Biserica Carikli din Goreme

Biserica Carikli din Goreme Mareste imaginea.


Biserica Carikli din Goreme

Biserica Carikli sau Biserica cu Sandale este situata in Muzeul National in aer liber Goreme, aflat in inima Capadociei - Turcia. Fiind sapata in stanca, biserica nu este vizibila de la exterior, ceea ce se vede din aceasta fiind decat intrarea.

Aceasta biserica mai este cunoscuta si sub denumirea de Biserica cu Sandale. In limba turca, cuvantul "carik" inseamna "sandala". Denumirea se datoreaza unui detaliu din interior, si anume, doua urme de talpi aflate sub fresca reprezentand Inaltarea lui Hristos la cer.

Aceasta fresca - a Inaltarii la Cer a lui Hristos - se gaseste la intrarea in biserica si este considerata a fi o copie exacta a celei aflata in Biserica Inaltarii din Ierusalim.

Biserica Carikli este datata ca fiind construita spre sfarsitul secolului al XII-lea sau cel mai tarziu la inceputul secolului al XIII-lea.

Exista o asemanare izbitoare intre trei biserici din Goreme: Biserica Neagra Karanlik, Biserica Carikli si Biserica Elmali. Desi este asemanatoare cu Biserica Karanlik si cu Biserica Elmali, aceasta are totusi unele particularitati ce o fac unica. Intre acestea se numara si frescele ce infatiseaza Drumul Crucii si Ultimele Cuvinte ale lui Hristos pe Cruce.

          

Sunt foarte bine conservate frescele infatisand istoria vietii lui Hristos, Pantocratorul, ospitalitatea lui Avraam si cea in care apara Sfantul Bani.

Printre celelale fresce se mai pot observa si Nasterea Domnului, Inchinarea magilor, Botezul Domnului, Invierea lui Lazar, Schimbarea la Fata, Intrarea in Ierusalim, Femeile mironosite la mormant, Inaltarea la Cer a lui Hristos si alti sfinti.

In biserica se intra urcand o scara special amenajata in acest scop. Singura sursa de lumina din biserica este usa de intrare, astfel, lumina din aceasta este foarte putina (asemanatoare Bisericii Negre Karanlik).

Biserica Caranlik are doua coloane, celelalte fiind in forma de pilastri - partial vizibili, in colturile bisericii. Arhitectura acesteia este in forma de cruce inscrisa, cu tavanul boltit, are trei abside si patru domuri interioare. Prima sectiune a bisericii, ceea ce ar fi constituit pronaosul, a fost distrusa.

In sentrul domului principal este infatisat Hristos Pantocrator, inconjurat de ingeri incadrati in medalioane. Reprezentarea scenei Deisis este asezata in absida principala, fiind flancata pe laterale de chipurile a sase sfinti. Scena cu Fecioara Maria cu Pruncul este asezata in absida de nord, in timp ce Arhanghelul Mihail este reprezentat in cea sudica.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4528

Voteaza:

Biserica Carikli din Goreme 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE