Despre sarbatori.

l. "Sa nu iei aminte la zvon desert; sa nu te unesti cu cel nedrept, ca sa fii martor mincinos!
2. Sa nu te iei dupa cei mai multi, ca sa faci rau; si la judecata sa nu urmezi celor mai multi, ca sa te abati de la dreptate;
3. Nici saracului sa nu-i fii partinitor la judecata!
4. De vei întalni boul dusmanului tau sau asinul lui ratacit, sa-l întorci si sa I-l duci!
5.
De vei vedea asinul vrajmasului tau cazut sub povara, sa nu-l treci cu vederea, ci sa-l ridici împreuna cu el.
6. Sa nu judeci stramb pricina saracului tau!
7. De orice cuvant mincinos sa te feresti; sa nu ucizi pe cel nevinovat si drept, caci Eu nu voi ierta pe nelegiuit.
8. Daruri sa nu primesti, caci darurile orbesc ochii celor ce vad si stramba pricinile cele drepte.
9. Pe strain sa nu-l obijduiesti, nici sa nu-l stramtorezi, caci voi stiti cum e sufletul pribeagului, ca si voi ati fost pribegi în tara Egiptului.
10. Sase ani sa semeni tarina ta si sa aduni roadele ei,
11. Iar în al saptelea, las-o sa se odihneasca; si se vor hrani saracii poporului tau, iar ramasitele le vor manca fiarele campului. Asa sa faci si cu via ta si cu maslinii tai.
12. În sase zile sa-ti faci treburile tale, iar în ziua a saptea sa te odihnesti, ca sa se odihneasca si boul tau si asinul tau si ca sa rasufle fiul roabei tale si strainul care e cu tine.
13. Paziti toate cate v-am spus si numele altor dumnezei sa nu le pomeniti, nici sa se auda ele din gura voastra.
14. De trei ori în an sa-Mi praznuiesti:
15. Sa tii sarbatoarea azimelor. sapte zile sa mananci azime în timpul lunii lui Aviv cum ti-am poruncit, "ci în acea luna ai iesit din Egipt; sa nu te înfatisezi înaintea Mea cu mana goala.
16. Sa tii apoi sarbatoarea secerisului si a strangerii celor dintai roade ale tale, pe care le-ai semanat în tarina ta, si sarbatoarea strangerii roadelor toamna, cand aduni de pe camp munca ta.
17. De trei ori pe an sa se înfatiseze înaintea Domnului Dumnezeului tau toti cei de parte barbateasca ai tai.
18. Cand voi alunga neamurile de la fata ta si voi largi hotarele tale, sa nu torni sangele jertfei tale pe dospit, nici grasimea de la jertfa Mea cea de la sarbatori sa nu ramana pe a doua zi.
19. Parga. din roadele tarinii tale sa o aduci în casa Domnului Dumnezeului tau! Sa nu fierbi iedul în laptele mamei lui!
20. Iata Eu trimit înaintea ta pe îngerul Meu, ca sa te pazeasca în cale si sa te duca la pamantul acela pe care l-am pregatit pentru tine.
21. Ia aminte la tine însuti; sa-l asculti si sa nu-i fi necredincios, ca nu te va ierta, pentru ca numele Meu este în el.
22. De vei asculta cu luare aminte glasul sau si vei face toate cate îti poruncesc si de vei pazi legamantul Meu, Îmi veti fi popor ales dintre toate neamurile, ca al Meu este tot pamantul, iar voi Înli veti fi preotie împarateasca si neam sfant. Spune cuvintele acestea fiilor lui Israel: De veti asculta cu luare aminte glasul îngerului Meu si veti împlini toate cate va voi spune, voi fi vrajmas vrajmasilor tai si potrivnicilor tai le voi fi potrivnic.
23. Cand va merge înaintea ta îngerul Meu, povatuitorul tau, si te va duce la Amorei, la Hetei, la Ferezei, ia Canaanei, la Gherghesei, la Hevei si la Iebusei, si-i voi starpi pe acestia de la fata voastra,
24. Atunci sa nu te închini la dumnezeii lor, nici sa le slujesti, nici sa faci dupa faptele acelora, ci sa-i zdrobesti de tot si sa strici stalpii lor.
25. Sa slujesti numai Domnului Dumnezeului tau si El va binecuvanta painea ta, vinul tau, apa ta si voi abate bolile de la voi.
26. În fata ta nu va fi femeie care sa nasca înainte de vreme sau stearpa; si voi umple numarul zilelor tale.
27. Groaza voi trimite înaintea ta si voi îngrozi de tot pe poporul asupra caruia veti merge si voi pune pe fuga pe toti vrajmasii tai.
28. Trimite-voi înaintea ta viespi si vor alunga de la fata voastra pe Amorei, pe Hevei, pe Iebusei, pe Canaanei si pe Hetei.
29. Dar nu-i voi alunga de la fata voastra într-un an, ca sa nu se pustiiasca pamantul si ca sa nu se înmulteasca asupra ta fiarele salbatice;
30. Ci-i voi alunga încetul cu încetul, pana ce va veti înmulti si veti lua în stapanire pamantul acela.
31. Întinde-voi hotarele tale de la Marea Rosie pana la Marea Filistenilor si de la pustie pana la raul cel mare al Eufratului, caci voi da în mainile voastre pe locuitorii pamantului acestuia si-i voi alunga de la fata ta.
32. Sa nu va amestecati si sa nu faceti legamant cu ei, nici cu dumnezeii lor.
33.
Sa nu locuiasca ei în tara voastra, ca sa nu va faca sa pacatuiti împotriva Mea; ca de veti sluji dumnezeilor lor, acestia vor fi cursa pentru voi".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 208

Voteaza:

Despre sarbatori. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE