Manastirea Sfantul Herman din Platina

Manastirea Sfantul Herman din Platina Mareste imaginea.

Manastirea Sfantului Serafim Rose

Manastirea din Platina, inchinata Sfantului Herman de Alaska, se afla in apropierea localitatii omonime, in California, Statele Unite ale Americii. Platina este o comunitate rurala micuta, cu un numar de aproximativ 200 de persoane din Tinutul Shasta, aflata la o distanta egala de 40 de mile vest fata de Redding si Red Bluff. Manastirea este inaltata pe varful unui deal inalt, asemanator unui munte; pana la aceasta, pelerinii urca panta abrupta, cu drum pavat, adunandu-se pe cale si linistindu-se treptat.

 

Manastirea din Platina a fost intemeiata in anul 1963, in localitatea , iar mai apoi a fost mutata in Platina, in anul 1969, de catre Parintele Serafim Rose, adormit in Domnul la anul 1982, si de catre Parintele Herman. Aceasta manastire a primit binecuvantarea episcopala a , adormit in Domnul la anul 1966. In anul 2000, Manastirea din Platina a fost incorporata in Biserica Ortodoxa Sarba.

Comunitatea monahala, de calugari, se autofinanteaza, spre indeplinirea nevoilor vietii de zi cu zi, in mare parte din traducerea si publicarea de carti duhovnicesti ortodoxe. Aici a luat nastere si revista periodica "Lumea Ortodoxa", care este publicata de catre parinti la fiecare doua luni. Ultima data, manastirea gazduia o obste de 22 de calugari.

Manastirea Sfantul Herman din Platina - scurt istoric

Parintele staret, Batranul Gherasim, isi intrerupe randuiala nevointei de zi cu zi, din marea dragoste fata de om, pentru a intampina pe orice pelerin, cu un cuvant si o plimbare pe locurile calcate de sfintii de odinioara si de azi. Manastirea din Platina nu are o foarte mare obste de vietuitori, o parte dintre calugari vietuind inca si in alte parti, precum pe Insula Spruce (Sprouce), din Alaska. Maicile ce depind de parintii duhovnici de la Manastire Sfantul Herman vietuiesc in Schitul Sfanta Xenia, ridicat la o distanta de aproximativ 8 mile de localitatea si manastirea din Platina.

Randuiala monahala indeplinita de calugarii vietuitori in Platina, in parte ucenici ai , este cea veche egipteana, tipica , bazata pe nevointa, asceza si dragoste. Monahismul randuit in secolul al IV-lea, in pustia Egiptului, a dat si da viata manastirilor ortodoxe inca si astazi. Una dintre cele mai semnificative renasteri ale acestei randuieli monahale a avut loc in nordul Moldovei romanesti, prin , si in Nordul Rusiei secolului al XVII-lea, prin staretismul de la si de la .

La Schitul Sfanta Xenia si la Manastirea Sfantul Herman din Platina, maicile si calugarii vietuiesc o viata aspra, aici neexistand nici curent, nici telefon, nici alt mijloc modern de comunicare la distanta. Chiliile vietuitorilor se afla la limita simplitatii, avand un singur pat de lemn, o masa de scris si citit, si un colt cu icoane. Padurile din imprejurimi sunt lacasuri ale multor vietuitoare salbatice, precum serpi, ursi, lei de munte si scorpioni ciudati.

Calugarii din Platina se trezesc la ora 04.30 pentru savarsirea sfintelor slujbe. Dupa terminarea slujbei, parintii se ocupa cu tot felul de munci, fie ale mintii, in traduceri, ascultare si rugaciune, fie ale trupului, prin munca in gradina si alte ascultari, pana spre ora 20.30.

Unele dintre cladirile actuale dateaza inca dintru inceputurile monahismului de pe aceste locuri. In momentul in care primul nevoitor a pasit pe aceste locuri, aici nu exista decat actuala cladire cu acoperis mai inalt, randuita mai apoi ca biserica, alaturi de un canton extrem de mic pentru vanatoare. Celelalte dependinte au fost construite mai apoi, impreuna cu Capela Sfintilor Martiri Regali rusi, zidita in partea dreapta a cladirii initiale.

Exteriorul bisericii centrale si trapeza se strecoara printre desimea copacilor. Aceste structuri simple, dar impresionante, au fost ridicate de calugarii vietuitori aici. Interiorul bisericii centrale este foarte frumos si odihnitor. Ceea ce calugarii numesc "Bisericuta de iarna", folosita la savarsirea slujbele din vremea iernii, este o incapere micuta situata sub biserica centrala, partial sub pamant. Aceasta, datorita micilor ei dimensiuni, se incalzeste foarte usor in vremea iernii.

Binecuvantatul parinte din Platina, cu toate ca inca nu a fost canonizat, este mult iubit si luat ca mijlocitor al rugaciunilor lor inaintea lui Dumnezeu de catre credinciosi. Multi credinciosi, preoti si episcopi il numesc "sfant", iar dragostea celor care pasesc pe urmele sale din Platina se aprinde tot mai mult.

Ieromonahul Damaschin este cel care se ocupa cu indrumarea pelerinilor ce viziteaza manastirea din Platina. El nu uita niciodata sa ii duca pe inchinatori la chilia si la mormantul Parintelui Serafim Rose, la care multi au atata evlavie. Parintele Damaschin, care vietuieste in acest loc de mai bine de 20 de ani, a reusit sa pastreze chilia Parintelui Serafim Rose exact ca in momentul trecerii sale la Domnul. Intreaga structura a incaperii este originala. Despre viata si invataturile acestuia, orice credincios poate citi mai multe in cartea "Viata si Opera Parintelui Serafim Rose".

              

VIDEO

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6933

Voteaza:

Manastirea Sfantul Herman din Platina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE