Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky

Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky Mareste imaginea.


Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky

Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Adormirii Maicii Domnului, a fost una dintre cele mai mari manastiri din Nordul Rusiei. Pana in secolul al XX-lea, oraselul Kirillov s-a dezvoltat si el in apropierea manastirii.

Manastirea Sfantul Chiril-Belozersky - istoria manastirii

Manastirea Sfantului Chiril a fost intemeiata in anul 1397 pe malul Lacului Siverskoye, putin mai la sud fata de orasul Beloozero (astzi, orasul se numeste Vologda Oblast).

Fondatorul acesteia, Sfantul Chiril Belozersky, ascultand sfatul parintelui sau duhovnic - Sfantul Serghie de Radonej - si-a sapat aici, mai intai, o pestera, in cele din urma zidind si o micuta capela de lemn, inchinata Adormirii Maicii Domnului, alaturi de o corp modest de chilii.

Apartinand renumitului clan boieresc Velyaminov, Sfantul Chiril a renuntat de bunavoie la functia de parinte principal al maretei manastiri din Moscova medievala - Manastirea Simonov. Legaturile acestuia cu elita aflata la conducerea orasului au ramas in continuare puternice, lucru ce reiese foarte clar din corespondenta acestuia cu fiii lui Dmitri Donskoi.

          

Se crede ca cei aflati la conducerea Moscovei au sustinut mult Manastirea Sfantului Chiril si pentru importanta acesteia din punct de vedere politic. Manastirea era vazuta ca un important punct strategic, atat din punct de vedere al comertului in partice nordice, cat si din punct de vedere al luptei politice duse cu conducatorii din Republica Novgorod.

Privind spre proprietatile Manastirii Sfantul Chiril, putem lesne observa ca, in secolul al XVI-lea, aceasta ocupa locul al doilea in Rusia, fiind depasita doar de Manastirea Sfanta Treimi din apropierea Moscovei.

Ivan cel Groaznic, pe langa propria chilie pe care o detinea in incinta manastirii, a luat si hotararea de a-si depune aici voturile monahale. De-alungul luptelor politice, Manastirea Sfantului Chiril s-a alaturat celor care nu erau de acord cu desproprierea si cu sustinerea marilor proprietari.

Conducatorul acestora - Nil Sorsky - si-a intemeiat, in apropierea vechii biserici, propria sa manastire. Manastirea a fost folosita si pe post de inchisoare politica. Dintre politicienii moscoviti inchisi aici ii amintim doar pe: Vassian Patrikeyev, tarul Simeon Bekbulatovich, patriarhul Nikon si prim minstrul Boris Morozov.

Manastirea Sfantul Chiril-Belozersky - biserici si capele

Zidurile masive si lungi ale manastirii inchid intre ele, de fapt, doua manastiri. Aproape toate bisericile acestora, intr-un numar de 11, dateaza din perioada secolului al XVI-lea. Dintre acestea, noua biserici apartin Manastirii Adormirii Maicii Domnului, ridicata pe malul lacului.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului, ridicata de catre mesterii din Rostov in anul 1497, era cea mai mare biserica monahala ridicata in intreaga Rusie pana la acea data. Iconostasul acesteia, lucrat in secolul al XVII-lea, este compus din multe icoane aranjate pe cinci registre, deasupra unor Usi Imparatesti de argint.

Acestea au fost oferite manastirii de catre tarul Alexis, in anul 1645. O multime dintre obiectele de valoare pastrate in sacristie sunt daruri personale facute, de-a lungul timpului, de catre tarii care au locuit in manastire.

Manastirea mai mica este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, sfantul ocrotitor al lui Ivan cel Groaznic. Cea mai veche biserica a acestei manastiri a fost ctitorita de catre tatal lui Ivan, cu scopul de a ajuta personalului medical din acel loc, la scurt timp dupa vizitarea manastirii, in anul 1528.

          

Ulterior, monahii manastirii au starnit disconfortul tarului construind Capela Sfantul Vladimir deasupra mormantului printului exilat Vorotynsky. Cu toate ca monahii au fost aspru pedepsiti de catre tar, acestia calcand regulamentele canonice, Capela Sfantul Vladimir a supravietuit pedepsei. Capela a devenit primul mausoleu familial din Rusia, in anul 1623 fiind extinsa la dimensiunea si forma actuala.

Zidurile manastirii, cu o lungime de 732 de metri si o grosime de 7 metri, au fost construite intre anii 1654-1680. Acestea au incorporat in ele si parti ale vechii citadele ce functionase odata aici, pe malul raului. Citadela indeplinise un rol esential in istoria Rusiei, cand, in anul 1612, aceasta a impiedicat inaintarea armatelor poloneze.

La inceput, lucrarile de constructie au fost supravegheate de catre Jean de Gron, un inginer militar francez, cunoscut in Rusia cu numele de Anton Granovsky. Dupa ce autoritatile monastice au denigrad proiectul acestuia realizat pentru zidul de vest, ca fiind straina traditiei rusesti, Granovsky a fost inlocuit de o echipa de maestri localnici.

Fortareata ridicata aici era una dintre cele mai mari din Rusia. Zidurile acesteia prezentau numeroase turnuri de aparare, fiecare dintre ele avand un proiect si o arhitectura diferita. Dintre acestea, cele mai reusite sunt turnurile Chasuble, Tent, Vologda si Smithy.

Manastirea Sfantul Chiril-Belozersky - dupa secularizarea acesteia

Imediat dupa secularizarea manastirii si transformarea acesteia in muzeu de catre bolsevici - 1924 - in curtea acesteia s-au ridicat eponate de mare valoare artistica. Printre obiectele expuse publicului, se numara si un altar din lemn lucrat in anul 1485. Pe langa acesta, din manastire au fost scoase la lumina si multe alte obiecte liturgice si de muzeu.

In timpul restaurarilor ce au avut loc sub conducerea sovietica, in Poarta Sfantului Serghie, s-au descoperit niste minunate fresce apartinand secolului al XVI-lea (1560-1594).

Din pacate, tot acum, libraria monahala, alaturi de alte lucruri de valoare, a fost transportata la Moscova sau Sankt Petersburg. Printre acestea se numara si cele mai vechi copii ale Pelerinajului lui Daniel (secolul al XII-lea), alaturi de Zadonshchina.

Cea mai veche parte din manastire inca este cunoscuta drept Muzeul de Istorie, Arta si Arhitectura Kirillov-Belozersky. Calugarilor li s-a permis reactivarea vietii monahale in "manastirea de sus", adica cea mica dintre cele doua existente in aceeasi curte, in anul 1998.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7271

Voteaza:

Manastirea Sfantul Chiril - Belozersky 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE