Manastirea Kitaev, Manastirea Pocrov si Catedrala Sf. Vladimir

Manastirea Kitaev, Manastirea Pocrov si Catedrala Sf. Vladimir Mareste imaginea.


Manastirea Kitaev, Manastirea Pocrov, Catedrala Sfantului Vladimir din centrul orasului Kiev

La Kiev facem un nou popas, la marginea orasului, la o manastire frumoasa dominata de culoarea verde deschis a zidurilor si turlelor bisericii si de albul cladirilor care o inconjoara, intr-un loc numit odinioara pustia Kitai (kitai inseamna in limba tatara zid de la marginea orasului).

Pustia Kitai le oferea calugarilor mai multa liniste si de aceea multi se retrageau aici, de la Lavra Pecerska din Kiev, pentru a duce o viata monahala retrasa. Prima atestare documentara a manastirii Kitaev este din anul 1159. Zona i-a apartinut cneazului Iuri Bogoliubov. Pesterile din Kitaev aveau aproximativ aceeasi lungime ca cele din Lavra Pecerska si au fost descoperite in 1858. In 1716 guvernatorul Kievului, Dimitri Goliti a construit in pustie o biserica de lemn inchinata Sfantului Serghie de Radonej. De atunci manastirea a trecut in subordinea Lavrei Pecerska. In 1744 manastirea a fost vizitata de imparateasa Elisaveta Petrovna (fiica lui Petru I), aceasta contribuind la constructia trapezei. La inceputul secolului al XX-lea aici s-a deschis un orfelinat. Dupa 1917 manastirea a fost devastata devenind inchisoare pentru preotii si monahii din Kiev si din imprejurimi. In 1939 clopotnita a fost aruncata in aer, cartile si alte obiecte bisericesti de valoare s-au pierdut, multe au fost arse. Nu se stie ce s-a intamplat cu altarul de lemn din secolul al XIII-lea, in stil baroc, poleit cu aur. Ultimii calugari au fost arestati in 1931 si acuzati de activitate contrarevolutionara. Dupa 1931 aici a functionat o casa a invalizilor, apoi o fabrica iar biserica Sfantului Serafim a devenit un fel de club al ateismului. Renasterea manastirii a inceput in 1990.

La manastirea Kitaev suntem insotiti de maica Ludmila de la Florovski:

- Aici la manastire se afla moastele Cuviosului Teofil care a trait in secolul al XII-lea. De asemenea aici a fost ingropat arhimandritul care se numea tot Teofil si care a murit in 1996 si tot aici langa biserica se afla mormantul Cuvioasei Dositeia. In biserica la icoana Sfantului Serafim din Sarov se gasesc manecutele cu care a slujit Sfantul in timpul vietii sale si se gaseste o particica din piatra pe care Cuviosul Serafim s-a rugat 1000 de zile si 1000 de nopti. Avand mare evlavie la acest sfant, staretul acestei manastiri a primit in dar de la manastirea de la Diveevo bucatica de piatra pe care s-a rugat Cuviosul.

- Maica Ludmila, a ajuns cumva vreodata aici, la Kitaev, Sfantul Serafim din Sarov?

- Da, inainte de a se duce la Sarov, Cuviosul Serafim a fost la Kiev. S-a inchinat pe la toate Sfintele Moaste si a auzit ca aici pe muntele de la Kitaev este Cuviosul Dositei si a venit sa intrebe, sa ia binecuvantare in viata, sa intrebe in care parte sa se indrepte. Cuviosul Dositei despre care nu stia nimeni ca de fapt este femeie i-a spus: ”Du-te la Sarov ca acolo te vei mantui, acolo e locul tau.” Noi pe pamantul nostru foarte mult il cinstim pe Cuviosul Serafim din Sarov. Aici a fost inceputul, de aici a plecat spre Sarov, indrumat de Cuvioasa Dositeia.

Vrem sa aflam mai multe despre Cuvioasa Dositeia. Pornim la pas pe terenul manastirii. Mergem pe o carare printre pomi, trecem pe langa un mic iaz si urcam apoi cateva sute de trepte amenajate pe o carare in padure pana ajungem sus la grota Sfintei Dositeia care a dus aici o viata de ascet, aproape zavorata.

“Cateva lucruri se cuvine sa cunoastem despre Sfanta Dositeia” ne spune fratele Aleksandr. “Aici in pestera a stat Sfanta Dositeia care se tragea dintr-o familie foarte bogata din neamul lui Dimitrie Donskoi, unul dintre cnejii rusi, acesta fiind la randul lui urmasul de suflet al lui Serghie de Radonej. In felul acesta s-a facut o punte de legatura intre Sfantul Serghie de Radonej si Sfantul Serafim din Sarov. Din copilarie Dositeia si-a dedicat viata lui Dumnezeu, s-a retras la manastire cand era mica si s-a ascuns sub nume barbatesc. Venind la manastire ea s-a prezentat drept un tanar fiu de taran serb. In acele vremuri insa taranii serbi nu se puteau calugari. Din aceasta cauza Dositeia nefiind calugarita a sapat aceasta grota si s-a rugat aici la Dumnezeu timp de 12 ani. Calugarii din manastire ii aduceau o data pe saptamana paine si apa. Despre calugarul care se ruga in aceasta grota a mers vestea in lume si aici au inceput sa vina multi oameni in cautarea unui ajutor. La un moment dat, aflandu-se la Kiev si auzind despre minunile savarsite de calugarul din grota, Elisaveta Petrovna, fiica lui Petru I a venit aici sa-l cunoasca si chiar sa intervina pentru ca biserica sa permita calugarirea lui Dositei. Cuvantul ei a fost decisiv si tanarul taran serb care era de fapt tanara de vita nobila a devenit calugarul Dositei.

La varsta de 18 ani un oarecare Prohor Mosnin a venit la calugarul Dositei sa ceara sfat. Calugarul l-a sfatuit pe acesta sa plece la manastirea Sarov proorocindu-i un viitor har duhovnicesc. Tanarul Prohor era cel care avea sa devina Sfantul Serafim de Sarov.

Calugarul Dositei era vazator cu duhul. Tot el l-a indrumat pe calugarul Teofan sa plece pe insulele Solovet. Numai dupa moartea lui Dositei calugarii au aflat ca ascetul era femeie.

Aici la Kitaev istoria Rusiei se intalneste cu istoria credintei ruse. Avem aici o biserica cu hramul “Sfanta Treime”, aceasta se afla pe locul bisericii Sfantului Serghie de Radonej, o biserica veche din lemn care a fost distrusa. Ne inchinam si Sfantului Serafim de Sarov. Tatal lui Serafim din Sarov a fost negustor si a construit biserici in regiunea Kursk din Rusia. Cuviosul Serafim a fost destul de bolnavicios in copilarie dar Dumnezeu l-a vindecat datorita rugaciunilor. Ati auzit desigur multe lucruri despre viata si minunile Sfantului Serafim. Ne inchinam de asemenea Sfantului Dimitrie de Rostov, un mare sfant care in timpul vietii sale a tradus foarte multe carti bisericesti, printre care “Vietile Sfintilor din Rasarit”. E un mare sfant si dupa cum se stie Dumnezeu le ajuta tuturor oamenilor care au astfel de lucrari in viata. Sfantul Dimitrie de Rostov avea viziuni cu sfinti, acestia ii apareau in vis de multe ori, avea o relatie vie cu Dumnezeu.”

Revenim in biserica mare de la manastirea Kitaev. Cu emotie ne inchinam la moastele Cuviosului Teofil. Parintele Arsenie de la Manastirea Toplita din Romania este unul dintre pelerinii ajunsi la Kitaev. A dorit foarte mult sa ajunga aici sa se inchine la Sfintele Moaste. Parintele Arsenie are in mana o icoana cu Sfantul Teofil: ”Mi-am dorit sa ajung aici pentru ca in Romania multi calugari au mare evlavie la Sfantul Teofil. Sfantul Teofil a trait ca nebun pentru Hristos, nimeni n-a stiut ca el e sfant si multi parinti din tara noastra traiesc in anonimat si urmeaza sfatul si mai ales indemnul Sfantului: , sa nu cunoasca nimeni ca tu ai o traire aparte pentru ca in momentul cand lumea te cunoaste si iti stie gradul de sfintenie poti sa pierzi har inaintea lui Dumnezeu. Aici in fata Sfintelor sale Moaste am un plus de bucurie greu de descris in cuvinte, sigur harul Sfantului Teofil pe care-l are de la Dumnezeu ne copleseste pe toti si pe noi si pe dvs care ne insotiti in acest pelerinaj prin aceste locuri sfinte si Sfantul Teofil sa se roage si pentru noi romanii sa traim in unitate, biserica noastra ortodoxa sa dainuie pana la sfarsitul lumii, crestinii nostri ortodocsi din Romania sa devina mai iubitori de Dumnezeu si de sfinti iar Sfantul Teofil sa mijloceasca pentru mantuirea noastra ca neam romanesc”.

In librariile de specialitate din Romania se gaseste cartea “Sfantul Teofil cel nebun pentru Hristos - Viata si acatistul” de Vladimir Znosko.

Revenim in centrul orasului Kiev pentru a vizita Catedrala Sfantului Vladimir. Uriasa si impresionanta catedrala este inchinata Sfantului Vladimir, cneazul Kievului, cel care a increstinat Rusia. Constructia catedralei a inceput in 1852, din initiativa mitropolitului Kievului Filaret, cu ocazia a 900 de ani de la crestinarea Rusiei. S-a lucrat aproximativ 40 de ani la construirea catedralei. Primul proiect al catedralei i-a apartinut arhitectului Stramov, pentru acest proiect arhitectul primind titlul de academician. Mai tarziu arhitectul Sparo a adaugat doua cupole. Pe rand si alti arhitecti au intervenit in constructia catedralei. Constructia a fost terminata in 1885, apoi timp de 11 ani au fost executate lucrarile din interior. Catedrala a fost sfintita abia in 20 septembrie 1896. La eveniment a participat si tarul Nicolai al II-lea al Rusiei. O echipa de pictori renumiti a lucrat la realizarea icoanelor. In Catedrala sunt mii de metri patrati de pictura si ornamente cu foita de aur si argint.

In catedrala se pastreaza moastele Sfintei Varvara dar si ale Sfantului Macarie, mitropolitul Kievului. Sfantul Macarie s-a luptat in timpul tatarilor pentru renasterea Mitropoliei Kievului ca centru spiritual al Rusiei kievene. A fost omorat in timpul Sfintei Liturghii.

Daca ajungeti la Kiev nu ocoliti Manastirea Pocrov cu hramul”Acoperamantul Maicii Domnului

Intemeietoarea manastirii este Petrovna Romanova. Ea facea parte din familia tarului. Si-a fracturat sira spinarii la Petersburg cand sareta in care se afla s-a rasturnat. A urmat tratamente in Occident. Intorcandu-se din Italia s-a oprit la Kiev si a ales acest loc cu gandul de a zidi o manastire. A ramas zacand nemiscata, iar cand manastirea a inceput sa functioneze s-a intamplat minunea, adica s-a ridicat in picioare si a inceput sa mearga. A murit la 13 aprilie in cabinetul ei de la spital. Aici a functionat un spital cu cea mai performanta aparatura medicala adusa din Occident. Tot din donatiile ei s-a ridicat si biserica cu hramul Sfantului Nicolae.

Multe alte locuri sacre pot fi vizitate in Kiev cum ar fi Catedrala Sfanta Sofia, cu 13 turle si impunatoarea sa clopotnita, parti ale unui ansamblu baroc ucrainean de o rara frumusete, biserici maiestuoase, manastiri vestite dar cel mai important loc de pelerinaj este marea Lavra Pecerska unde vom poposi in curand.


A consemnat Dorina Zdroba


Foto: Cornel Ciumandru

29 Iunie 2012

Vizualizari: 11527

Voteaza:

Manastirea Kitaev, Manastirea Pocrov si Catedrala Sf. Vladimir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE