Patru regi in Israel

1. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Iehu, fiul lui Hanani, pentru Baesa, zicand:
2. "Pentru ca Eu te-am scuturat de tarana si te-am facut domn peste poporul Meu Israel, iar tu ai umblat pe drumul lui Ieroboam si ai dus pe poporul Meu Israelit la pacat, ca sa Ma manii cu pacatele lor,
3. Iata, Eu voi darama de tot casa lui Baesa si casa urmasilor lui si voi face cu casa ta ce am facut cu casa lui Ieroboam, fiul lui Nabat;
4. Cine va muri din neamul lui Baesa in cetate, pe acela cainii il vor manca, iar cine va muri in camp, pe acela pasarile cerului il vor manca".

5. Celelalte fapte ale lui Baesa, tot ce a facut el si razboaiele lui, sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
6. Si a adormit cu parintii sai si a fost inmormantat Baesa in Tiria. In locul lui s-a facut rege Ela, fiul sau.
7. Dar despre Baesa, despre casa lui si despre tot raul ce l-a facut inaintea ochilor Domnului, maniindu-L cu faptele mainilor sale si urmand casei lui Ieroboam, pentru care acesta a si fost starpit, fusese cuvantul Domnului prin Iehu, fiul lui Hanani.
8. Ela, fiul lui Baesa, a inceput sa domneasca peste Israel in Tirta, in anul al douazeci si saselea al lui Asa, regele Iudei, si a domnit doi ani.
9. Impotriva lui a uneltit robul sau Zimri, care era mai mare peste jumatate din carele de razboi.
10. Cand a baut acesta de s-a imbatat la Tirta, in casa lui Arta, mai marele curtii din Tirta, atunci a intrat Zimri, l-a lovit si l-a omorat, in anul al douazeci si saptelea al lui Asa, regele Iudei, si s-a facut rege in locul lui.
11. Acesta, cum s-a facut rege si s-a asezat pe tronul lui, a starpit toata casa lui Baesa, nelasand nici picior de barbat, nici din rudele lui, nici din prietenii lui.
12. Si a starpit Zimri toata casa lui Baesa, dupa cuvantul Domnului grait pentru Baesa, prin Iehu proorocul,
13. Pentru toate faradelegile lui Baesa si pentru cele ale lui Ela, fiul sau, pe care le-a savarsit, facand pe Israel sa pacatuiasca, si maniind cu idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel.
14. Celelalte fapte ale lui Ela, tot ce a facut el sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
15. Zimri s-a facut rege in anul al douazeci si saptelea al lui Asa, regele Iudei, si a domnit sapte zile in Tiria, cand poporul se gasea in tabere la Ghibeton, cetatea Filistenilor.
16. Cand poporul care se gasea in tabere a auzit ca Zimri a uneltit si a omorat pe rege, toti Israelitii au ales si ei rege pe Omri, mai-marele ostirii lui Israel, tot in aceeasi zi, in tabara.
17. Si a plecat Omri cu toti Israelitii de la Ghibeton, impresurand Tiria.
18. Cand a auzit Zimri ca cetatea este luata, s-a dus in odaia din fund a casei domnesti si a dat foc casei domnesti, in care era, si a pierit
19. In pacatele sale, caci savarsise fapte rele inaintea ochilor Domnului, umbland pe calea lui Ieroboam si in faradelegile lui, pe care acela le faptuise si cu care a dus pe Israel la pacat.
20. Celelalte fapte ale lui Zimri si uneltirile lui pe care le-a urzit sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
21. Atunci s-a impartit poporul lui Israel in doua: jumatate de popor era pentru Tibni, fiul lui Ghinat, ca sa-l faca rege si jumatate pentru Omri.
22. Si cei care urmau pe Omri au biruit pe cei care urmau pe Tibni, fiul lui Ghinat. Si a murit Tibni si Ioram, fratele lui, tot in acel timp; in locul lui Tibni s-a facut rege Omri.
23. Omri a inceput sa domneasca peste Israel in anul treizeci si unu al lui Asa, regele Iudei; si a domnit doisprezece ani. Sase ani a stat in Tirta.
24. Si a cumparat Omri muntele Samariei de la Semer, cu doi talanti de argint si a zidit pe acest munte o cetate si a numit cetatea pe care o zidise Samaria, dupa numele lui Semer, stapanul muntelui Samariei.
25. Omri a savarsit fapte rele inaintea ochilor Domnului si a fost mai nelegiuit decat toti cei dinaintea lui.
26. El a umblat in totul pe caile lui Ieroboam, fiul lui Nabat si intru faradelegile eu care acesta a dus pe Israel la pacat, maniind pe Domnul Dumnezeul lui Israel cu idolii lor.
27. Celelalte fapte ale lui Omri, pe care le-a facut si vitejia in razboaie sunt scrise in cronica regilor lui Israel.
28. Si a adormit Omri cu parintii lui si a fost inmormantat in Samaria. In locul lui s-a facut rege Ahab, fiul sau.
29. Ahab, fiul lui Omri, a inceput sa domneasca peste Israel in anul al treizeci si optulea al lui Asa, regele lui Iuda; si a domnit Ahab, fiul lui Omri, peste Israel in Samaria douazeci si doi de ani.
30. Si a savarsit Ahab, fiul lui Omri, fapte rele inaintea ochilor Domnului, mai mult decat toti cei ce au fost inaintea lui.
31. Caci nu i-a fost de ajuns sa cada numai in pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat; ci daca si-a luat de femeie pe Izabela, fiica lui Etbaal, regele Sidonului, a inceput sa slujeasca lui Baal si sa i se inchine.
32. Si a ridicat pentru Baal un jertfelnic in templul lui Baal, pe care il zidise in Samaria.
33. A facut Ahab si o Asera (stalp facut din lemn, sfintit in cinstea zeitei Astarte), incat Ahab, mai mult decat toti regii lui Israel, care au fost inaintea lui, a savarsit faradelegi, prin care a maniat pe Domnul Dumnezeul lui Israel si si-a pierdut suflatul sau.
34.
In zilele lui, Hiel din Betel a zidit Ierihonul; temelia a pus-o pe mormantul lui Abiram, intaiul nascut al lui, iar portile le-a pus pe mormantul lui Segub, feciorul cel mai mic al lui, dupa cuvantul Domnului pe care-l graise prin Iosua, fiul lui Navi.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 289

Voteaza:

Patru regi in Israel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE