Ieroboam pedepsit.

1. Iata insa un om al lui Dumnezeu a venit, dupa cuvantul Domnului, din Iuda la Betel, in timpul cand Ieroboam se afla la jertfelnic, ca sa tamaieze.
2. Si a grait cuvantul Domnului inaintea jertfelnicului si a zis: "Jertfelnice, jertfelnice, asa zice Domnul: Iata ca i se va naste casei lui David un fiu, numele lui, Iosia, si va jertfi pe tine pe preotii inaltimilor care tamaiaza acum inaintea ta si va arde pe tine oase de oameni!"
3. Si a aratat in acea zi si un semn zicand: "Iata semnul dupa care se va cunoaste ca Domnul a grait aceasta: Jertfelnicul acesta se va despica, si cenusa care este pe el se va imprastia!"
4.
Cand regele Ieroboam a auzit cuvantul omului lui Dumnezeu pe care l-a grait in gura mare in fala jertfelnicului de la Betel, si si-a intins mana lui de la jertfelnic, zicand: "Puneti mana pe el!", i-a inlemnit mana care o intinsese asupra lui si nu putea sa o intoarca inapoi.
5. Si jertfelnicul s-a despicat si cenusa de pe jertfelnic s-a imprastiat, dupa semnul care l-a dat omul lui Dumnezeu prin cuvantul Domnului.
6. Atunci a zis regele Ieroboam catre omul lui Dumnezeu: "Imblanzeste fata Domnului Dumnezeului tau si roaga-te pentru mine, ca sa mi se poata intoarce mana mea la mine". Si a imblanzit omul lui Dumnezeu fala Domnului si mana regelui s-a intors la el si s-a facut ca si inainte.
7. Si a grait regele catre omul lui Dumnezeu: "Vino la mine acasa si pranzeste cu mine si-ti voi da un dar!"
8. Insa omul lui Dumnezeu a zis regelui: "Macar sa-mi dai tu si jumatate din casa ta, eu nu voi merge la tine, nici paine nu voi manca si nici apa nu voi bea in acest loc.
9. Caci asa mi s-a poruncit prin cuvantul Domnului: Sa nu mananci acolo paine, apa sa nu bei, nici sa te intorci pe drumul pe care te-ai dus!"
10. Si a plecat el pe alt drum si nu s-a intors inapoi pe drumul pe care venise la Betel.
11. In Betel traia atunci un prooroc batran; si au venit fiii sai si i-au istorisit tot ce a facut omul lui Dumnezeu in acea zi in Betel; de asemenea au istorisit ei tatalui lor si cuvintele care le-a grait el regelui.
12. Si i-a intrebat tatal lor: "Pe ce drum a apucat el?" Si fiii lui i-au aratat drumul pe care a apucat omul lui Dumnezeu, care venise din Iuda.
13. Si a zis el fiilor sai: "Puneti-mi saua pe asin". Si i-a pus saua pe asin si a incalecat pe el.
14. Si a plecat dupa omul lui Dumnezeu si l-a gasit sezand sub un stejar si i-a zis: "Tu esti omul lui Dumnezeu venit din Iuda?" El a zis: "Da, eu sunt!"
15. Si i-a zis lui: "Hai cu mine acasa, ca sa mananci paine!
16. Acela a zis: "Nu pot sa ma intorc, nici sa merg la tine, ca eu paine nu voi manca si nici apa nu voi bea in acest loc la tine,
17. Caci prin cuvantul Domnului mi s-a spus: "Sa nu mananci paine, sa nu bei acolo apa si nici sa te intorci pe drumul pe care te-ai dus!"
18. Si i-a zis el: "Si eu sunt prooroc ca tine; si ingerul mi-a grait prin cuvantul Domnului si a zis: Intoarce-l la tine acasa, ca sa manance paine si sa bea apa!"
19. Si l-a inselat, caci s-a intors cu el si a mancat paine si a baut apa in casa lui.
20. Pe cand ei inca sedeau la masa, cuvantul Domnului a fost catre proorocul cel intors din drum si a grait omului lui Dumnezeu venit din Iuda
21. Si a zis: "Asa zice Domnul: Fiindca tu nu te-ai supus cuvintelor Domnului si nici n-ai pazit porunca data de Domnul Dumnezeul tau,
22. Ci te-ai intors, ai mancat paine si ai baut apa in locul de care El ti-a spus: Sa nu mananci paine, nici sa bei apa, trupul tau nu va fi ingropat in mormantul parintilor tai!",
23. Iar dupa ce el a mancat paine si a baut apa, proorocul batran a pus saua pe asinul sau pentru proorocul care fusese intors.
24. Si a plecat acela si l-a intalnit un leu in drum si l-a omorat. Si zacea trupul lui, aruncat in drum; iar asinul si leul stateau langa el.
25. Si iata niste drumeti, care au trecut pe alaturi, i-au vazut trupul aruncat in drum si pe leu stand langa trup. Acestia au venit si au vestit cetatii in care traia proorocul cel batran.
26. Proorocul care l-a intors de pe drum, auzind acestea, a zis: "Acesta este omul lui Dumnezeu, acela care nu s-a supus cuvintelor Domnului; Domnul l-a dat leului care l-a sfasiat si l-a omorat, dupa cuvantul Domnului, pe care l-a grait pentru el".
27. Si a zis fiilor sai: "Puneti saua pe asin!" Si i-au pus ei saua pe asin.
28. Si a plecat si a gasit trupul lui, aruncat in drum, iar asinul si leul stateau langa trup; leul nu mancase trupul omului lui Dumnezeu si nici pe asin nu-l sfasiase.
29. Si a ridicat proorocul trupul omului lui Dumnezeu si l-a pus pe asin si l-a adus inapoi. Si a venit proorocul cel batran in cetatea sa, ca sa-l planga si sa-l inmormanteze.
30. Si i-a pus trupul lui intr-un mormant al sau si l-a plans, zicand: "Vai, vai, fratele meu!"
31. Iar dupa ce l-a inmormantat, a zis el fiilor sai: "Cand eu voi muri, sa ma inmormantati si pe mine tot in mormantul in care este inmormantat omul lui Dumnezeu; sa puneti oasele mele langa oasele lui;
32. Caci cu adevarat se va implini cuvantul, care l-a grait el din porunca Domnului pentru jertfelnicul din Betel si pentru toate capistele inaltimilor, care sunt in cetatile Samariei".
33. Dar Ieroboam nu s-a intors din calea lui cea rea nici dupa intamplarea aceasta, ci a venit iarasi la calea dinainte si a facut din poporul de rand preoti pentru inaltimi; pe cine vrea, pe acela isi punea mana lui si-l facea pe acela preot de inaltimi.
34.
Aceasta a dus casa lui Ieroboam la pacat si la pieire si la starpirea ei de pe fata pamantului.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 247

Voteaza:

Ieroboam pedepsit. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE