Cartea lui Ieremia, arsa in foc de Ioiachim.

l. In anul al patrulea al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, regele lui Iuda, a fost de la Domnul catre Ieremia cuvantul acesta:
2. "Ia-ti un sul de hartie si scrie pe el toate cuvintele pe care ti le-am grait Eu despre Israel, despre Iuda si despre toate popoarele, din ziua de cand am inceput a-ti grai, din zilele lui Iosia si pana in ziua de astazi;
3. Ca poate va auzi casa lui Iuda tot raul ce Mi-am pus in gand sa i-l fac, ca sa se intoarca fiecare de la calea sa cea rea, pentru ca Eu sa le iert nedreptatile lor si pacatele lor".
4.
Atunci a chemat Ieremia pe Baruh, fiul lui Neria, si dupa spusa lui Ieremia a scris Baruh pe hartia sulului toate cuvintele Domnului pe care le graise El aceluia.
5. Si a poruncit Ieremia lui Baruh si a zis: "Eu sunt inchis si nu ma pot duce in templul Domnului.
6. Deci, du-te tu si cuvintele Domnului din gura mea scrise de tine in sul, citeste-le in templul Domnului, in ziua postului, in auzul poporului; citeste-le de asemenea si in auzul tuturor acelora din Iuda, care sunt veniti de prin toate cetatile;
7. Poate vor inalta ruga smerita inaintea fetei Domnului si se va intoarce fiecare de la calea sa cea rea, caci mare este mania si supararea pe care a aratat-o Domnul asupra poporului acestuia".
8. Si a facut Baruh, fiul lui Neria, tot ce i-a poruncit Ieremia, citind in templul Domnului cuvintele Domnului cele scrise in sul.
9. In anul al cincilea al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, regele lui Iuda, in luna a opta, a vestit post inaintea fetei Domnului pentru tot poporul din Ierusalim si pentru tot poporul care venise la Ierusalim de prin orasele lui Iuda.
10. si cuvintele lui Ieremia, cele scrise in sul, le-a citit Baruh in templul Domnului, in camera lui Ghemaria, fiul lui Safan, scriitorul, in curtea de sus, la intrarea de la poarta cea noua a templului Domnului, in auzul poporului.
11. Iar Miheia, fiul lui Ghemaria, fiul lui Safan, a auzit toate cuvintele Domnului cele scrise in sul.
12. Si s-a coborat in casa regelui, in camera secretarului regelui si iata acolo stateau toti dregatorii: Elisama, secretarul regelui, Delaia, fiul lui Semaia, Elnatan, fiul lui Acbor, Ghemaria, fiul lui Safan, Sedechia, fiul lui Hanania si toti ceilalti dregatori.
13. Si le-a povestit acestora Miheia toate cuvintele ce le auzise, cand a citit Baruh cartea in auzul poporului.
14. Atunci dregatorii au trimis la Baruh pe Iehudi, fiul lui Netania, fiul lui Selemia, fiul lui Cusi, ca sa-i spuna: "Cartea pe care tu ai citit-o in auzul poporului, sa o iei in mana ta si sa vii".
15. Atunci Baruh, fiul lui Neria, a luat cartea in mana sa si a venit la ei. Iar ei i-au zis: "Sezi si ne citeste in auz!" Si a citit Baruh in auzul lor.
16. Iar daca au ascultat ei toate cuvintele, s-au uitat cu groaza unii la altii si au zis catre Baruh: "Vom spune numaidecat regelui toate cuvintele acestea!"
17. Si apoi au intrebat pe Baruh: "Spune-ne insa cum ai scris tu din gura lui toate cuvintele acestea?"
18. Si Baruh le-a spus: "El mia rostit cu gura sa toate cuvintele acestea, iar eu le-am scris cu cerneala in sulul acesta".
19. Atunci au zis dregatorii catre Baruh: "Du-te si te ascunde si tu si Ieremia, ca nimeni sa nu stie unde sunteti!"
20. Apoi ei s-au dus la rege in palat, iar cartea au lasat-o in odaia lui Elisama, secretarul regelui, si au spus in auzul regelui toate cuvintele acestea.
21. Si a trimis regele pe Iehudi sa aduca indata cartea, si acesta a luat-o din camera lui Elisama, secretarul regelui; si a citit-o Iehudi in auzul regelui si in auzul tuturor dregatorilor care stateau langa rege.
22. In vremea aceea, in luna a noua, regele sedea in palatul de iarna si inaintea lui ardea o tava cu jeratic.
23. Dupa ce a citit Iehudi trei sau patru coloane, regele a taiat cu cutitasul secretarului cartea si a aruncat-o in focul de pe tava, nimicind-o toata.
24. Si nu s-au temut, nici si-au sfasiat hainele lor, nici regele, nici toti slujitorii lui, care au auzit toate cuvintele acestea.
25. Desi Elnatan, Delaia si Ghemaria au rugat pe rege sa nu arda cartea, el insa nu i-a ascultat.
26. Si a poruncit regele lui Ierahmeel, fiul regelui, si lui Seraia, fiul lui Azirel, si lui Selemia, fiul lui Abdeel, sa prinda pe scriitorul Baruh si pe Ieremia proorocul. Dar Domnul i-a ascuns.
27. Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ieremia, dupa ce regele a ars cartea si cuvintele pe care Baruh le scrisese din gura lui Ieremia, si i-a zis:
28. "Ia-ti alt sul de hartie si scrie in el toate cuvintele de mai inainte, care au fost in celalalt sul, pe care l-a ars Ioiachim, regele lui Iuda, iar regelui lui Iuda, Ioiachim, sa-i spui:
29. Asa zice Domnul: Tu ai ars cartea aceasta, zicand: Pentru ce ai scris in ea: Va veni indata regele Babilonului si va pustii tara aceasta si va pierde oamenii si dobitoacele din ea?
30. De aceea, asa zice Domnul despre Ioiachim, regele lui Iuda: Nu va mai fi din el urmas care sa sada pe scaunul lui David; trupul lui va fi aruncat in arsita zilei si in frigul noptii
31. Si-l voi pedepsi pe el si neamul lui si slugile lui pentru nedreptatea lor; voi aduce asupra lor si asupra locuitorilor Ierusalimului si asupra oamenilor lui Iuda tot raul pe care l-am rostit asupra lor si ei n-au ascultat".
32.
Si a luat Ieremia alt sul de hartie si l-a dat lui Baruh scriitorul, fiul lui Neria, si acesta a scris in el, din gura lui Ieremia, toate cuvintele din sulul ce-l aruncase in foc Ioiachim, regele lui Iuda, si a mai adaugat la ele multe cuvinte asemenea acelora.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 240

Voteaza:

Cartea lui Ieremia, arsa in foc de Ioiachim. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE