, ci ramai aici cu slujnicele mele;
9. Sa ai inaintea ochilor tai tarina unde secera ele si sa mergi dupa ele. Iata am poruncit slugilor mele sa nu te atinga. Cand vei vrea sa bei, mergi si bea de unde beau slugile mele".
10. Si a cazut ea cu fala la pamant si s-a inchinat pana la pamant si a zis catre el: "Cu ce am dobandit eu mila inaintea ta de ma primesti, cu toate ca sunt straina?"
11. Raspuns-a Booz si i-a zis: "Mie mi s-au spus toate cele ce ai facut tu cu soacra ta, dupa moartea barbatului tau, ca ti-ai lasat pe tatal tau si pe mama ta si tara ta de nastere si ai venit la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici ieri, nici alaltaieri.
12. Sa-ti plateasca Domnul pentru aceasta fapta a ta si sa ai plata deplina de la Domnul Dumnezeul lui Israel, la care ai venit, ca sa te adapostesti sub aripile Lui!"
13. Iar ea a zis: "Domnul meu, fie sa am mila inaintea ochilor tai! Tu m-ai mangaiat si ai vorbit dupa inima roabei tale, desi nu sunt macar ca una din slujnicele tale!"
14. Atunci Booz a zis catre ea: "E vremea pranzului; vino de mananca paine si-ti moaie bucatura in otet". si a sezut langa seceratori, iar el i-a dat paine si ea a mancat si sa saturat si i-a mai si ramas.
15. Apoi s-a sculat si s-a apucat de strans. Iar Booz a dat porunca slugilor sale, zicand: "Lasati-o sa adune si printre snopi si sa nu o stanjeniti!
16. Ba si din snopi sa aruncati si sa lasati pentru ea; lasati-o sa adune si sa manance; sa n-o ocarati".
17. Si asa a adunat ea in tarina pana seara si a batut cele adunate si i-a iesit aproape o efa de orz.
18. Si luand aceasta, s-a dus in cetate si soacra sa a vazut ce adunase. Apoi a scos Rut din sin si i-a dat ceea ce-i ramasese dupa ce se saturase.
19. Si a zis soacra sa catre ea: "Unde ai adunat tu astazi si unde ai lucrat? Binecuvantat sa fie cel ce te-a primit! Si Rut a spus soacrei sale la cine a lucrat si a zis: "Pe omul acela, la care am lucrat astazi, il cheama Booz".
20. Si a zis Noemina catre nora sa: "Binecuvantat este el de Domnul, Ca re n-a lipsit de mila Sa nici pe cei vii, nici pe cei morti!" Apoi Noemina a adaugat: "Omul acela e aproape de noi, e una din rudeniile noastre".
21. Si a zis Rut moabiteanca soacrei sale: "El chiar mi-a zis: "Ramai cu slujnicele mele pana cand vor ispravi secerisul meu".
22. A zis Noemina catre nora sa Rut: "Este bine, fiica mea, ca ai sa umbli cu slujnicele lui si nu vei fi stanjenita, ca in alta tarina".
23. Si asa a ramas ea cu slujnicele lui Booz si a adunat spice pana cand s-a ispravit secerisul orzului si secerisul griului.
Traia insa la soacra sa.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 299

Voteaza:

Rut aduna spice in tarina lui Booz. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE