Moise asaza povatuitor in locul sau pe Iosua Navi.

1. Atunci s-a dus Moise si a grait cuvintele acestea tuturor fiilor lui Israel
2. Si le-a zis: "Eu acum sunt de o suta douazeci de ani si nu mai pot intra si iesi si Domnul mi-a zis: Tu nu vei trece Iordanul acesta,
3. Ci va merge inaintea ta Insusi Domnul Dumnezeul tau si va starpi El pe popoarele acestea de la fata ta si tu le vei stapani; si Iosua va merge inaintea ta, cum a zis Domnul.
4.
si va face Domnul cu ei cum a facut si cu Sihon si cu Og, regii Amoreilor, care erau dincoace de Iordan, si cum a facut cu pamantul acelora pe care i-a pierdut;
5. Ii va da Domnul pe ei voua si veti face cu ei dupa poruncile pe care vi le-am spus eu.
6. Fiti tari si curajosi, nu va temeti, nu va ingroziti, nici nu va spaimantati de ei, ca Domnul Dumnezeul tau va merge El Insusi cu tine si nu se va departa de tine, nici nu te va parasi".
7. Apoi a chemat Moise pe Iosua si inaintea ochilor tuturor Israelitilor i-a zis: "Fii tare si curajos, ca tu vei intra cu poporul acesta in pamantul pe care Domnul S-a jurat parintilor lui sa i-l dea si tu i-l vei imparti in parti de mostenire.
8. Domnul Insusi va merge inaintea ta; El Insusi va fi cu tine si nu se va departa de tine, nici te va parasi; nu te teme, nici nu te spaimanta".
9. Apoi a scris Moise legea aceasta si a dat-o preotilor, fiilor levitilor, care purtau chivotul legii Domnului, si tuturor batranilor fiilor lui Israel.
10. Si le-a poruncit Moise acestora si le-a zis: "Dupa trecerea a sapte ani, in anul iertarii, la sarbatoarea corturilor,
11. Cand tot Israelul va veni sa se infatiseze inaintea fetei Domnului Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege Domnul, sa citesti legea aceasta inaintea a tot Israelul si in auzul lui;
12. Sa aduni poporul, barbatii, femeile, copiii si pe strainii tai care se vor afla in cetatile tale, ca sa auda si sa invete si ca sa se teama de Domnul Dumnezeul vostru si ca sa se sileasca sa implineasca toate cuvintele legii acesteia.
13. Fiii lor care nu stiu vor auzi si vor invata a se teme de Domnul Dumnezeul vostru in toate zilele, cit veri trai pe pamantul in care treceti voi peste Iordan ca sa-l stapaniti".
14. Dupa aceea a zis Domnul catre Moise: "Iata s-a apropiat clipa in care sa mori; cheama pe Iosua si stati la usa cortului adunarii, ca Eu ii voi da povete!" Si a venit Moise cu Iosua si au stat la usa cortului adunarii.
15. Atunci S-a aratat Domnul in cort, in stalp de nor, si stalpul de nor a stat la usa cortului adunarii.
16. Si a zis Domnul catre Moise: "Iata, tu te vei odihni cu parintii tai, iar poporul acesta se va scula si se va desfrana dupa dumnezeii straini ai pamantului aceluia in care va intra, iar pe Mine Ma va parasi si va calca legamantul Meu, pe care l-am incheiat cu el;
17. Pentru aceasta se va aprinde mania Mea asupra lui in ziua aceea si-i voi parasi, Imi voi ascunde fata de la ei si vor fi omorati si-i vor ajunge multime de necazuri si greutati si atunci Israel va zice: Aceste necazuri nu m-au ajuns ele oare pentru ca nu este Domnul Dumnezeul meu in mijlocul meu?
18. Dar Eu Imi voi ascunde fata Mea de la el in ziua aceea, pentru toate faradelegile lui pe care le-a facut el, intorcandu-se la alti dumnezei.
19. Asadar, scrie-ti cuvintele cantarii acesteia si invata pe fiii lui Israel si le-o pune in gura lor, pentru ca aceasta cantare sa-Mi fie marturie printre fiii lui Israel.
20. Caci Eu ii voi duce in pamantul cel bun, unde curge lapte si miere, dupa cum M-am jurat parintilor lor, si vor manca, se vor satura, se vor ingrasa, se vor indrepta spre alti dumnezei si vor sluji acelora, iar pe Mine Ma vor lepada si vor calca legamantul Meu, pe care l-am dat lor.
21. Dar cand ii vor ajunge multime de nenorociri si de necazuri, atunci cantarea aceasta va fi marturie impotriva lor, caci ea nu va pieri din gura lor si din gura urmasilor lor. Cunosc Eu cugetele lor pe care le au ei acum, inainte de a-i duce in pamantul cel bun pentru care M-am jurat parintilor lor".
22. Si a scris Moise cantarea aceasta in ziua aceea si a spus-o fiilor lui Israel.
23. Iar Domnul a poruncit lui Iosua Navi si i-a zis: "Fii tare si curajos, caci tu vei duce pe fiii lui Israel in pamantul pentru care M-am jurat lor, si Eu voi fi cu tine".
24. Cand a scris Moise in carte toate cuvintele legii acesteia pana la sfarsit,
25. Atunci Moise a poruncit levitilor care purtau chivotul legii Domnului
26. Si a zis: "Luati aceasta carte a legii si o puneti de-a dreapta chivotului legii Domnului Dumnezeului vostru si va fi ea acolo marturie impotriva ta.
27. Ca eu cunosc indaratnicia ta si cerbicia ta; daca si acum, cand traiesc eu cu voi, sunteti indaratnici inaintea Domnului, dar cu cit mai mult veti fi dupa moartea mea?
28. Chemati la mine pe toti batranii semintiilor voastre si pe judecatorii vostri si pe capeteniile voastre si eu voi spune in auzul lor cuvintele acestea si voi chema martori impotriva lor cerul si pamantul;
29. Caci stiu eu ca dupa moartea mea va veti razvrati si va veti abate de la calea pe care v-am aratat-o eu; in zilele cele de apoi va vor ajunge necazuri, pentru ca veti face rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeu, miniindu-L cu lucrurile mainilor voastre".

30. Si a rostit Moise in auzul intregii obsti a Israelitilor cuvintele cantarii acesteia pana la sfarsit:
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 305

Voteaza:

Moise asaza povatuitor in locul sau pe Iosua Navi. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE