Catedrala Westminster

Catedrala Westminster Mareste imaginea.

 

 

"Pamantul acela este de vanzare si vreau sa-l cumpar!" sunt cuvintele pe care cardinalul Manning la adresa avocatului sau, in noiembrie 1882. Ceea ce vedeau amandoi, din resedinta cardinalului, era inchisoarea Tothill Fields. Locul avea sa fie cumparat in 1884, iar in 1895 avea sa fie pusa piatra de temelie a cunoscutei catedrale londoneze Westminster, ce a fost dedicata Preascumpului Sange al Domnului nostru Iisus Hristos si Preabinecuvantatei Sale Maici. Sfantului Iosif, Parintelui Sau Ocrotitor, si Sfantului Petru, Vicarul Sau. Exista si ocrotitori secundari: Sfantul Augustin si toti sfintii britanici, Sfantul Patrick si toti sfintii Irlandei. Consacrarea sau sfintirea ei avea sa fie facuta in 1910, imensul edificiu fiind finalizat intr-un timp record. Arhitectul ales, John Francisc Bentley, era un arhitect victorian de biserici, cu mari succese in domeniu, insa noua catedrala Westminster era prima sa solicitare de a proiecta o bazilica de model bizantin, inspirata din modelele mediteraneene ale crestinismului timpuriu. Din acest motiv, in 1894, Bentley a facut un tur al Europei pentru a privi mai multe basilici din perioada primara. In Roma, el a fost primit intr-o audienta privata de papa Leon al XIII-lea, care l-a intampinat cu mare caldura, tinandu-i mainile in timp ce vorbeau, acordandu-i o binecuvantare speciala si incurajandu-l in greaua sarcina de a proiecta o catedrala catolica corespunzatoare in inima Londrei.

 

            

 

Se spune ca John Bentley s-a intors dupa patru luni petrecute in strainatate avand imaginea viitoarei catedrale Westminster clara in minte. Detaliile planuri lor au fost expuse cardinalului Herbert Vaughn impreuna cu care a si lucrat, astfel ca Bentlex a putut asista o perioada la ridicarea uriasei constructii pavate cu caramida, la realizarea domurilor si la minunatele detalii ale exteriorului. Decoratiunile interioare puteau de asemenea sa fie finalizate, dar de la inceput a existat intentia sa se lase ocazia generatiilor viitoare de catolici sa o completeze. Bentley avea sa moara in 1902, astfel ca nu a mai apucat sa ia parte la consacrarea liturgica a operei sale arhitecturale.

 

Catedrala Westminster este una dintre cele mai ocupate biserici din Marea Britanic Aici vin zilnic credinciosi pentru a se ruga, se savarsesc sapte misse zilnice, au loc ceremonii speciale si adunari ale credinciosilor, care deseori o umplu pana la refuz. Interiorul este impodobit cu o serie de elemente artistice ce sunt puse in legatura cu hramul ei: un pelican care isi hraneste puiul cu sangele sau (un vechi simbol al lui Hristos Care rascumpara omenirea prin jertfa Sa), marele crucifix care atarna intre nava si sanctuar sau capelele laterale inchinate sfintilor protectori. O atractie deosebita o constituie decoratiile cu mozaic si marmura, care acopera inca doar o mica parte din suprafata totala. Au fost asezate pana acum doar doisprezece milioane de piese de mozaic si, pentru a completa intreaga catedrala in maniera intentionata initial, mai este nevoie de aproximativ o suta de milioane de piese.

 

             

 

Arhitectura bizantina a catedralei ii ofera o imagine unica in contextul urbanistic londonez, iar atmosfera de profunda rugaciune din interior a facut sa fie vizitata in 1995 de regina Elisabeta a II-a, primul suveran britanic care a intrat intr-o catedrala catolica dupa Reforma anglicana, precum si de primul ministru Tony Blair, care desi este crestin anglican vine deseori aici sa se reculeaga alaturi de sotia sa, Cherie Blair, o cunoscuta feminista catolica.

 

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 9287

Voteaza:

Catedrala Westminster 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE