Catedrala Lausanne

Catedrala Lausanne Mareste imaginea.


Catedrala Lausanne

Lausanne este un oras in partea de limba franceza a Elvetiei, pe malul Lacului Geneva, pe partea opusa cu Evian-les-Bains, Franta si aproximativ la 60 kilometri nord-est de Geneva. Lausanne este capitala cantonului Vaud.

Catedrala Lausanne este una dintre cele mai frumoase structuri gotice din Europa. Inchinata Fecioarei Maria, catedrala se inalta pana la inaltimea de 150 de metri deasupra Lacului Geneva.

Catedrala Lausanne - de-alungul vremii

Lucrarile de constructie a viitoarei Catedrale Lousanne au inceput in anul 1175, sfarsitul acestora, cat si sfintirea locasului proaspat terminat, avand loc in anul 1275. Slujba de sfintire a fost oficiata de catre papa Grigorie al X-lea.

De-alungul Evului Mediu, multimea de pelerini catolici au facut din catedrala un important loc de pelerinaj. Acestia veneau aici, in primul rand, pentru o statuie de aur a Maicii Domnului, facatoare de multe minuni. Insusi numele catedralei a fost luat de la aceasta statuie - Maica Domnului din Lausanne.

Lausanne este unul dintre multele orase medievale in care s-au practicat strajile de toata-noaptea, pentru a pre-intampina orice eventual incendiu. In fiecare noapte, intre orele 22:00 si 02:00, paznicii orasului se insirau de-alungul zidurilor orasului, in asa fel incat fiecare sa il vada pe din apropierea sa. Astfel, orice inceput de incendiu sau potential inamic era rapid observat si anuntat din gura in gura.

Paza de noapte randuita in incinta Catedralei Lausanne era cea mai importanta din oras. In fiecare noapte, paznicii ce vegheau din acest loc trebuiau sa urce cele 153 de trepte abrupte pana in varful turnului catedralei. La fiecare ora fixa, cel aflat in turn striga "Aici paznicul de noapte; este ora fixa". Lausanne este singurul oras din Europa care si-a pastrat aceasta traditie pana in ziua de astazi.

          

In anul 1536, fortele unite ale reformatorilor si a celor din Bernese au dus la despuierea Catedralei Lausanne de multe dintre podoabele acesteia. Astfel, catapetesmele, altarele, statuiele si o multime de picturi au pierit in furia celor mai sus amintiti.

Tot acum, statuia de aur a Fecioarei Maria a fost topita si transformata in monede. Dintre obiectele de valoare ale catedralei, o colectie unica a fost totusi pastrata de dragul artei si valorii sale istorice. In mare parte alcatuita din obiecte liturgice si tapiserii, aceasta colectie ce a supravietuit furiei din anul 1536 se pastreaza si astazi in Muzeul National din Berna.

Restauratorul arhitect Eugene Viollet-le-Duc a inceput o ampla lucrare de restaurare a Catedralei Lausanne in secolul al XIX-lea. Lucrarile sunt in plina desfasurare.

Catedrala Lausanne - arhitectura si podoabe interioare

Catedrala Lausanne este privita ca fiind cel mai bun exemplu de arhitectura gotica elvetiana, asemanatoare celei franceze, careia ii este si partial tributara.

Catedrala este acoperita cu niste turnuri proportionale, turnulete si spire ce se intind parca spre cer. Fatada de sud este imbracata de o imensa fereastra-rozariu, tot de factura gotica. Contrafortii exteriori inconjoara toata catedrala.

Usile si fatadele catedralei sunt ornamentate luxos, cu o multime de sculpturi si basoreliefuri. Intrarea in catedrala se face prin portalul vestic, cunoscut si sub denumirea de Portalul Montfalcon, dupa numele unui episcop din secolul al XVI-lea. Figuri biblice, sfinti, episcopi si personalitati bisericesti, alaturi de motive naturale - maimute - imprejmuiesc monumentala usa principala.

Pridvorul catedralei, o incapere deschisa, strajuita de doua randuri de coloane, se aseamana celor intalnite si la Catedralele Lincoln si Canterbury. Arhitectul principal al acestei catedrale, Jean de Cotereel, este suspectat ca fiind de neam norman sau partial englez.

In interiorul boltilor interiorului se observa fresce. Tot aici se afla si unele dintre foarte putinele sculpturi pastrate din interiorul original al catedralei. Boltile sunt foarte inalte, datorita reformatorilor, acestea avand astazi un aer destul de auster, prin simplitatea maxima la care au fost aduse.

Portalul pictat, aflat ridicat pe peretele sudic al navei, dateaza din anii 1215-1230. Statuile aflate in exteriorului acestuia sunt aceleasi inca dintru inceput - originale.

Tot pe peretele sudic se afla si imensa fereastra-rozariu, care a supravietuit pana astazi, inca din secolul al XIII-lea. Din ansamblul ferestrei, doar piesa centrala nu este originala. Ferestrele de acest gen erau foarte populare in lumea medievala. Ele reprezentau LUMEA. Fereastra din Catedrala Lausanne infatiseaza in ea si alte detalii: cele patru anotimpuri, cele patru elemente si semnele zodiacale, vanturile si cele patru rauri ale Raiului.

In transeptul sudic, se mai observa inca urme ale frescelor medievale realizate pe colonae. Corul este aflat pe o podea mai inalta decat cea a navei, acesta fiind alcatuit doar dintr-o simpla piatra de altar. De jur-imprejurul acestuia se inalta strane apartinand secolului al XIII-lea.

Tot aici se afla si mormantul lui Otto de Grandson, un renumit cavaler medieval. Alte morminte mai vechi se afla in jurul corului, cat si in cripta de sub catedrala.

Pentru o minunata priveliste a orasului si a imprejurimilor, pelerinul poate urca cele 225 de trepte pana la puntea special amenajata in acest scop, intr-unul dintre turnuri. De aici se abserva foarte bine orasul si Lacul Geneva.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 9057

Voteaza:

Catedrala Lausanne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE