Proorocie pentru pieirea Babilonului.

1. Asa zice Domnul: "Iata, voi ridica impotriva Babilonului si a locuitorilor tarii Caldeii un duh nimicitor.
2. Si voi trimite la Babilon vanturatori, care-l vor vantura si vor pustii tara lui, caci in ziua nenorocirii vor navali asupra lui din toate partile.
3.
Arcasul sa-si incordeze arcul impotriva arcasului si impotriva celui ce se lauda cu platosele sale, si sa nu crute pe tinerii lui! Nimiciti toata ostirea lui!
4. Sa cada raniti de moarte in tara Caldeilor si strapunsi pe strazile Babilonului.
5. Caci Iuda si Israel n-au ramas vaduvi de Dumnezeul lor, de Domnul Savaot, si tara Caldeilor e plina de pacate inaintea Sfantului lui Israel.
6. Fugiti din Babilon, si fiecare sa-si scape viata, ca sa nu pieriti pentru faradelegile lui, caci acesta este timpul razbunarii pentru Domnul, caci El ii va da rasplata.
7. Babilonul a fost in mana Domnului cupa de aur, care a imbatat tot pamantul; baut-au popoarele din vinul ei si au innebunit.
8. Cazut-a fara de veste Babilonul, si s-a zdrobit. Plangeti-l si aduceti balsam pentru ranile lui, ca poate se va vindeca!
9. Am voit sa vindecam Babilonul, dar nu s-a vindecat! Lasati-l si haideti sa mergem fiecare in tara noastra, pentru ca osanda lui s-a ridicat pana la nori si a ajuns pana la cer!
10. Domnul a scos la lumina dreptatea noastra! Veniti sa vestim in Sion fapta Domnului Dumnezeului nostru!
11. Ascutiti sagetile si va umpleti tolbele! Ca Domnul a trezit duhul regilor Mediei, pentru ca vrea sa nimiceasca Babilonul. Aceasta este razbunarea Domnului, razbunarea pentru templul Sau.
12. Ridicati steagul impotriva zidurilor Babilonului, intariti paza, puneti strajeri, intindeti curse, caci Domnul a facut un plan si a implinit ceea ce a rostit impotriva locuitorilor Babilonului.
13. O, tu, cel ce locuiesti langa apele cele mari si esti plin de comori, venit-a sfarsitul tau si masura lacomiei tale ti s-a umplut!
14. Domnul Savaot S-a jurat pe Sine Insusi si a zis: "Adevarul graiesc, ca te voi umple de oameni, ca de lacuste, si ei vor ridica strigat de biruinta".
15. El a facut pamantul cu puterea Sa, a intemeiat lumea cu intelepciunea Sa si cu mintea Sa a intins cerurile.
16. La glasul Lui freamata apele in ceruri si El ridica nori de la marginile pamantului; faureste fulgerele in mijlocul ploii si scoate vanturile din vistieriile Sale.
17. Tot omul rataceste in stiinta sa si orice argintar se rusineaza de idolul sau, caci chipurile turnate de el nu sunt decat minciuna; n-au nici o suflare in ele.
18. Aceasta este desertaciune adevarata, fapta ratacita si in vremea pedepsirii lor vor pieri.
19. Dar soarta lui Iacov nu e ca a lor, pentru ca Dumnezeul lui este facatorul a toate, si Israel este toiagul mostenirii Lui, si numele Lui este Domnul Savaot.
20. "Ciocan Imi esti tu si arma de razboi. Cu tine am lovit popoare si cu tine am stricat regate.
21. Cu tine am lovit cal si calaret si cu tine am sfaramat carul si pe conducatorul lui.
22. Cu tine am lovit barbat si femeie, cu tine am batut tanar si batran si cu tine am lovit fecior si fecioara.
23. Cu tine am lovit pastor si turma, cu tine am batut pe plugar si boii lui si cu tine am lovit pe mai-marii tinuturilor si pe capeteniile cetatilor.
24. Si voi rasplati Babilonului si tuturor locuitorilor Caldeii pentru toate relele ce au facut ei Sionului sub ochii vostri", zice Domnul.
25. "Iata, Eu sunt impotriva ta, munte al nimicirii, care ai pustiit tot pamantul; voi intinde impotriva ta mana Mea, te voi arunca jos de pe stanci si te voi face munte dogorit de soare, zice Domnul!
26. Nimeni nu va lua din tine pietre de pus in capul unghiului, nici pietre de temelie, ci vesnic vei fi pustiu", zice Domnul.
27. "Ridicati steag pe pamant, trambitati cu trambita printre neamuri, pregatiti neamurile impotriva lui, chemati impotriva lui regatele: Ararat, Mini si Aschenaz, puneti capetenie impotriva lui si aduceti cai ca lacusta cea grozava.
28. Inarmati impotriva lui neamurile si pe regii Mediei, capeteniile provinciilor ei si pe toate capeteniile cetatilor ei si toata tara de sub stapanirea lor.
29. Pamantul se cutremura si se zbuciuma, caci se implineste impotriva Babilonului planul Domnului de a face pamantul Babilonului pustietate fara locuitori.
30. Cei puternici ai Babilonului au incetat lupta, sed in intariturile lor; secatuitu-s-a puterea lor si au ajuns ca femeile; locuintele lor sunt arse si zavoarele sfaramate.
31. Sol dupa sol, vestitor dupa vestitor alearga sa dea de stire regelui Babilonului ca cetatea sa e cuprinsa din toate partile,
32. Ca vadurile sunt luate, baltile cu stuf arse si ostasii loviti de spaima".
33. Ca asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: "Fiica Babilonului e asemenea unei arii in timpul treieratului: inca putin si vine vremea secerisului".
34. "Mancatu-m-a si m-a ros Nabucodonosor, regele Babilonului; facutu-m-a vas gol; inghititu-m-a ca un dragon; umplutu-si-a pantecele cu bunatatile mele si m-a aruncat.
35. Ocara mea si carnea mea cea sfasiata sa fie asupra Babilonului", sa zica ceea ce locuieste in Sion - "si sangele meu sa fie asupra locuitorilor Caldeii", sa zica Ierusalimul.
36. De aceea, asa zice Domnul: "Iata Eu iau apararea pricinii tale si te voi razbuna si voi seca marea lui Si canalele lui le voi usca.
37. Babilonul va fi o movila de daramaturi, adapost pentru sacali, groaza si batjocura fara locuitori.
38. Ei toti vor mugi ca niste lei si vor marai ca niste pui de leu.
39. In vremea aprinderii lor le voi face ospat si-i voi adapa, ca sa se veseleasca si sa doarma somnul de veci si sa nu se mai trezeasca, zice Domnul.
40. Ii voi cobori ca pe niste miei la junghiere, ca pe niste berbeci si tapi.
41. Cum a fost luat Sisac! Cum a fost cucerit acela a carui slava umplea tot pamantul! Cum a ajuns Babilonul spaima printre neamuri!
42. S-a ridicat marea impotriva Babilonului si acesta e acoperit de multimea valurilor.
43. Cetatile lui au ajuns pustii, pamantul lui sec, tinut unde nu locuieste nici un om si pe unde nu trece fiu de om.
44. Voi pedepsi pe Bel in Babilon si voi smulge din gura lui cele inghitite de el; popoarele nu se vor mai ingramadi spre el de acum inainte. Dar zidurile Babilonului au si cazut.
45. Iesi din mijlocul lor, poporul Meu, si fiecare sa-si scape viata de flacara maniei Domnului.
46. Sa nu slabeasca inima voastra si sa nu va temeti de zvonul care se va auzi in tara; caci anul acesta va veni un zvon, iar in anul urmator altul si pe pamant va fi silnicie; tiran peste tiran se va scula.
47. De aceea iata vin zile cand voi pedepsi pe idolii Babilonului si toata tara lui va fi rusinata, toti cei loviti ai lui vor cadea in mijlocul lui.
48. Atunci cerul si pamantul si tot ce cuprind ele vor striga de bucurie impotriva Babilonului, caci vin asupra lui pustiitorii de la miazanoapte, zice Domnul.
49. Cum Babilonul a dobandit si a zdrobit pe Israeliti, asa vor fi doborati si zdrobiti in Babilon locuitorii pamantului lui.
50. Cei scapati de sabie, plecati, nu va opriti, aduceti-va aminte din departare de Domnul si sa-si gaseasca Ierusalimul loc in inima voastra.
51. Ne rusinam cand auzeam ocara, si necinstea acoperea obrazul nostru, cand strainii au venit in locul cel sfant al templului Domnului;
52. Dar in schimb iata vin zile, zice Domnul, cand voi pedepsi idolii lui si tot pamantul lui va fi plin de gemetele celor ce sunt ucisi.
53. De s-ar ridica Babilonul pana la cer si de si-ar intari intru inaltime cetatea sa, tot vor veni din porunca Mea pustiitorii, zice Domnul.
54. Ascultati tipatul care se ridica din Babilon si uriasa trosnitura din Caldeea!
55. Ca Domnul va pustii Babilonul si va pune capat glasului celui mandru al lui. Suna-vor valurile lor, ca apele cele mari, rasuna-va glasul lor.
56. Caci pustiitorul va veni asupra lui, asupra Babilonului, si aparatorii lui vor fi luati si arcurile lor vor fi sfaramate, ca Domnul Dumnezeul rasplatirilor va da fiecaruia plata cuvenita.
57. Voi imbata pe mai-marii lui si pe inteleptii iui, pe capeteniile tinuturilor lui si pe capeteniile cetatilor lui si pe ostasii lui si vor dormi somnul de veci si nu se vor mai trezi, zice Domnul, al Carui nume e Domnul Savaot".
58. Asa zice Domnul Savaot: "Zidurile cele groase ale Babilonului le voi darama pana la temelie si portile lui cele inalte vor fi arse cu foc. Asadar in desert s-au trudit popoarele si neamurile au muncit pentru foc".
59. Cuvantul pe care proorocul Ieremia l-a incredintat lui Seraia, fiului Neria, fiul lui Maaseia, cand acesta a plecat la Babilon cu Sedechia, regele lui Iuda, in anul al patrulea al domniei lui; Seraia era mare camaras.
60. Atunci a scris Ieremia intr-o carte toate nenorocirile care trebuia sa vina asupra Babilonului.
61. Si a zis Ieremia catre Seraia: "Cand vei ajunge la Babilon, cauta sa citesti toate cuvintele acestea si sa zici:
62. "Doamne, Tu ai grait de locul acesta ca-l vei pierde asa incat sa nu ramana intr-insul nici om, nici animal, ci sa fie pustietate vesnica".
63. Si dupa ce vei ispravi de citit cartea aceasta, leaga o piatra de ea si arunc-o in mijlocul Eufratului si zi:
64. "Asa se va cufunda Babilonul si nu se va mai ridica din acea nenorocire pe care o voi aduce asupra lui si se va istovi".
Pana aici este vorbirea lui Ieremia.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 788

Voteaza:

Proorocie pentru pieirea Babilonului. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE