Începutul stapânirii pamântului Canaan.

l. Iar fiii lui Ruben si fiii lui Gad aveau foarte multe turme; dar vazând ca pamântul Iazer si pamântul Galaad sunt locuri bune pentru turme,
2. Au venit fiii lui Gad si fiii lui Ruben si au grait cu Moise, cu Eleazar preotul si cu capeteniile obstii si au zis:
3. "Atarotul, Dibonul, Iazerul, Nimra, Hesbonul, Eleale, Sevam, Nebo si Beon,
4. Tinuturile, pe care Domnul le-a lovit înaintea obstii lui Israel, sunt pamânturi bune pentru turme, si robii tai au turme".

5. Si au mai zis: "De-am aflat trecere în ochii tai, da pamânturile acestea robilor tai în stapânire si nu ne trece peste Iordan".
6. Moise însa a zis catre fiii lui Gad si catre fiii lui Ruben: "Fratii vostri se duc la razboi, iar voi sa ramâneti aici?
7. Pentru ce întoarceti inima fiilor lui Israel sa nu treaca în pamântul pe care Domnul li-l da?
8. Asa au facut si parintii vostri când i-am trimis din Cades-Barne ca sa cerceteze tara:
9. Au mers pâna în valea Escol, au vazut pamântul si au abatut inima fiilor lui Israel, ca sa nu mearga acestia în pamântul pe care Domnul li-l da.
10. Dar s-a aprins în ziua aceea mânia Domnului si S-a jurat si a zis:
11. "Oamenii acestia, care au iesit din Egipt si care sunt de douazeci de ani si mai mari si cunosc binele si raul, nu vor vedea pamântul, pentru care Eu M-am jurat lui Avraam si lui Isaac si lui Iacov.
12. Pentru ca nu Mi s-au supus Mie, afara de Caleb, fiul lui Iefone Chenezul, si de Iosua, fiul lui Navi, pentru ca acestia s-au supus Domnului".
13. S-a aprins atunci mânia Domnului asupra lui Israel si i-a purtat prin pustie patruzeci de ani, pâna când s-a sfârsit tot neamul care facuse rau înaintea Domnului.
14. Si iata acum, în locul parintilor vostri v-ati ridicat voi, samânta pacatosilor, ca sa sporiti înca si mai mult iutimea mâniei Domnului asupra lui Israel.
15. Daca va veti abate de la El, iarasi va lasa pe Israel în pustie si veti pierde tot poporul acesta".
16. Iar ei, apropiindu-se de el, au zis: "Noi ne vom face aici staule pentru turmele noastre si cetati pentru copiii nostri;
17. Iar noi însine cei dintâi ne vom înarma si vom merge înaintea fiilor lui Israel, pâna ce îi vom duce la locurile lor; iar copiii nostri vor ramâne în cetatile întarite, pentru ca sa nu fie în primejdie din partea oamenilor locului.
18. Nu ne vom întoarce la casele noastre, pâna când fiii lui Israel nu vor intra fiecare în mostenirea sa;
19. Caci nu vom lua împreuna cu ei mostenire dincolo de Iordan si nici mai departe, daca ni se va da parte dincoace de Iordan, spre rasarit".
20. Atunci a zis Moise catre ei: "De veti face aceasta, de veti merge înarmati la razboi înaintea Domnului,
21. De va trece fiecare din voi înarmat peste Iordan înaintea Domnului, pâna când va pierde El pe vrajmasii Sai înaintea Sa si pâna când va fi cuprins pamântul înaintea Lui,
22. Atunci, dupa ce va veti întoarce, veti fi fara vina înaintea Domnului si înaintea lui Israel si veti avea pamântul acesta mostenire înaintea Domnului.
23. Iar de nu veti face asa, veti gresi înaintea Domnului si veti suferi pedeapsa care va va ajunge pentru pacatul vostru.
24. Ziditi-va cetati pentru copiii vostri si staule pentru oile voastre si faceti cele ce ati rostit cu buzele voastre".
25. Zis-au fiii lui Gad si fiii lui Ruben catre Moise: "Robii tai vor face cum porunceste domnul nostru.
26. Copiii nostri, femeile noastre, turmele noastre si toate vitele noastre vor ramâne aici în cetatile Galaadului;
27. Iar robii tai, înarmati cu totii ca osteni, vor merge înaintea Domnului la razboi, cum zice domnul nostru".
28. Atunci a dat Moise porunca pentru ei lui Eleazar preotul, lui Iosua, fiul lui Navi, si capeteniilor semintiilor fiilor lui Israel,
29. Si le-a zis Moise: "Daca fiii lui Gad si fiii lui Ruben vor trece cu voi peste Iordan, întrarmându-se cu totii pentru razboi înaintea Domnului, dupa ce tara va fi supusa înaintea voastra, sa le dati pamântul Galaad în stapânire.
30. Iar daca ei nu vor merge cu voi înarmati pentru razboi înaintea Domnului, sa trimiteti înaintea voastra averea lor, femeile lor si vitele lor în pamântul Canaan si ei sa primeasca mosie împreuna cu voi în pamântul Canaanului".
31. Iar fiii lui Gad si fiii lui Ruben au raspuns si au zis: "Cum a zis domnul robilor tai asa vom si face.
32. Vom merge înarmati înaintea Domnului în pamântul Canaan, iar partea noastra de mosie sa fie de asta parte de Iordan".
33. Atunci Moise le-a dat fiilor lui Gad, fiilor lui Ruben si la jumatate din semintia lui Manase, fiul lui Iosif, tara lui Sihon, regele Amoreilor, si tara lui Og, regele Vasanului, pamântul cu orasele lui si împrejurimile si cetatile din toate partile jarii.
34. Si au zidit fiii lui Gad: Dibonul, Atarotul, Aroerul,
35. Atarot-Sofanul, Iazerul, Iogbeha,
36. Bet-Nimra si Bet-Haran, cetati întarite si staule pentru oi.
37. Fiii lui Ruben au zidit Hesbonul, Eleale, Chiriataimul,
38. Nebo, Baal-Meonul si Sibma, ale caror nume au fost schimbate si au dat alte nume oraselor pe care le-au zidit ei.
39. Iar fiii lui Machir, fiul lui Manase, s-au dus în Galaad si l-au luat si au alungat pe Amoreii care erau acolo.
40. Iar Moise a dat Galaadul lui Machir, fiul lui Manase, si s-a asezat acela acolo.
41. Iair, fiul lui Manase, s-a dus si a luat salasurile lor si le-a numit salasurile lui Iair.
42.
Iar Nobah s-a dus si a luat Chenatul si cetatile care tineau de el si l-a numit dupa numele sau: Nobah.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 369

Voteaza:

Începutul stapânirii pamântului Canaan. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE