Levitii si slujba lor.

1. Iata acum spita neamului lui Aaron si a lui Moise, din timpul când a grait Domnul cu Moise pe Muntele Sinai, si iata numele fiilor lui Aaron:
2. Nadab, întâiul nascut, Abiud, Eleazar si Itamar.
3. Acestea sunt numele fiilor lui Aaron, preoti miruiti, care au fost sfintiti, ca sa slujeasca cele ale preotiei.

4. Insa Nadab s: Abiud au murit înaintea fetei Domnului, când au adus foc strain înaintea fetei Domnului în pustiul Sinai, neavând copii, si au ramas preoti numai Eleazar si Itamar cu tatal lor Aaron.
5. Atunci a grait Domnul cu Moise si a zis:
6. "Ia semintia lui Levi si o pune la îndemâna lui Aaron preotul, ca sa-l ajute în slujba lui.
7. Sa fie de paza în locul lui si în locul fiilor lui Israel la cortul adunarii; sa faca slujbele la cort;
8. Sa pastreze toate lucrurile cortului adunarii, sa strajuiasca în locul fiilor lui Israel si sa faca slujbele la cort.
9. Da pe leviti la îndemâna lui Aaron, fratele tau, si fiilor lui, preotilor; sa-Mi fie daruiti Mie dintre fiii lui Israel.
10. Iar lui Aaron si fiilor lui încredinteaza-le cortul adunarii, ca sa-si pazeasca datoria lor preoteasca si toate cele de la jertfelnic si de dupa perdea; iar de se va apropia cineva strain, sa fie omorât".
11. Si a grait Domnul cu Moise si a zis:
12. "Iata, Eu am luat din fiii lui Israel pe leviti în locul tuturor întâilor nascuti, în locul tuturor celor ce se nasc întâi în Israel si aceia vor fi în locul acestora.
13. Levitii sa fie ai Mei, caci toti întâi-nascutii sunt ai Mei. În ziua când am lovit pe toti întâi-nascutii în pamântul Egiptului, atunci Mi-am sfintit pe toti întâi-nascutii lui Israel de la om pâna la dobitoc si acestia sa fie ai Mei. Eu sunt Domnul".
14. Iarasi a grait Domnul cu Moise, în pustiul Sinai, si a zis:
15. "Numara pe fiii lui Levi, dupa familiile lor, dupa neamurile lor; pe toti cei de parte barbateasca, de la o luna în sus sa-i numeri".
16. Si i-au numarat Moise si Aaron, dupa cuvântul Domnului, cum le poruncise Domnul.
17. Iata dar care sunt fiii lui Levi, dupa numele lor: Gherson, Cahat si Merari.
18. Iar numele fiilor lui Gherson, dupa neamurile lor, sunt: Libni si Simei.
19. Fiii lui Cahat, dupa neamurile lor, sunt: Amram, Ithar, Hebron si Uziel.
20. Fiii lui Merari, dupa neamurile lor, sunt: Mahli si Musi. Acestea sunt neamurile lui Levi, dupa familiile lor.
21. Din Gherson au iesit neamul lui Libni si neamul lui Simei: aceste neamuri sunt din Gherson.
22. Socotindu-se la numar tot cel de parte barbateasca, de la o luna în sus, s-au numarat în neamul lui Gherson sapte mii cinci sute.
23. Fiii lui Gherson trebuia sa se aseze cu tabara în urma cortului, spre asfintit.
24. Eliasaf, fiul lui Lael, era capetenia familiei fiilor lui Gherson.
25. Fiii lui Gherson la cortul adunarii aveau sa pazeasca cortul si acoperisul lui, perdeaua de la usa cortului adunarii,
26. Perdelele curtii, perdeaua de la intrarea curtii celei dimprejurul cortului si jertfelnicului, frânghiile si toate uneltele lor.
27. Din Cahat a iesit familia lui Amram, familia lui Ithar, familia lui Hebron si familia lui Uziel: aceste familii sunt din Cahat.
28. Socotindu-se la numar tot cel de parte barbateasca, de la o luna în sus, s-au numarat în neamul acesta opt mii trei sute. Ei pazeau locasul sfânt.
29. Familiile fiilor lui Cahat trebuia sa-si aseze tabara lânga cort, în partea de miazazi;
30. Iar capetenie în familiile neamului lui Cahat era Eltafan, fiul lui Uziel.
31. În paza lor se afla chivotul, masa, sfesnicul, jertfelnicul, vasele sfinte, care se întrebuinteaza la slujbe, si perdeaua cu toate ale ei.
32. Capetenie peste capeteniile levitilor era Eleazar, fiul preotului Aaron , care era rânduit sa privegheze pe cei ce aveau în pastrare locasul sfânt.
33. Din Merari au iesit familia lui Mahli si familia lui Musi; aceste familii sunt din Merari.
34. Socotindu-se la numar tot cel de parte barbateasca de la o luna în sus, s-au numarat în neamul acesta sase mii doua sute;
35. Iar capetenie peste familiile din neamul lui Merari era Turiel, fiul lui Abihael. Acestia trebuia sa-si aseze tabara lânga cort, în partea de miazanoapte.
36. În paza fiilor lui Merari s-au rânduit scândurile dimprejurul cortului, pârghiile lui, stâlpii lui, postamentele acestora, si toate lucrurile si uneltele lor,
37. Stâlpii curtii din toate partile ei, postamentele lor, tarusii curtii si frânghiile ei.
38. Iar în partea de dinainte a cortului adunarii, spre rasarit, trebuia sa-si aseze tabara Moise si Aaron si fiii acestuia, carora li se încredintase paza locasului sfânt în locul fiilor lui Israel. Iar de se va apropia vreun strain, sa fie omorât.
39. Deci toti levitii numarati, pe care i-au numarat Moise si Aaron, cum poruncise Domnul, dupa neamurile lor, parte barbateasca, de la o luna în sus, au fost douazeci si doua de mii.
40. Apoi a zis Domnul catre Moise: "Socoteste pe tot barbatul întâi-nascut dintre fiii lui Israel, de la o luna în sus, si ia numarul numelor lor.
41. Si în locul tuturor întâi-nascutilor ai fiilor lui Israel, sa iei pentru Mine pe leviti. Eu sunt Domnul. Si vitele levitilor sa le iei în locul a tot întâi-nascutului din vitele fiilor lui Israel".
42. Si a numarat Moise, dupa cum îi poruncise Domnul, pe toti întâi-nascutii dintre fiii lui Israel;
43. Si întâi-nascutii de parte barbateasca de la o luna în sus, dupa numarul numelor, au fost toti douazeci si doua de mii doua sute saptezeci si trei.
44. Si a grait Domnul cu Moise si a zis:
45. "Ia pe leviti în locul tuturor întâi-nascutilor fiilor lui Israel si vitele levitilor în locul vitelor lor, si sa fie levitii ai Mei. Eu sunt Domnul!
46. Iar ca rascumparare pentru cei doua sute saptezeci si trei de întâi-nascuti ai fiilor lui Israel, care trec peste numarul levitilor,
47. Sa iei câte cinci sicli de cap, socotind câte douazeci de ghere într-un siclu, dupa siclul sfânt,
48. Si argintul acesta sa-l dai lui Aaron si fiilor lui, ca rascumparare pentru cei ce prisosesc peste numarul lor".
49. Si adunând Moise argintul de rascumparare pentru întâi-nascutii lui Israel, care treceau peste numarul levitilor,
50. S-au gasit o mie trei sute saizeci si cinci de sicli, dupa siclul sfânt.
51. Si a dat Moise argintul de rascumparare, pentru cei ce prisoseau, lui Aaron si fiilor lui, dupa cuvântul Domnului, precum poruncise Domnul lui Moise.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 649

Voteaza:

Levitii si slujba lor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE