Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Uspensky din Kremlin Mareste imaginea.


Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin (in limba rusa - Uspensky Sobor) este una din multele biserici ale Kremlinului. Aceasta a fost ridicata intre anii 1475 si 1479 de catre arhitectul italian Aristotele Fioravanti.

In secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru a insistat pe langa Ivan I (Ivan Kalita) in privinta ridicarii unei catedrale in Moscova, inchinate Maicii Domnului, asemanatoare celei inchinate Adormirii Maicii Domnului din orasul Vladimir (la acea vreme era capitale tarii).

          

Ridicarea noii catedrale a inceput la data de 4 august 1326. In urmatorul an, Moscova va deveni capitala principatului Vladimir-Suzdal, iar mai tarziu, a intregii Rusii.

Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, vechea catedrala ajunsese sa fie delapidata, lucru ce a facut ca in anul 1472, arhitectii Kryvtsov si Myshkin sa inceapa ridicarea unei noi catedrale.

Doi ani mai tarziu, in momentul in care lucrarile se apropiau cu pasi repezi de sfarsitul acestora, intreaga cladire s-a prabusit, ca urmare a unui puternic cutremur de pamant (cutremurele de pamant sunt evenimente foarte rare in zona Moscovei).

          

Ivan al III-lea l-a invitat atunci pe Aristotele Fioravanti, un renumit arhitect si inginer din Bologna, Italia, pentru a veni la Moscova si a il insarcina cu ridicarea din nou a catedralei, conform traditiilor si stilului arhitectural rusesc.

Catedrala din Vladimir a ajuns inca o data sa fie lata drept model, lucru ce l-a obligat pe Fioravanti sa calatoreasca la Vladimir, in scopul de a studia metodele rusesti de zidire si arhitectura. Astfel, acesta a realizat o capodopera usoara si spatioasa care a reusit sa imbine armonios spiritul renascentist cu traditiile si stilul propriu Rusiei.

          

Fundatia noii catedrale a fost asezata ia anul 1475, iar in anul 1479 noua catedrala, proaspat terminata a fost sfintita de catre mitropolitul Geronty.

Interiorul acesteia a fost pictat in fresca si imbogatit cu multe imagini biblice. Sunt infatisate si icoanele Maicii Noastre din Vladimir si Blachernitissa.

In anul 1547, incoronarea primului tar rus, Ivan cel Groaznic, a avut loc in aceasta catedrala, iar din anul 1721 aceasta a fost consacrata drept locul special folosit pentru incoronarea imparatilor rusi.

          

Slujba de inscaunare a patriarhilor si a mitropolitilor Bisericii Ortodoxe se savarsea, de asemenea, tot in aceasta catedrala, mormintele lor putand fi vazute in interiorul acesteia. Patriarhatul a fost abolit de catre Petru cel Mare, urmand sa fie reactivat abia in anul 1917, dupa revolutia din februarie.

La data de 21 noiembrie 1917, catedrala a fost folosita in scopul numirii mitropolitului Tihon (mitropolitul Moscovei) drept patriarh. Mai tarziu, aceasta a fost si canonizat.

Odata cu transferarea Guvernului Bolsevic la Moscova, serviciile liturgice din Kremlin au fost interzise. Doar cu aprobarea lui Lenin a fost posibila savarsirea ultimei slujbe de Inviere, in anul 1918. Ultimele clipe ale acestei slujbe de Paste au constituit subiectul unei picturi neterminate a lui Pavel Korin, intitulata La revedere Rusiei!.

          

Potrivit unei legende, in iarna anului 1941, in momentul in care nazistii au atins Moscova, Joseph Stalin a ordonat in secret ca o slujba sa fie tinuta in Catedrala Adormirii avand drept scop rugaciunile pentru salvarea tarii din invazia germana.

In anul 1990 Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost returnata Bisericii.

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8339

Voteaza:

Catedrala Uspensky din Kremlin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE