Robia Babilonului si pedeapsa tuturor neamurilor.

1. Cuvantul care a fost catre Ieremia pentru tot poporul iudeu, in anul al patrulea al lui Ioiachim, fiut lui Iosia, regele lui Iuda sau in anul intai al lui Nabucodonosor, regele Babilonului
2. Pe care cuvant l-a rostit proorocul Ieremia catre tot poporul iudeu si catre toti locuitorii Ierusalimului:
3. "De la anul al treisprezecelea al lui Iosia, fiul lui Amon, regele lui Iuda, si pana in ziua aceasta - timp de douazeci si trei de ani - a fost cuvantul Domnului catre mine. Si eu de dimineata pana seara v-am vorbit, dar voi n-ati ascultat.

4. Trimis-a Domnul la noi necontenit pe toti robii Sai prooroci si voi n-ati ascultat, nici v-ati plecat urechea ca sa-i ascultati.
S. Vi s-a zis: Sa se intoarca fiecare de la calea sa cea rea si de la faptele sale cele urate, si veri trai in tara pe care Domnul a dat-o voua si parintilor vostri din veac in veac.
6. Si sa nu umblati dupa alti dumnezei, ca sa le slujiti si sa va inchinati lor, si sa nu Ma maniati cu faptele mainilor voastre, si nu va voi face nici un fel de rau.
7. Voi insa nu M-ati ascultat, zice Domnul, ci M-ati maniat eu faptele mainilor voastre, spre raul vostru.
8. De aceea, asa zice Domnul Savaot: Pentru ca n-ati ascultat cuvintele Mele,
9. Iata, voi trimite sa aduca toate neamurile de la miazanoapte, zice Domnul; si voi trimite la Nabucodonosor, regele Babilonului, robul Meu, ca sa le aduca impotriva acestei tari si a locuitorilor ei si impotriva tuturor neamurilor dimprejur pe care le voi pustii, 1e voi inspaimanta, le voi face de ras si de ocara vesnica.
10. Nu vor mai putea avea glas de bucurie si glas de veselie, glasul mirelui si glasul miresei, uruitul pietrelor de moara si lumina sfesnicului.
11. Toata tara aceasta va fi pustiita si jefuita; popoarele acestea vor sluji regelui Babilonului saptezeci de ani.
12. Iar cand se vor implini saptezeci de ani, voi pedepsi pe regele Babilonului si pe poporul acela, zice Domnul, pentru necredinta lor, si tara Caldeilor o voi pedepsi si o voi face pustie pentru totdeauna.
13. Voi implini asupra tarii acesteia toate cuvintele Mele pe care le-am rostit impotriva ei; tot ce-i scris in cartea aceasta si ceea ce Ieremia a proorocit impotriva tuturor neamurilor.
14. Pentru ca si pe ele le vor robi multe popoare si regi mari si le voi rasplati dupa purtarea lor si dupa faptele mainilor lor.
15. Ca asa mi-a zis Domnul Dumnezeul lui Israel: "Ia din mana Mea cupa aceasta cu vinul urgiei si adapa cu ea toate popoarele la care te voi trimite;
16. Acelea vor bea si se vor clatina si vor innebuni la vederea sabiei pe care o voi trimite asupra lor!"
17. Si am luat cupa din mana Domnului si am dat sa bea tuturor neamurilor, la care m-a trimis Domnul.
18. Ierusalimului si cetatilor lui Iuda, regilor lui si capeteniilor lui, spre pustiire si groaza, spre batjocura si blestem, precum se si vede astazi;
19. Lui Faraon, regele Egiptului, slujitorilor lui, capeteniilor lui si intregului popor al lui;
20. La toata Arabia, tuturor regilor tarii Ut, tuturor regilor tarii Filistenilor, Ascalonului, Gazei, Ecronului si ramasitelor din Asdod;
21. Edomului, Moabului si fiilor lui Amon;
22. Tuturor regilor Tirului, tuturor regilor Sidonului si regilor insulelor care sunt dincolo de mare:
23. Dedanului si Temei, Buzului si tuturor care-si rad tamplele;
24. Tuturor regilor Arabiei si tuturor regilor popoarelor amestecate, care locuiesc in pustiu;
25. Tuturor regilor Zimrei, tuturor regilor Elamului si tuturor regilor Mediei;
26. Tuturor regilor de la miazanoapte, de aproape sau de departe, unora si altora, si tuturor regatelor lumii, care se afla pe fata pamantului; iar regele Sisacului va bea dupa ei.
27. Si sa le zici: "Asa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Beti si va imbatati, varsati si cadeti si nu va ridicati la vederea sabiei pe care o trimit Eu asupra voastra!"
28. Iar de nu vor vrea sa ia cupa din mana ta, ca sa bea, sa le zici:
29. "Asa graieste Domnul Savaot: Trebuie sa beti numaidecat, pentru ca incep sa aduc nenorocire asupra cetatii acesteia, peste care s-a chemat numele Meu. Sa ramaneti voi nepedepsiti? Nu, nu veti ramane nepedepsiti, caci voi chema sabie asupra tuturor celor ce locuiesc pe pamant", zice Domnul Savaot.
30. De aceea prooroceste asupra lor toate cuvintele acestea si le zi: "Domnul va striga cu putere de sus si din locasul sfinteniei Sale Isi va ridica glasul Sau; va striga cu putere impotriva pasunii Sale; va striga, ca cei ce calca in teasc, tuturor celor ce locuiesc pe pamant.
31. Zgomotul va ajunge pana la marginea pamantului, caci Domnul deschide procesul neamurilor; intra la judecata cu tot trupul si pe cei nelegiuiti ii va da sabiei", zice Domnul.
32. Asa zice Domnul Savaot: "Iata nenorocirea se intinde de la neam la neam si vijelie mare se ridica de la marginile pamantului.
33. Si in ziua aceea, cei loviti de Domnul vor zacea de la un capat la celalalt al pamantului si nu vor fi bociti, nici nu vor fi adunati si ingropati, ci vor sta ca gunoiul pe fata pamantului:
34. Plangeti, pastori, si suspinati si tavaliti-va in cenusa, stapani ai turmei, ca s-au implinit zilele, ca sa fiii junghiati si imprastiati.
35. Atunci veti cadea ca berbecii alesi. Nu va fi adapost pentru pastori, nici scapare pentru stapanii turmei.
36: Ascultati strigatul pastorilor si urletul stapanilor turmei, ca Domnul a pustiit pasunea lor.
37. Si campiile cele pasnice sunt pustiite de urgia maniei Domnului.
38.
Parasitu-si-a el locasul sau, ca un leu, si tara lor s-a pustiit de urgia pustiitorului si de mania aprinsa a Domnului".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 248

Voteaza:

Robia Babilonului si pedeapsa tuturor neamurilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE