Nestatornicia vietii.

1. Cine este ca înteleptul si cine poate sa stie ca el tâlcuirea lucrurilor? Întelepciunea unui om îi lumineaza fata si asprimea felei lui i se schimba.
2. Asculta de porunca regelui din pricina juramântului facut lui Dumnezeu.
3.
Nu te grabi sa te departezi de fata lui. Nu starui în lucrul cel rau, ca ceea ce voieste face.
4. Cuvântul regelui este hotarâtor si cine poate sa-i spuna: "Ce faci?"
5. Celui ce asculta porunca nu i se va întâmpla nimic rau, ca inima unui om întelept va cunoaste timpul si judecata.
6. Pentru orice lucru este un timp si o judecata; ca mare este nenorocirea care apasa asupra omului,
7. De vreme ce el nu poate sa stie mai dinainte ceea ce se va întâmpla. Oare, cine îi va da de stire ceea ce va fi cu el?
8. Omul nu este stapân pe duhul sau de viata, ca sa-l poata opri; la fel nu este stapân pe ziua mortii si în aceasta lupta nu încape amânare. Nelegiuirea nu va scapa pe cel care o savârseste.
9. Am vazut toate aceste lucruri si mi-am sârguit inima mea spre tot lucrul care se face sub soare într-o vreme când omul stapâneste pe altul spre nenorocirea lui.
10. Si am vazut pacatosi în mare cinste purtati la locul de odihna, pe când cei ce lucrasera drept au fost izgoniti de la locul cel sfânt si au fost uitati în cetate. Si aceasta este desertaciune!
11. Din pricina ca hotarârea pentru pedepsirea rautatii nu este îndeplinita de îndata, pentru aceasta se umple de rautate inima oamenilor ca sa faca rau.
12. Dar desi pacatosul face rau de o suta de ori si îsi lungeste zilele, eu stiu ca fericirea este a acelora care se tem de Dumnezeu si se sfiesc în fata Lui.
13. Fericirea nu va fi pentru cel fara de lege, care, asemenea umbrei, nu-si va lungi viata, fiindca el nu se teme de Domnul.
14. Este înca o nepotrivire care se petrece pe pamânt, adica: sunt drepti carora li se rasplateste ca dupa faptele celor nelegiuiti si sunt pacatosi carora li se rasplateste ca dupa faptele celor drepti. Am zis ca si aceasta este înca o desertaciune!
15. Si am ridicat în slavi veselia, caci nu este nimic mai bun pentru om sub soare, decât sa manânce, sa bea si sa se veseleasca. Numai de l-ar întovarasi la lucrul lui în tot timpul vietii pe care Dumnezeu i-o da sub soare!
16. Când mi-am îndreptat inima ca sa cunosc întelepciunea si sa patrund care este menirea omului pe pamânt, caci nici zi, nici noapte ochii lui nu vad somnul,
17.
Atunci mi-am dat seama, privind lucrarea lui Dumnezeu, ca omul nu poate sa înteleaga toate câte se fac sub soare, dar se osteneste cautându-le, fara sa le dea de rost; iar daca înteleptul crede ca le cunoaste, el nu poate sa le patrunda.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 252

Voteaza:

Nestatornicia vietii. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE