Baptisteriul Sfantul Ioan - Poitiers

Baptisteriul Sfantul Ioan - Poitiers Mareste imaginea.

Baptisteriul Sfantul Ioan este un vechi baptisteriu crestin, aflat in apropierea catedralei din Poitiers, in vestul Frantei. Acest baptisteriu a fost construit pe la jumatatea secolului al IV-lea, pentru a servi ca loc de savarsire a botezurilor crestine, tot mai numeroase in acea vreme.

Baptisteriul este o cladire destinata in mod special savarsirii Tainei Sfantului Botez. O astfel de cladire era prezenta in fiecare sediu episcopal si facea parte, de obicei, dintr-un complex ceva mai amplu, cuprinzand biserica, mai multe capele, resedinte, camere etc.

Denumirea de "baptisteriu" vine de la cuvantul latin "baptisterium", care inseamna "bazin de imbaiat". Cuvantul isi gaseste radacina si in cuvintele grecesti "baptistirion" si "baptizo", care inseamna "a boteza", "a cufunda" sau "a afunda in apa".

 

Baptisteriile au fost amenajate in cladiri izolate, avand dimensiuni foarte mari, ceea ce a dus la o modificare inevitabila: cu timpul ele au fost transformate in biserici. In timp, baptisterii modeste au fost amenajate chiar in interiorul bisericilor, avand acelasi scop baptismal. Incepand din secolele VII-VIII, cand s-a generalizat botezul copiilor, baptisteriile nu s-au mai construit, Taina Botezului fiind savarsita direct in biserica.

Baptisteriul Sfantul Ioan - Poitiers

Baptisteriul Sfantul Ioan, din Poitiers, este socotit a fi cea mai veche cladire crestina din Franta. Aflat la mica distanta de actuala catedrala romano-catolica din Poitiers, acest baptisteriu a fost construit pe la jumatatea secolului al IV-lea, fiind modificat intre secolele VI-VII, cand a fost zugravit cu fresce deosebite.

In primele secole crestine, crestinii din Poitiers erau botezati in raul Clain, care curge la o distanta de o suta de metri de locul pe care a fost construit baptisteriul. Astfel, pentru ca nu aveau un loc amenajat pentru savarsirea botezurilor, in jurul anului 360, a fost construit un prim baptisteriu, de catre Sfantul Ilarie, primul episcop din acest oras.

De-a lungul secolelor, cladirea originala a baptisteriului a suferit numeroase modificari. Astfel, o absida si un transept de forma patrata au fost adaugate cladirii, intre secolele VI-VII. Mai apoi, in jurul anului 1000, transeptul a fost iarasi modificat, precum poate fi vazut astazi. In aceeasi vreme, naosul a fost modificat, capatand actuala forma, poligonala.

In secolul al VI-lea a fost construit un bazin baptismal mai mare, iar in secolul al VIII-lea acesta a fost modificat. In centrul naosului se afla un bazin octogonal, destul de mare, cu trei trepte. Bazinul are o adancime de aproape un metru si jumatate si l latime maxima de peste doi metri. Printr-o conducta, acest bazin era conectat la apeductul care alimenta orasul cu apa, de la un izvor din apropiere.

Peretii interiori ai baptisteriului au fost zugraviti cu fresce in secolele XI-XIII. Astazi se pot observa doar fragmente din frescele originale. Pe peretele estic, Sfantul imparat Constantin cel Mare apare zugravit calare pe un cal. In secolul al XIII-lea au fost adaugate cateva fresce cu scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul.

Baptisteriul inchinat Sfantului Ioan Botezatorul a fost abandonat in anul 1791, in timpul revolutiei, dupa care a fost conficat Bisericii si vandut unei persoane din zona, care l-a folosit pe post de depozit. Cladirea a fost salvata de la demolare printr-o petitie publica, ceea ce a dus la reamenajarea acestuia, in anul 1834.

Baptisteriul Sfantul Ioan din Poitiers a fost excavat si restaurat pe la mijlocul secolului al XX-lea. In cadrul lucrarilor de excavare a fost scos la lumina bazinul baptismal original, aflat in centrul naosului, precum si mai multe marturii care trimit spre teoria ca biserica a fost construita pe locul unui fost templu pagan. Acest ultim lucru este intarit si de numele alternativ pe care il poarta cladirea: "Templul Sfantul Ioan".

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

04 Februarie 2013

Vizualizari: 1775

Voteaza:

Baptisteriul Sfantul Ioan - Poitiers 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE