Tobit povatuieste pe fiul sau a pazi poruncile lui Dumnezeu si-i destainuieste cei zece talanti dati lui Gabael.

l. In ziua aceea si-a adus aminte Tobit de argintul pe care-l incredintase spre pastrare lui Gabael in Raghesul Mediei.
2. Si el si-a zis in sine: "Eu mi-am cerut moarte. As face bine sa chem pe fiul meu Tobie, ca sa-i spun de acesti talanti pana nu mor!"
3.
Si chemandu-l, i-a zis: "Fiule, cand voi muri, sa ma ingropi si sa nu parasesti pe mama ta; cinsteste-o in toate zilele vietii tale, fa ce-i place ei si sa nu-i pricinuiesti amaraciuni!
4. Adu-ti aminte, fiule, ca ea a infruntat multe primejdii pentru tine, cand te-a purtat in pantece. Si cand ea va muri, s-o ingropi langa mine in acelasi mormant.
5. Adu-ti aminte in toate zilele, fiule, de Domnul Dumnezeul nostru si sa nu doresti a gresi si a calca poruncile Lui. Sa faci fapte bune, in toate zilele vietii tale, si sa nu umbli pe caile nedreptatii.
6. Caci daca tu lucrezi intru adevar, vei izbuti in toate lucrarile tale, ca toti cei ce umbla dupa adevar!
7. Da milostenie din averea ta si sa nu aiba ochiul tau parere de rau cand vei face milostenie. De la nici un sarac sa nu-ti intorci fata ta, si atunci nici de la tine nu se va intoarce fata lui Dumnezeu.
8. Cand ai mult, da mai mult; daca ai putin da mai putin, dar nu pregeta sa faci milostenie.
9. Si-ti vei aduna prin aceasta vistierie bogata pentru zile grele,
10. Ca milostenia izbaveste de la moarte si nu te lasa sa te cobori in intuneric.
11. In fata Celui Preainalt, milostenia este dar bogat pentru toti cei ce o fac.
12. Pazeste-te, fiule, de orice desfranare! Sa-ti iei femeie din semintia tatalui tau, si sa nu-ti iei femeie straina, caci noi suntem fii de prooroci. Parintii nostri din vechime sunt Noe, Avraam, Isaac si Iacov. Adu-ti aminte, fiule, ca ei cu totii si-au luat femei din mijlocul fratilor lor si au fost binecuvantati in fiii lor, si urmasii lor vor mosteni pamantul.
13. Asadar, fiule, sa iubesti pe fratii tai, si sa nu te mandresti in inima ta fata de fratii tai si fata de fiii si fiicele poporului tau, incat sa nu-ti iei femeie de la ei, pentru ca din mandrie izvoraste pieire si mare neoranduire, iar din lene, saracie si lipsa mare, caci lenea este mama foamei.
14. Plata celor care lucreaza pentru tine nu o amana pe maine, ci da-le-o indata, caci si tie ti se va rasplati, de vei sluji lui Dumnezeu. Ia seama, fiul meu, in toate lucrarile tale si fii bine crescut in toata purtarea ta!
15. Ceea ce urasti tu insuti, aceea nimanui sa nu faci. Vin pana la imbatare sa nu bei si betia sa nu calatoreasca cu tine pe cale!
16. Da celui flamand din painea ta si celui gol din hainele tale. Din toate cate ai din belsug, fa milostenie, si sa nu-i para rau ochiului tau cand vei face milostenie!
17. Fii darnic cu painea si cu vinul tau la mormantul celor drepti, dar pacatosilor sa nu dai!
18. De la tot inteleptul sa ceri sfat si sfatul folositor sa nu-l dispretuiesti.
19. Binecuvinteaza pe Domnul Dumnezeu in tot timpul si cere de la El sa calauzeasca caile tale si ca toate gandurile tale sa izbandeasca, caci intelepciunea nu este data la tot neamul, si Domnul da tot binele si, pe cine voieste, il ridica sau il coboara pana in adancul locasului mortilor. Tine minte deci, fiule, poruncile mele si sa nu se stearga ele din inima ta.
20. Si acum iti descopar ca am dat zece talanti de argint in pastrarea lui Gabael, fiul lui Gabri, din Raghesul Mediei.
Nu te teme, fiule, ca am saracit! Tu ai o mare bogatie, daca te vei teme de Domnul si, indepartandu-te de orice pacat, vei face cele placute inaintea Lui".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 415

Voteaza:

Tobit povatuieste pe fiul sau a pazi poruncile lui Dumnezeu si-i destainuieste cei zece talanti dati lui Gabael. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE