Razboiul lui Ahab cu Sirienii.

1. Benhadad, regele Siriei, si-a adunat ostirea sa; si s-au insotit cu el treizeci si doi de regi, cu cai si care de razboi. Si s-a dus si a impresurat Samaria si s-a razboit impotriva ei.
2. Atunci a trimis soli la Ahab, regele lui Israel, in cetate si a zis:
3.
"Asa zice Benhadad: Argintul tau si aurul tau este al meu, femeile tale si fiii tai cei frumosi sunt ai mei!"
4. Iar regele lui Israel a raspuns si a zis: "Dupa cuvantul tau sa fie, domnul meu rege. Eu si toate ale mele ale tale sa fie!"
5. Si s-au intors solii si au zis: "Asa zice Benhadad: Am trimis la tine ca sa-ti spuna: Argintul si aurul tau, femeile si fiii tai sa mi le dai!
6. De aceea maine, pe vremea aceasta, voi trimite robii mei la tine, iar ei iti vor scotoci casa ta si casele slugilor tale si pe tot ce este mai scump in ochii tai vor pune mana si vor lua!"
7. Atunci a chemat regele lui Israel pe toti batranii tarii si a zis: "Luati seama si vedeti ca imi cauta mereu pricina; cand a trimis la mine pentru femeile mele si pentru fiii mei si pentru argintul meu si pentru aurul meu, eu nu l-am respins!"
8. Si au zis toti batranii si tot poporul: "Sa nu-l asculti, nici sa nu te invoiesti!"
9. Si a zis el solilor lui Benhadad: "Spuneti domnului meu, regele: Toate lucrurile pentru care ai trimis la robul tau ia inceput sunt gata sa le fac; dar acest lucru nu pot sa-l fac!" Si au plecat solii si au dus raspunsul.
10. Si a trimis Benhadad la el, ca sa-i spuna: "Asta si asta sa-mi faca mie dumnezeii si asa sa ma pedepseasca, daca tarana Samariei are sa ajunga sa umple pumnii tuturor oamenilor care au sa vina cu mine!"
11. si a raspuns regele lui Israel si a zis: "Spuneti sa nu se laude cel ce se incinge ca cel ce se descinge".
12. Cand a primit acest raspuns, Benhadad era la ospat in corturi, cu ceilalti regi. Si a zis robilor sai: "Impresurati cetatea!" Si au impresurat-o.
13. Dar iata un prooroc s-a apropiat de Ahab, regele lui Israel, si a zis: "Asa zice Domnul: Vezi toata multimea aceasta mare? Iata, Eu ti-o dau astazi in mana, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul.
14. Iar Ahab a zis: "Prin cine?" Raspuns-a acela: "Asa zice Domnul: Prin slugile capeteniilor de peste tinuturi!" Si a zis Ahab: "Cine va incepe lupta?" Iar acela a zis: "Tu!"
15. Atunci a numarat Ahab slugile capeteniilor de peste tinuturi, si s-au gasit doua sute treizeci si doua; dupa ei a numarat si tot poporul si toti fiii lui Israel au fost sapte mii.
16. Si au iesit la razboi pe la amiaza. Iar Benhadad bause pana se imbatase in corturi cu cei treizeci si doi de regi, care-i dadusera ajutor.
17. Si au iesit la razboi mai intai slugile capeteniilor de peste tinuturi. Si a trimis Benhadad pe unii din ai lui, si acestia i-au facut cunoscut ca oamenii din Samaria au iesit la razboi.
18. Iar el le-a zis: "Daca ei au venit pentru pace, sa-i prindeti de vii; iar daca au venit pentru razboi, tot de vii sa-i prindeti!"
19. Au iesit, asadar, la razboi slugile capeteniilor de peste tinuturi din cetate si ostirea oare era dupa ei si au lovit fiecare pe potrivnicul sau;
20. si au fugit Sirienii, iar Israelitii ii fugareau din urma; si Benhadad a scapat pe un cal cu calaretii sai.
21. Atunci, iesind regele israelitean, a luat caii si carele si a facut macel mare in randul Sirienilor.
22. Si s-a apropiat proorocul de regele israelit si i-a zis: "Du-te de te intareste, ca sa stii sa bagi de seama ce ai de facut, pentru ca dupa un an regele Siriei are sa se scoale din nou impotriva ta!"
23. Zis-au slugile regelui sirian catre el: "Dumnezeul lor este Dumnezeul muntilor, iar nu Dumnezeul vailor, pentru aceasta au fost ei mai tari decat noi; dar de ne vom bate cu ei in vale, vom fi noi mai tari decat ei.
24. Asadar, iata ce sa faci: Sa scoti pe fiecare rege de la locul lui, si sa-l inlocuiesti cu capeteniile din tinuturi.
25. Si sa strangi atata ostire, cata ostire ai pierdut, si cai atatia, cati ai avut, si care atatea, cate ai avut, si sa ne batem cu ei si in vale; si atunci de buna seama vom fi mai tari decat ei". Si a ascultat el cuvantul lor si a facut asa.
26. Dupa trecerea anului, Benhadad a numarat pe Sirieni si a mers la Afec, ca sa se bata cu Israel.
27. Fiii lui Israel insa erau si ei cu toate gata de lupta si au iesit in intampinarea lor. Fiii lui Israel si-au asezat tabara inaintea lor, ca doua turme mici de capre, iar Sirienii umpleau pamantul.
28. Atunci s-a apropiat omul lui Dumnezeu si a zis regelui lui Israel: "Asa zice Domnul: Pentru ca Sirienii vorbesc: Domnul este Dumnezeul muntilor, iar nu Dumnezeul vailor, iata Eu iti voi da toata aceasta multime in mana ta, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul!"
29. Si au stat taberele una in fata celeilalte sapte zile; iar in ziua a saptea s-a inceput batalia si fiii lui Israel au doborat intr-o singura zi o suta de mii de pedestrasi sirieni.
30. Ceilalti au fugit la Afec, in cetate; acolo a cazut zidul peste douazeci si sapte de mii de oameni, din cei ramasi. Iar Benhadad a fugit in cetate si a intrat la curtea domneasca intr-o camara dosnica.
31. Slugile sale insa i-au zis: "Am auzit ca regii casei lui Israel sunt regi milostivi; da-ne voie sa punem sac peste coapsele noastre si peste capetele noastre funii, sa mergem la regele israelit; poate ne va cruta viata".
32. Si s-au incins ei peste coapsele lor cu sac si au venit la regele lui Israel si i-au zis: "Robul tau Benhadad zice: Cruta-mi viata!" Acela insa a zis: "De mai traieste inca, e fratele meu!"
33. Si oamenii acestia au luat aceasta ca semn bun si repede i-au apucat vorba din gura si au zis: "Fratele tau Benhadad traieste". Iar el a zis: "Duceti-va de-l aduceti". Si a venit Benhadad la el, si acesta l-a luat cu el in car.
34. Si i-a zis Benhadad: "Cetatile care le-a luat tatal meu de la tatal tau, eu ti le intorc; si iti deschid targ de vanzare in Damasc, cum si-a deschis tatal meu in Samaria". Si a zis Ahab: "Cu acest legamant si eu iti voi da drumul!" Si incheind cu el legamant, i-a dat drumul.
35. Atunci un om din fiii proorocilor a zis catre un prieten al sau, dupa cuvantul Domnului: "Bate-ma!" Dar acesta nu s-a invoit sa-l bata.
36. Atunci i-a zis: "Pentru ca nu asculti de glasul Domnului, iata, cand vei pleca de langa mine, te va ucide un leu". Si plecand omul acela de la el, l-a intalnit un leu si l-a ucis pe dansul.
37. Iar cel din fiii proorocilor a gasit un alt om si i-a zis: "Loveste-ma!" Si acest om l-a lovit si l-a ranit.
38. Si s-a dus proorocul in calea regelui, acoperindu-si ochii cu parul capului sau.
39. Iar cand a trecut regele pe langa el, a strigat dupa rege si a zis: "Robul tau a fost la batalie, si iata un. om care statuse la o parte mi-a adus un alt om si mi-a zis: Pazeste pe omul acesta; de il vei scapa, vei raspunde cu sufletul tau pentru sufletul lui sau va trebui sa-l platiti cu un talant de argint.
40. Cand robul tau se indeletnicea cu unele treburi, acela a scapat". si i-a zis regele lui Israel: "Osanda ta singur ai spus-o".
41. Atunci el si-a dat la o parte parul de peste ochii lui si l-a cunoscut regele ca este unul din prooroci.
42. Si i-a zis: "Asa zice Domnul: Pentru ca ai dat drumul din mainile tale unui om blestemat de Mine, sufletul tau va fi in locul sufletului lui si poporul tau in locul poporului lui!"
43.
Si s-a dus regele lui Israel acasa, trist si aprins de manie si a venit in Samaria.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 356

Voteaza:

Razboiul lui Ahab cu Sirienii. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE