Abatia Buildwas


Abatia Buildwas

Ruinele Abatiei Buildwas, abatie cisterciana engleza, sunt situate pe unul din malurile raului Severn din Shropshire, in apropierea granitei cu Scotia.

Abatia Sfintei Maria si a Sfantului Chad a fost infiintata in anul 1135 de catre Roger de Clinton, episcop de Chester (1129-1148), fiind initial o manastire de tip Savignac. Manastirea a fost ridicata in intregime din piatra, scoasa din carierele din Broseley.

Abatia Buildwas

Noua abatie a fost populata cu un grup 20 de monahi, proveniti de la Abatia Norman din Savigny, care initial isi duceau traiul ajutand calatorii la caratul bagajelor pe podul de peste raul Severn.

Abatia Buildwas

Ordinul Savignac, o miscare de reforma initiata de catre S.Vitalis in jurul anului 1112, consta la acea data in aproximativ 30 de case surori intinse pe tot cuprinsul Normandiei si al Insulelor Britanice.

Abatia Buildwas

Cu toate acestea, ordinul nu avea si dreptul de administrare cistercian, ceea ce facea ca in anul 1147, savagniacii sa voteze pentru absorbirea ordinului lor in cel cistercian.

Abatia Buildwas

Noua abatie cisterciana a inceput sa prospere, si pana la sfarsitul anilor 1200, Abatia Buildwas a ajuns apta sa trimita lana a mai mult de 5.000 de oi mestesugarilor italieni, in privinta lucrarii ei in centre precum Florenta.

Abatia Buildwas

Asezarea abatiei in aproierea granitelor cu Scotia a facut ca istoria acesteia sa fie una turbure. Printii scotieni si urmasii acestora au atacat in mod succesiv abatia, ajungandu-se, intr-un raid din anul 1406, chiar la rapirea abatelui.

Abatia Buildwas

Acest eveniment este oarecum minor pe langa acela din anul 1342, cand unul dintre calugarii din Buildwas, Thomas Tong, si-a ucis abatele, a reusit sa scape din arest, iar mai apoi a facut cerere sa fie reprimit in ordinul cistercian.

Abatia Buildwas

Moartea Neagra a anului 1349 si restul evenimentelor zguduitoare ale anilor 1300 si-au spus cuvantul asupra abatiei Buildwas. Astfel, ceea ce odata fusese o prospera, de succes si influenta manastire, ajunsese acum, la sfarsitul anilor 1400, o simpla institutie condusa doar de patru calugari ramasi din vechea obste.

 Abatia Buildwas          Abatia Buildwas

Abatia a fost inchina definitiv in anul 1536 din ordinul regelui Henry al VIII-lea, odata cu decretul de Dizolvare a manastirilor, proprietatea abatiei fiind incredintata lordului de Powys. Resedinta abatelui si infirmeria a fost in cele din urma incorporate in cladirea unei case private.

Abatia Buildwas

Dina nul 1925, abatia Buildwas, de fapt ruinele cladirilor acesteia, se afla in grija Patrimoniului de Stat, fiind deschise publicului.

Abatia Buildwas

Ruinele Abatiei Buildwas sunt considerate a fi printre cele mai bine pastrate ruine ale secolului al XII-lea, infatisand biserica cisterciana din Anglia. Biserica, cu coloanele sale normane impozante, a ramas, in mare parte, intreaga si nealterata inca din stadiul initial al constructiei acesteia. Singura diferenta majora este ca acum, aceasta nu mai are acoperis.

Abatia Buildwas

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 1580

Voteaza:

Abatia Buildwas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE