Catedrala catolica din Liverpool

Catedrala catolica din Liverpool Mareste imaginea.


Catedrala catolica din Liverpool

Catedrala Catolica Metropolitana, cunoscuta si sub denumirea de Catedrala lui Hristos Imparat, este o catedrala romano-catolica aflata in orasul Liverpool, Anglia. Aceasta a inlocuit o catedrala mai veche, si anume, pe cea a Sfantului Nicolae, Copperas Hill.

Catedrala este scaunul de resedinta al arhiepiscopului de Liverpool, centrul Bisericii Catolice din Liverpool, cat si biserica metropolitana a provinciei ecclesiastice de nord.

In anul 1853, episcopul Goss l-a insarcinat pe Edward Welby Pugin (1833-1875) cu ridicarea unei noi catedrale romano-catolice. Aceasta era fiul lui Augustus Welby Pugin, unul dintre arhitectii primi ai Casei Parlamentului si campion al stilului gotic mai nou.

          

In anul 1856 a fost terminata Capela Sfintei Fecioare, parte din noua catedrala, pe o bucata de pamant din apropierea Institutului Catolic de pe strada Saint Domingo, Everton.

Datorita restrictiilor financiare, lucrarile de ridicarea a noii catedrale au fost sistate, ceea ce a dus la izolarea noii capele si transformarea ei in biserica de parohie, cunoscuta sub numele de Doamne Noastra Imaculata. Aceasta a fost folosita pe post de biserica a comunitatii locale catolice pana in anul 1980, cand a fost demolata.

Urmatoarea initiativa de ridicare a catedralei a avut loc pe cei noua acri de pamant de langa Brownlow Hill. Astfel, in anul 1930, Sir Edwin Lutyens (1869-1944) a fost insarcinat cu realizarea unui proiect ce se va dovedi un raspuns potrivit catedralei anglicane ridicata in stil neo-gotic de catre Gilbert Scott. Catedrala a fost proiectata pentru capatul strazii Sperantei.

          

Proiectul lui Lutyens infatisa un colos in stil clasic bizantin ce ar fi devenit a doua biserica din lume, ca marime. Aceasta ar fi avut cel mai mare dom din lume, avant aproape 200 de metri, putand fi comparat cu cel al Sfantului Petru din Roma, cu putin mai mic decat acesta.

Piatra de temelia a noii catedrale a fost asezata la data de 5 iunie 1933, insa, tot din considerente financiare, lucrarile au fost sistate definitiv odata cu terminarea criptei.

Noua catedrala, proiectata de catre arhitectul sir Frederick Gibberd si consacrata in anul 1967 a fost ridicata pe pamantul din apropierea criptei ridicate anterior de catre Lutyens. Planul circular al acesteia a fost considerat un raspuns si un omagiu adus Consiliului II Vatican, care a cerut o mai mare participare a laicilor la Sfanta Liturghie.

"Biserica Mama doreste cu ardoare ca toti cei credinciosi sa fie condusi in intregime la constientizarea importantei slujbei si la participarea lor activa la ceremoniile liturgice." Hotarare a celui de-al doilea Conciliu de la Vatican (1962-1965).

Realizarea acestui proiect a dus la o mai buna comunicare a celor laici cu membrii clarului, lucrand impreuna la realizarea premiselor hotarate de Conciliul mai sus amintit.

          

Capelele catedralei au fost ridicate intre contrafortii acesteia pe care se sprijina cupola in forma de cort, cu spira acesteia centrala (care simbolizeaza coroana tronului lui Iisus). Odata cu terminarea catedralei a fost realizat si un scurt film intituluat Coroana de Sticla, care infatiseaza construirea vitraliilor-curcubeu ale catedralei.

Catedrala se afla pe Strada Sperantei din Liverpool, in apropiere de Liverpool Workhouse. La capatul celalalt al aceleiasi strazi se afla Catedrala lui Hristos din Liverpool, catedrala anglicana a orasului.

Ceea ce merita mentionat in legatura cu aceste doua catedrale este faptul ca Lutyens este de confesiune anglicana, in timp ce arhitectul catedralei anglicane, sir Giles Gilbert Scott, este de confesiune catolica.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8986

Voteaza:

Catedrala catolica din Liverpool 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE