Biserica Asinou

Biserica Asinou Mareste imaginea.


Biserica Asinou

Biserica Asinou, inchinata Fecioarei Maria, se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile muntoase ale Muntilor Troodos. In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine.

Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Biserica se afla la o distanta de aproximativ 20 de kilometri mai spre nord de Kakopetria. Pentru vizitarea bisericii, pelerinii pot apela cu incredere la preotul din Nikitari.

Biserica Asinou din Muntii Troodos

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica din Araka", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae din Stegis", "Biserica din Podithou", "Biserica din Asinou", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica Asinou - scurt istoric

Biserica Asinou, cunoscuta si sub denumirea de "Panagia Phorbiotissa", este situata in partea nordica a Muntilor Troodos, si este construita pe buza estica a unei pante, la o distanta de 3 kilometri mai spre sud de satul Nikitari. In anul 1985 bisericuta din Asinou este trecuta, alaturi de celelalte asemenea ei, in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

          

Biserica din Asinou a fost construita ca biserica centrala (katholicon) a Manastirii Forbion, precum ne indica si numele acesteia. Manastirea a fost intemeiata in anul 1099 si a functionat, fara intrerupere, pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, moment in care aceasta a fost abandonata de calugari.

          

Potrivit pisaniei, aflata deasupra intrarii sudice a bisericii, si care dateaza din anii 1105-1106, biserica a fost construita cu ajutorul donatiilor facute de catre magistratul Nikephoros Ischyrios; la ceva timp dupa construirea manastirii, Nikephoros a intrat in obstea noii manastiri, ca monah, cu numele de Nicolae.

Biserica Asinou - arhitectura

Puternica influenta a capitalei imperiului bizantin asupra bisericilor cupriote poate fi explicata prin prezenta factorilor geo-polotici ai vremii. Imparatul Alexios I Comnenul (1081-1118) a oferit Insula Cipru drept loc de odihna celor mai mari generali militari ai acestuia.

Biserica este alcatuita din doua parti: nava boltita, cu o singura absida (altarul), si pronaosul. Aceasta a doua parte, fiind un adaos mai tarziu, a fost zidit in cea de-a doua jumatate a secolului al XII-lea.

Pronaosul, impreuna cu cele doua abside micute ale acestuia, sta in stransa si directa legatura cu renumitul Constantinopol. Inca din secolul al XII-lea un acoperis abrupt de lemn, invelit cu placi de piatra, acoperea micuta biserica. In afara de minunata biserica, nici o alta urma de cladire din vechea manastire nu s-a mai pastrat pana astazi.

De-a lungul secolului al XIV-lea, din cauza cutremurelor de pamant, conca absidei s-a prabusit, fiind, mai apoi, reconstruita si repictata. Nu la mult timp dupa aceasta a intarita si structura de rezistenta a cladirii prin adaugarea contrafortul exterior; a fost construit contrafortul din capatul estic al peretelui nordic.

Biserica a fost restaurata, intre anii 1965-1967, de catre Dumbarton Oaks.

Biserica Asinou - minunatele fresce interioare

Interiorul bisericii "Panagia Forbiotissa" este acoperit, in totalitate, de picturi murale in fresca. Vechimea acestora varieaza, cele mai vechi apartinand anilor 1105-1106 si exprimand ultima etapa a stilului bizantin predominant in perioada Comnenilor.

Aceste fresce "comnene" oglindesc arta ce predomina la acea data in orasul-capitala Constantinopol. Autorul acestora, originar din Constantinopol, a realizat unele dintre cele mai reusite ansambluri de pictura bizantina din vremea sa.

          

Multe dintre picturile originale, datand din anii 1105-1106, sunt pastrate in absida altarului si pe peretele vestic al bisericii, care a si avut mult de suferit de pe urma cutremurelor de pamant.

Pronaosul a fost imbracat cu fresca la scurt timp dupa ridicarea acestuia, spre sfarsitul secolului al XII-lea. Intre anii 1332-1333 pronaosul este redecorat, de data aceasta predominand influentele "frankish". Din punct de vedere al compozitiei artistice, se poate usor observa numarul ridicat de donatori.

          

Pe langa frescele din nava si din pronaos, biserica mai pastreaza si fresce mai noi, datand de prin secolul al XVII-lea. In total, biserica insumeaza un numar de peste 100 de picturi in fresca.

Cele mai multe fresce sunt inchinate vietii Mantuitorului Hristos. Printre acestea, de o calitate deosebita, se afla Cina cea de Taina si Rastignirea. In partea inferioara a bisericii sunt reprezentati o serie de sfinti. Biserica infatiseaza si o bogata serie de picturi cu Maica Domnului; ele ilustreaza mai multe scene din viata ei.

          

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 5480

Voteaza:

Biserica Asinou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE