Solomon zideste templul Domnului.

1. Iar in anul patru sute optzeci, dupa iesirea fiilor lui Israel din Egipt, in al patrulea an al domniei lui Solomon peste Israel, in luna Zif, care este a doua luna a anului, a inceput el sa zideasca templul Domnului.
2. Templul, pe care l-a zidit regele Solomon Domnului era lung de saizeci de coti, lat de douazeci si inalt de treizeci.
3.
Pridvorul de dinaintea templului era lung de douazeci de coti, raspunzand cu latimea templului, si lat de zece coti inaintea templului.
4. Si a facut el la acele odai ferestre cu zabrele, largi inauntru si stramte in afara.
5. Si a mai facut o cladire langa zidul templului, cu trei caturi in jurul peretilor templului, in jurul Sfintei Sfintelor.
6. Catul de jos al cladirii era lat de cinci coti; cel din mijloc lat de sase coti, iar cel de al treilea, lat de sapte coti; caci imprejurul templului erau facute prichiciuri de zid, ca zidirea sa nu fie lipita de peretii templului.
7. Cand era zidit templul, la zidirea lui au intrebuintat pietre cioplite, lucrate mai dinainte. Asa ca nici ciocan, nici topor, nici orice alta unealta de fier nu s-au auzit la zidirea lui.
8. Intrarea la catul de jos al cladirii era pe partea dreapta a templului. Pe scari in spirala se suiau la catul din mijloc, si de la catul din mijloc, la catul al treilea.
9. Si a zidit el templul si l-a terminat si a pardosit templul cu scanduri de cedru.
10. Odailor dimprejurul intregului templu le-a dat inaltime de cate cinci coti la fiecare cat si erau legate de templu prin grinzi de cedru.
11. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Solomon si i-a zis:
12. "Iata, tu-Mi zidesti casa; daca te vei purta dupa legile Mele, si vei urma dupa hotararile Mele, si vei pazi toate poruncile Mele, lucrand dupa ele, atunci Imi voi implini si Eu cu tine cuvantul Meu pe care l-am grait catre David, tatal tau:
13. Voi locui in mijlocul fiilor lui Israel si nu voi parasi pe poporul Meu Israel".
14. Si a zidit Solomon templul si l-a terminat.
15. Si a imbracat peretii templului pe dinauntru cu scanduri de cedru; de la pardoseala templului pana la tavan pe dinauntru l-a imbracat peste tot cu lemn de cedru; iar pardoseala templului a facut-o din scanduri de chiparos.
16. Si a facut in partea din fund a templului o despartitura de douazeci de coti lungime si a imbracat peretii si tavanul casei acestei despartituri cu scanduri de cedru; si asa a facut despartitura pentru Sfanta Sfintelor.
17. De patruzeci de coti era despartitura intai a templului.
18. Pe scandurile de cedru dinauntru templului erau facute sculpturi in forma de castraveti si flori de trandafiri imbobociti; totul era acoperit cu cedru si piatra nu se vedea.
19. Iar despartitura din fundul templului el a pregatit-o, ca sa puna acolo chivotul cu legea Domnului.
20. Si despartitura aceasta era lunga de douazeci de coti, lata de douazeci de coti si inalta de douazeci de coti; si a imbracat-o cu aur curat; asemenea a imbracat si jertfelnicul cel de cedru.
21. Si a imbracat Solomon templul si pe dinauntru cu aur curat; si a intins lanturi de aur pe dinaintea catapetesmei si a imbracat-o cu aur.
22. Tot templul l-a imbracat cu aur, tot templul pana la capat, si tot jertfelnicul care este dinaintea altarului l-a imbracat cu aur.
23. Si a facut in Sfanta Sfintelor doi heruvimi de lemn de maslin, inalti de zece coti.
24. O aripa a heruvimului era de cinci coti si cealalta aripa a heruvimului era tot de cinci coti. Zece coti erau de la un varf al aripilor lui pana la varful celeilalte aripi.
25. Tot de zece coti era si celalalt heruvim; amandoi heruvimii aveau aceeasi masura si aceeasi infatisare.
26. Inaltimea unui heruvim era de zece coti; la fel si celalalt heruvim.
27. Si a asezat el heruvimii la mijloc in partea de la fund a templului. Aripile heruvimilor erau insa intinse; si atingea aripa unuia un perete si aripa celuilalt heruvim atingea pe celalalt perete. Iar celelalte aripi ale lor se atingeau in mijlocul templului aripa de aripa.
28. Si a imbracat el heruvimii cu aur.
29. Pe toti peretii templului de jur imprejur, pe dinauntru si pe dinafara, a facut chipuri sapate de heruvimi, de copaci, de finici si de flori imbobocite.
30. Si a imbracat cu aur pardoseala in templu, in partea din fund si in partea din fata.
31. Pentru intrat in Sfanta Sfintelor, a facut usi de lemn de maslin care se deschid in doua parti, cu usori in cinci muchii.
32. Pe cele doua jumatati ale usilor de lemn de maslin, el a facut heruvimi sapati, finici si flori imbobocite; si le-a imbracat in aur si heruvimii si finicii.
33. La intrarea in templu a facut usori din lemn de maslin in patru muchii
34. Si doua usi din lemn de chiparos, fiecare cu cate doua canate. Amandoua jumatatile unei usi se invarteau intr-o parte si in alta si amandoua jumatatile celeilalte usi de asemenea se; invarteau intr-o parte si in alta.
35. Si a sapat pe ele heruvimi, finici si flori imbobocite, si le-a imbracat cu aur peste sapatura.
36. Si a facut de asemenea curtea cea dinauntru din trei randuri de pietre cioplite si dintr-un rand de grinzi de cedru.
37. In anul al patrulea, in luna Zif, care este a doua luna a anului, a pus el temelia casei Domnului.
33.
Iar in anul al unsprezecelea, in luna Bul, care este luna a opta, a terminat el templul, cu toate partile lor si dupa toate randuielile lor; asa ca l-a zidit in sapte ani.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 433

Voteaza:

Solomon zideste templul Domnului. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE