Biserica din Betfaghe - Intrarea in Ierusalim

Biserica din Betfaghe - Intrarea in Ierusalim Mareste imaginea.

Biserica din Betfaghe (Bet Fage), insemnand "Casa Smochinelor", este o biserica franciscana localizata pe Muntele Maslinilor, foarte aproape de orasul Ierusalim. Acum mai bine de doua mii de ani, localitatea Betfaghe era o localitate de sine statatoare, asezata intre Betania si Ierusalim, insa astazi aceasta este unita cu intinsul Ierusalim.

Aceasta biserica este inconjurata de pelerini in special in saptamana a sasea a Postului Mare, cand se praznuieste Dreptul Lazar (sambata) si Intrarea Domnului in Ierusalim (duminica), cand de aici incepe un maret pelerinaj pedestru.

In interiorul acestei biserici se afla o piatra mare, zugravita cu fresce, despre care traditia locala spune ca este chiar piatra pe care s-a sprijinit Mantuitorul Iisus Hristos, in momentul in care s-a urcat pe magar, spre a porni spre Ierusalim.

Betfaghe, marturia din Sfanta Scriptura !

"Iar cand s-au apropiat de Ierusalim si au venit la Betfaghe la Muntele Maslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicandu-le: Mergeti in satul care este inaintea voastra si indata veti gasi o asina legata si un manz cu ea; dezlegati-o si aduceti-o la Mine. Si daca va va zice cineva ceva, veti spune ca-I trebuie Domnului; si le va trimite indata.

Iar acestea toate s-au facut, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice: "Spuneti fiicei Sionului: Iata Imparatul tau vine la tine bland si sezand pe asina, pe manz, fiul celei de sub jug."

Mergand deci ucenicii si facand dupa cum le-a poruncit Iisus, au adus asina si manzul si deasupra lor si-au pus vesmintele, iar El a sezut peste ele." (Matei 21, 1-7)

"Si cand s-au apropiat de Ierusalim, la Betfaghe si la Betania, langa Muntele Maslinilor, a trimis pe doi dintre ucenicii Sai, si le-a zis: Mergeti in satul care este inaintea voastra si, intrand in el, indata veti afla un manz legat, pe care n-a sezut pana acum nici un om. Dezlegati-l si aduceti-l. Iar de va va zice cineva: De ce faceti aceasta? Spuneti ca Domnul are trebuinta de el si indata il va trimite aici.

Deci au mers si au gasit manzul legat la o poarta, afara la raspantie, si l-au dezlegat. Si unii din cei ce stateau acolo, le-au zis: De ce dezlegati manzul? Iar ei le-au spus precum le zisese Iisus, si i-au lasat. Si au adus manzul la Iisus si si-au pus hainele pe el si Iisus a sezut pe el." (Marcu 11, 1-7)

"Mergea inainte, suindu-Se la Ierusalim. Iar cand S-a apropiat de Betfaghe si de Betania, catre muntele care se zice Muntele Maslinilor, a trimis pe doi dintre ucenici, zicand: Mergeti in satul dinaintea voastra si, intrand in el, veti gasi un manz legat pe care nimeni dintre oameni n-a sezut vreodata. Si, dezlegandu-l, aduceti-l. Si daca va va intreba cineva: Pentru ce-l dezlegati?, veti zice asa: Pentru ca Domnul are trebuinta de el.

Si, plecand, cei trimisi au gasit precum le-a spus. Pe cand acestia dezlegau manzul, au zis stapanii lui catre ei: De ce dezlegati manzul? Iar ei au raspuns: Pentru ca are trebuinta de el Domnul. Si i-au adus la Iisus si, aruncandu-si hainele lor pe manz, l-au ajutat pe Iisus sa urce pe el." (Luca 19, 28-35)

Biserica din Betfaghe - Intrarea in Ierusalim

Biserica cea noua, construita in anul 1883, este asezata pe locul uneia mai vechi, datand din secolul al XII-lea. Biserica cea veche era de fapt o capela cruciata zidita in antica localitate Betfaghe, asezare care astazi face parte din Ierusalim.

La randul ei, capela cruciata fusese zidita pe locul unor ruine bizantine din secolul al IV-lea. Bisericuta bizantina fusese zidita pe locul in care, potrivit traditiei crestine, Mantuitorul Iisus Hristos s-a intalnit cu surorile Dreptului Lazar, anume Marta si Maria, dupa moartea fratelui lor.

In anul 1867, in cadrul lucrarilor de zidire a noii biserici franciscane, sapandu-se pentru a se aseza fundatia, s-a scos la lumina un bloc mare de piatra, acoperit cu fresca. Aceasta piatra, numita astazi "Piatra din Betfaghe", a facut parte din capela cruciata din secolul al XII-lea. Astazi, aceasta este asezata in partea nordica a bisericii celei mari.

Cruciatii au decorat piatra si au scris pe ea, in limba latina, textele biblice care stau in legatura cu localitatile Ierusalim si Betfaghe. In anul 1950 au fost restaurate decoratiile cruciate de pe marea piatra, iar cinci ani mai tarziu, in anul 1955, boltile bisericii au fost asternute cu cateva fresce specifice. 

Langa absida, in podea, se pot vedea ruinele capelei cruciate. In calota Altarului se afla o mare fresca in care Iisus Hristos apare sezand pe magar, in drumul Sau spre Ierusalim, insotit de Apostoli si de lume. Boltile bisericii infatiseaza flori si frunze.

Frescele de pe peretii laterali ai bisericii, zugravite in umbre de maro, ii infatiseaza pe oamenii din perioada Noului Testament, pregatindu-se pentru procesiune. Pe un alt perete, un grup de rabini apar tinand in maini un pergament pe care se vede scris un verset biblic: "Fariseii ziceau intre ei: Vedeti ca nimic nu folositi! Iata, lumea s-a dus dupa El." (Ioan 12, 19).

Piatra cea mare pastreaza pe ea patru scene, zugravite in fresca: intalnirea lui Hristos cu Marta; cei doi ucenici, care aduc magarul; invierea lui Lazar; multimea de oameni, tinand in maini frunze de finic.

Procesiunile pascale din Betfaghe

Procesiunile din Saptamana Sfintelor Patimi incep sambata dimineata, in ajunul praznicului Floriilor la Betfaghe. In aceasta zi, Patriarhul Ierusalimului, insotit de ierarhi si preoti din toata lumea, precum si un mare numar de credinciosi inconjoara Muntele Maslinilor si se opresc la Mormantul Sfantului Lazar din Betania, unde se savarseste slujba Utreniei.

Dupa aceea, in mormant are loc Sfanta Liturghie, savarsita numai de trei clerici: un arhiereu, un preot si un diacon, iar corul da raspunsurile, de afara. Sfanta Evanghelie este citita in usa mormantului, in timp ce credinciosii tin lumanari aprinse in maini.

Dupa Sfanta Liturghie, toti crestinii pornesc in procesiune, spre Manastirea Sfantului Lazar. Aceasta manastire a fost zidita pe locul unde a fost casa Martei si a Mariei si unde poposea Hristos cu ucenicii Sai.

Procesiune porneste Duminica dimineata, la ora 8.00, din Betania spre Ierusalim. Sute de clerici ortodocsi din toate tarile, impreuna cu mii de pelerini, avand stalpari (frunze) de finic in maini, merg pe jos merg la Betfaghe.

Aceasta localitate se afla tot in apropierea Ierusalimului, la numai cativa kilometri. La Beftaghe a fost construita o mica biserica, chiar pe locul din care Iisus, cu o saptamana inainte de Pasti, a luat un magarus si a venit spre Ierusalim, insotit de multime multa care cu flori si frunze de finic in maini cantau cu entuziasm: „Osana, Fiul lui David! Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului!”

In amintirea si reactualizarea intrarii triumfale a Mantuitorului Hristos in Ierusalim, si astazi, multimile credinciosilor reconstituie acest drum, inaintea convoiului mergand un arhiereu in vesminte, care duce un asin.

Plecand de la Biserica din Betfaghe, traverseaza pe jos Muntele Inaltarii; apoi se coboara prin Gradina Ghetsimani si urmeaza drumul ce trece pe langa Mormantul Maicii Domnului si Biserica cu Poarta Sfantului Arhidiacon Stefan, ajungand la casa in care s-a nascut Maica Domnului. Apoi se savarseste Sfanta Liturghie in Biserica Mare a Invierii.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

15 Aprilie 2019

Vizualizari: 7156

Voteaza:

Biserica din Betfaghe - Intrarea in Ierusalim 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE