Basilica Sfantul Denis din Paris

Basilica Sfantul Denis din Paris Mareste imaginea.


Basilica Sfantul Denis din Paris

Basilica Sfantul Denis din Paris este locasul de ingropare a mai tuturor monarhilor francezi. Salvata si restaurata de arhitectul Viollet de Duc, basilica Sfantul Denis este situata in suburbia cu acelasi nume din nordul Parisului.

 

Sfantul Denis nu a fost folosita niciodata si pentru incoronarile regilor, aceasta onoare fiind rezervata cu totalitate Catedralei din Reims. Basilica Sfantul Denis este o imensa cripta regala franceza.

          

Sfantul Denis este sfantul ocrotitor al Frantei, si, potrivit legendei, acesta a fost si primul episcop din orasul Paris. In cinstea acestuia, localnicii au ridicat un mormant - sarcofag - exact in locul in care acesta a trecut la cele vesnice.

Tot in acel loc, regele Dagobert I al Frantei, care a condus tare intre anii 628 si 637, a fondat abatia Sfantul Denis, cu statut de manastire benedictina. Sarcofagul insusi a fost faurit de Aligius, un aurar de meserie. Acesta a fost descris in foile de inceput despre viata lui Eligius.

Pe langa aceasta, Eligius a inaltat, in Paris, si un mausoleum in cinstea sfantului si martirului Denis. Acesta era bogat decorat cu marmura aur si geme. El a mai aplicat in varful monumentului unele decoratii magnifice, iar tronul pentru altar l-a surmontat cu aur in forma circulara. Tot acolo acesta a asezat mere de aur incarcate cu multe bijuteri.

          

De asemenea, merita mentionat si balconul pentru predica alaturi de poarta de argint si acoperisul tronului, toate inaltate pe picioare de argint. Din pacate, nici una dintre aceste capodopere nu au supravietuit timpului.

Abatia Sfantul Denis este locul unde regii Frantei si familiile acestora au fost ingropati timp de mai multe secole, lucru ce a dus la primirea denumirii de "necropola regala a Frantei". In afara de trei regi francezi ce au domnit din secolul al X-lea si pana in 1789, toti ceilalti se afla in acest loc.

          

Abatia pastreaza multe modele de morminte si sarcofage, care de care mai artistic realizat. Blazoanele regale ale mai multor regi si regine se afla pe mormintele lor, insa in timpul Revolutiei Franceze, aceste morminte au fost deschise de catre muncitori la ordinele oficialitatilor revolutionare.

Corpurile multora au fost luate si aruncate in doua locuri din apropiere. Arheologistul Alexandre Lenoir a reusit sa salveze multe dintre monumentele prezente in abatie proclamandu-le, in fata autoritatilor, drept opere de arta cu valoare istorica necesare muzeului sau de Monumente Franceze.

Cele trei personalitati regale ce nu au fost ingropate in catedrala sunt: regele decapitat Louis XVI, sotia sa, Marie Antoinette a Austriei si sora sa, Elisabeth. Acestia au fost inmormantati in curtea interioara de la Madeleine si acoperiti cu o placa funerara. Corpul lui Dauphin, care a murit de o boala, a fost inmormantat intr-un mormant nemarcat dintr-un cimitir parizian din apropierea Templului.

Napoleon Bonaparte a redeschis biserica Sfantul Denis in anul 1806, insa ramasitele regale au fost lasate in cele doua gropi comune din apropiere. Imediat dupa primul exil al lui Napoleon la Elba, a revenit la putere dinastia de Bourbon.

Acestia au ordonat cautarea si gasirea ramasitelor lui Louis al XVI-lea si a Mariei Antoinette. Foarte putine ramasite ale acestora au fost gasite la data de 21 ianuarie 1815 si aduse intr-o cripta din catedrala Sfantul Denis.

In anul 1817, cele doua gopi comune, purtand ramasitele tuturor regilor, au fost deschise, insa nu a fost posibila diferentierea acestora. Prin urmare, acestea au fost asezate intr-un osuar din cripta Sfantului Denis, in spatele unei mari placi de marmura cu numele tuturor celor ingropati la vremea lor in basilica.

Regele Louis al XVIII-lea, la moartea sa din 1824, a fost ingropat in mojlocul criptei, aproape de mormintele regelui Louis al XVI-lea si al Mariei Antoinette. Sarcofagele familiei regala ce a condus tara intre anii 1815 si 1830 au fost asezate in abside.

La initiativa si sub conducerea arhitectului Voillet-du-Duc, cunoscut pentru aportul acestuia la mareata catedrala Notre Dame din Paris, monumentele ce au fost luate si depuse in Muzeul de Monumente Franceze au fost returnate catedralei Sfantul Denis.

Corpul regelui Louis al VII-lea, care a fost ingropat in abatia Saint-Pont si al carui mormant nu a fost atins de revolutionari, a fost adus si el in cripta de la Sfantul Denis.

In anul 2004 inima mumificata a lui Dauphin, baiatul care ar di devenit regele Louis al XVII-lea, a fost incorporata in peretele criptei.

Ce exeptia a trei membri ai familiilor regale din Franta, toti ceilalti au fost inmormantati in Basilica Sfantul Denis. Cele mai proeminente si interesante morminte sunt cele ale regilor:

- Clovis (465-511)
- Childebert I (496-558)
- Fredegonde (sotia lui Chilperic I de Neustria)
- Dagobert I (603-639)
- Clovis II (635-657)
- Charles Martel (686-741)
- Peppin cel Tanar (714-768) si sotia sa Bertrada de Laon (726-783)
- Carloman (866-884)
- Philip III cel Chel (1245-1285)
- Philip IV cel Drept (1268-1315) si Isabella de Aragon (1247-1271)
- Leo VI de Armenia (1342-1393)
- Francis I al Frantei (1494-1547)
- Henry II al Frantei (1519-1559) si Ecaterina de Medici (1519-1589)
- Francisc II al Frantei (1544-1560)
- Louis VIV al Frantei (1638-1715)
- Louis XV al Frantei (1710-1774)
- Louis XVI al Frantei (1754-1793) si Marie Antoinette (1755-1793)
- Louis XVIII al Frantei (1755-1824)

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 22403

Voteaza:

Basilica Sfantul Denis din Paris 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE