Biserica Castel din Spiez

Biserica Castel din Spiez Mareste imaginea.


Biserica Castel din Spiez

Biserica Castel sau "Schlosskirche", aflata in orasul elvetian Spiez, este o biserica atractiva de stil romanic. Biserica se afla in capatul unei peninsule pitroase ce patrunde in Lacul Thun. Aceasta biserica este folosita, in cele mai multe dintre cazuri, pentru oficierea cununiilor localnicilor. Biserica Castel atrage pelerinii mai ales cu frescele acesteia, desi in parte deteriorate, care apartin unei vremi de mult trecute, cat si prin cripta acesteia.

Spiez este un mic orasel cu locuitori vorbitori de limba germana. Locuitorii, in numar de aproximativ 12.500, fac parte din Cantonul Berna, cunoscut mai ales pentru castelul din port, aflat langa biserica mai sus numita. In oraselul Spiez se poate ajunge cu trenul, in mai putin de o zi, plecand din Berna sau din Interlaken.

Biserica Castel din Spiez - scurt istoric

Crestinismul a ajuns in aceasta zona in jurul anului 500, prin lucrarea misionarilor irlandezi. Alaturi de Einigen si Scherzligen, Biserica Castel din Spiez se numara printre cele mai vechi biserici misionare din regiunea Berner Oberland.

Prima mentionare istorica a unei biserici carolingiene pe acest loc dateaza din anul 762. Aceasta mentionare este facuta in cadrul unei donatii din partea Manastirii Ettenheim-Elsass de catre episcopul Heddo din Strasbourg.

          

Biserica Castel - Schlosskirche - intalnita astazi pe acest loc, a fost intemeiata in jurul anului 900-1000, in legatura directa cu Regatul de Sus al Burgundiei (cu centrul politic si administrativ situat in jurul Lacului Geneva - 880-1032). Arhitectura acestei biserici este fidela celei intalnite in bisericile lombardiene intalnite mai ales in secolele IX-X.

Spiez apartine, din punct de vedere administrativ, diocezei de Lausanne, fiind condus de catre lorzii Strattligen, Bubenberg si Erlach (exista si astazi un monument in incinta bisericii care il comemoreaza pe Albrecht von Erlach).

Inca din anul 1907, Biserica Castel a fost folosita pe post de biserica parohiala de catre locuitorii oraselului Spiez. In anul 1929 biserica intra in posesia Fundatiei Castelului Spiez. Astazi, biserica este folosita in special pentru savarsirea cununiilor din zona si pentru turism, alaturi de Castelul Spiez.

Biserica Castel din Spiez - arhitectura si frescele interioare

Atat interiorul cat si exteriorul bisericutei cu trei abside - Biserica Castel - sunt de factura romanica timpurie. Turnul patrat este cea mai veche parte a bisericii, apartinand pribabil celei mai vechi biserici intemeiate pe acest loc. Spira bisericii a fost adaugata in anul 1628.

Cu toate ca interiorul este construit in intregime din piatra, acesta pastreaza totusi un aer comod si primitor. Tavanul boltit ce acopera biserica si nava, absidele laterala si absida centrala din spatele altarului creaza o unitate si armonie a componentelor individuale. Cu toate ca sunt bine delimitate, ele au totusi o linie continua si linistitoare.

Frescele din partea superioara a absidei, spre care se urca pe niste scari monumental realizate, atrag atentia de la primul pas facut in biserica. Alaturi de acestea, cripta Bisericii Castel, aflata sub absida, in aceasta ajungandu-se coborand scarile din absida stanga, pastreaza si ea o serie de fresce impresionante. Desi se observa inca, ele se afla intr-o stare avansata de deteriorare.

Frescele din absida Il reprezinta pe Hristos, incoronat intr-un medalion, inconjurat de ingeri si sfinti. Alaturi de acestea se mai observa si alte scene biblice importante. Pentru o cat mai buna vizualizare a acestor fresce este necesara aprinderea spoturilor special pozitionate pentru luminarea absidei.

          

In Biserica Castel se mai pastreaza si un frumos amvon de predica, alaturi de alte monumente de arta. In capatul fiecarei abside laterale se afla cate o capela.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2781

Voteaza:

Biserica Castel din Spiez 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE