Biserica Araka - Lagoudera

Biserica Araka - Lagoudera Mareste imaginea.


Biserica Araka - Lagoudera

Biserica Araka se afla in regiunea Pitsilia, intre localitatile Lagoudera si Saranti. Biserica se afla in imediata apropiere a localitatii cipriote Lagoudera; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Alaturi de aceasta minunata biserica din Lagoudera, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri crestine de cult.

Biserica Araka, datand din secolul al XII-lea si situata in imediata apropiere a localitatii Lagoudera, pastreaza inca minunatele fresce interioare. Acestea sunt unele dintre cele mai bine pastrate exemple ale stilului predominant spre sfarsitul perioadei Comnenilor (1192).

Impreuna cu Biserica Asinou si cu Biserica Sfantul Nicolae Stegis din Kakopetria, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai importante biserici bizantine de pe intreg cuprinsul insulei. In anul 1985, aceasta a fost inscrisa pe lista monumentelor de interes mondial UNESCO.

In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudera", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica din Asinou", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica Araka din Lagoudera - scurt istoric

Biserica Araka a fost, la inceput, biserica centrala a unei manastiri ce purta acelasi nume cu biserica actuala. Se crede ca manastirea, care nu mai exista astazi, a fost construita spre jumatatea secolului al XII-lea, perioada in care monahismul cipriot se afla pe culmile sale de dezvoltare.

Cand calugarul rus Vassili Barsky a vizitat Insula Cipru, in anul 1735, Manastirea Araka era deja aproape abandonata, in aceasta mai locuind doar trei calugari. Potrivit si altor marturii ale vremii, manastirea a functionat pana spre inceputul secolului al XIX-lea. Astazi, deosebit de biserica, putin mai spre nord, se inalta o cladire monahala de doua etaje, folosita de catre preotii din localitate pe post de resedinta.

Nu este inca destul de clar daca Biserica Araka a fost construita inca dintru inceput cu intentia de a fi folosita pe post de biserica manastireasca. Initial, se poate ca aceasta sa fi fost doar o capela particulara de inchinaciune.

Numele acestei biserici - "Araka" - nu este foarte clar in legatura cu provenienta sa. S-au ridicat insa doua ipoteze; conform primei variante, acesta deriva de la cuvantul "arakas" (un soi de mazare), iar conform celei de-a doua, el deriva de la cuvantul "ierakas" (pasarea soim).

Biserica Araka din Lagoudera - arhitectura unica a bisericii

Biserica Araka este o cladire cu o singura incapere, cu absida si dom. Acoperisul bisericii este in forma de cruce; undeva, probabil prin secolul al XIV-lea, biserica a fost acoperita cu un acoperis de lemn si placi de tigla.

Acoperisul acesteia, destul de abrupt, se intinde peste peretii bisericii pe trei laterale, formand un culoar de jur-imprejurul cladirii. Peretii acestui culoar, numit portic, sunt lucrati din lemne ordonat suprapuse.

Turla bisericii este acoperita cu un acoperis de lemn separat de cel mare al cladirii; acesta este un detaliu arhitectural unic printre bisericutele bizantine din Troodos. De-a lungul secolului al XVIII-lea, peretele vestic a fost daramat, iar biserica a fost extinsa.

Biserica Araka din Lagoudera - minunata pictura bizantina

Compozitia iconografica intalnita in Panaghia tou Araka constituie un excelent exemplu de aghiografie reprezentativa pentru perioada tarzie a Comnenilor, atat din Insula Cipru, cat si din intreaga ramura de arta bizantina.

Intregul interior al bisericii din Araka este pictat. Potrivit unei inscriptii, situate deasupra intrarii din partea nordica, biserica a fost decorata cu fresca datorita donatiilor lui Leon Afthentis, in luna decembrie a anului 1192.

Frescele bisericii din Araka sunt de o exceptionala calitate. Pictura, fidela stilului bizantin tarziu comnean, constituie cea mai ampla serie de fresce cipriote din perioada mijlocie bizantina. Multi sunt de parere ca autorul acestor minunatii este Theodoros Apsevdis, acelasi artist care, in anul 1183, a pictat si "Enkleistra" Sfantului Neofit din Pafos.

Atat stilul cat si programul iconografic exprima tendintele artistice de la Constantinopol. Stiut fiind faptul ca, in capitala Bizantului, nimic nu s-a mai pastrat din aceasta perioada, vedem si deosebita importanta a acestor opere de arta si credinta in istoria artei bizantine.

Doua icoane mobile, una infatisandu-L pe Mantuitorul Hristos si alta pe Maica Domnului "Arakiotissa", expuse in Muzeul Bizantin al Fundatiei Arhiepiscopului Makarios al III-lea din Lefkosia, provin din aceasta bisericuta si sunt atribuite aceluiasi autor.

          

Frescele prezente in bolta absidei Sfantului Altar apartin unui alt stil artictic, ele fiind diferite de celelalte din restul bisericii; se crede ca acestea au fost pictate de catre un alt artist, cu putin inainte de anul 1192.

Privind compozitia artistica, o raritate intalnita in Biserica din Araka, este prezenta celor sapte Sfinti Ciprioti pe peretele absidei semi-circulare a Sfantului Altar. Fecioara Maria, prezenta intr-un arc orb din peretele nordic, imediat deasupra intrarii, alaturi de alte cateva scene, a fost pictata in secolul al XIV-lea.

Biserica a fost decorata, pentru ultima data, in secolul al XVII-lea. Oata cu aceasta ultima lucrare la Biserica din Araka, au luat nastere si sfintii pictati pe exteriorul peretelui nordic, cat si iconostasul de lemn, care dateaza din anul 1673.

          

          

          

 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4198

Voteaza:

Biserica Araka - Lagoudera 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE