Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis - Kastoria

Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis - Kastoria Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis este o veche bisericuta bizantina din Kastoria, Grecia. Biserica magistratului Kasintzis, asa cum e cunoscuta printre localnici, este o biserica in forma de nava, localizata in Piata Omonia a orasului. Aceasta biserica dateaza inca din secolul al XII-lea.

Kastoria - patria bisericilor bizantine

Kastoria - Καστοριά - este un minunat oras din nordul Greciei. Aflat la periferia de vest a Macedoniei, orasul-capitala al Prefecturii Kastoria, isi intinde casutele si sfintele locasuri de cult pe malul de vest al Lacului Orestiada, intr-o vale inconjurata de culmi muntoase joase. Lacul Orestiada se afla la o altitudine de 630 de metri, deasupra nivelului marii, si face parte dintr-un mai mare platou de lacuri macedonene.

Orasul este renumit pentru numarul insemnat de biserici bizantine, pe care inca le mai pastreaza, pentru arhitectura caselor, unele dintre ele zidite in perioada otomana, si pentru folclorul zonei. Kastoria este un important centru religios pentru Biserica Ortodoxa a Greciei, aici aflandu-se si scaunul mitropolitan.

Initial, in localitatea Kastoria au existat 75 de biserici bizantine si medievale; din mila Domnului, dintre acestea, doar 54 au supravietuit neatinse de vremurile vitrege prin care a trecut localitatea. O parte dintre cele ramase au fost deja restaurate, oferind lumii un minunat exemplu de arta tarziu-bizantina, atat arhitectura, cat si fresca. Frescele bizantine din Kastoria, acoperind mai bine de 3.700 de metri patrati de perete, se intind pe o perioada de aproape sapte secole.

         

Pentru a vizita oricare dintre bisericutele bizantine, este nevoie mai intai de o vizita la Muzeul de Istorie Bizantina, localizat pe culmea dealului unde se afla vechea Acropola. De aici, un ghid va veni special pentru a deschide si prezenta bisericutele ce se doresc a fi vizitate. Cele mai apreciate bisericute kastoriene sunt urmatoarele: Panagia Kumbelidiki, Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, Sfantul Stefan, Sfintii Anargyroi si Manastirea Panagia Mavriotissa.

Cu toata inima se poate spune ca intreaga localitate Kastoria este "un muzeu in aer liber", pe orice straduta ai merge neavand cum sa nu gasesti o marturie bizantina sau ceva "vechi". Cele aproape 80 de biserici bizantine din Kastoria apartin unei perioade de aproape cinci secole, ele fiind ctitorite intre secolele IX si XIV.

Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis - Kastoria

Biserica Sfantul Nicolae - Agios Nikolaos Kasnitzis - este o biserica in forma de nava, localizata in Piata Omonia a orasului. Aceasta biserica dateaza inca din secolul al XII-lea (1170-1180), ea fiind ctitoria magistratului bizantin Kasnitzis. Ctitorul acesteia, care a contribuit si la ridicarea citadelei, este reprezentat si in interiorul bisericutei, pe peretele estic al pronaosului. In aceasta scena, el ofera modelul bisericutei Sfantului Nicolae - Άγιος Νικόλαος.

Biserica este zidita din placi de ceramica si pietre de calcar: placile ceramice formeaza straturi orizontale, duble sau triple, in timp ce pietrele de calcar umplu spatiile dintre randuri, in mod neregulat. Biserica Sfantul Nicolae, alcatuita dintr-un singur naos si un pronaos, pastreaza inca multe dintre frescele originale.

         

Frescele, lucrari ale maestrilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XII-lea, bazandu-se pe vechile traditii bizantine, sunt luate drept model de multe dintre bisericile ulterioare. Picturi murale din aceasta biserica seamana, din punct de vedere al stilului, cu cele intalnite in cel de-al doilea strat al Bisericii Sfantul Anargyroi.

Registrul superior al suprafetei imbracata cu fresce este alcatuit din fragmente scripturistice - marile evenimente nou-testamentare - in timp ce nivelul inferior este rezervat sfintilor, reprezentati in marime naturala. In pronaos se afla multe scene din viata Sfantului Nicolae, ocrotitorul acestui locas de rugaciune, alaturi de scena cu ctitorii, Nichifor Kasnitzis - Nikephoros Kasnitzis - si sotia acestuia, Anna.

Din punct de vedere al stilului frescelor, toate reprezentarile dezvolta aceleasi similaritati, lucru ce ne face sa credem ca toate sunt opera unui singur pictor. Caracteristica lucrarilor sale este evidenta: personaje inalte, suple si cu chipuri demne. Atmosfera creata in interiorul bisericutei de aceste trasaturi reflecta aerul perioadei bizantine comnene.

Aerul bizantin de secol XII isi are drept pionier o bisericuta smerita de langa capitala Macedoniei, Skopje. Biserica Sfantul Pantelimon din Nerezi (1164) este caracteristica perfecta a acestei perioade, fiind intemeiata de catre unul dintre nepotii imparatului bizantin Alexios I Comneanul. Din punct de vedere stilistic, frescele acestei biserici au multe in comun cu cele din Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis, din Kastoria.

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4543

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzis - Kastoria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE