Biserica Franceza din Berna

Biserica Franceza din Berna Mareste imaginea.


Biserica Franceza din Berna

Biserica Franceza - Franzosische Kirche - este cea mai veche biserica din orasul elvetian Berna. Integrata initial intr-un complex monahal dominican, aceasta biserica a devenit, in cele din urma, biserica centrala a protestantilor vorbitori de limba franceza.

Numirea acesteia pe seama protestantilor de nationalitate franceza a avut loc in anul 1623. Interesanta biserica de factura romanica este renumita in primul rand pentru peretele de lemn pictat in fresca, situat in spatele marelui altar.

Manastirea dominicana, din care a facut parte si Biserica Franceza, a fost infiintata in orasul Berna in anul 1269. Biserica Franceza a fost construita intre anii 1270 si 1285, in stilul romanic, coloanele corului, din lemn, fiind adaugate in anul 1302, iar peretele de lemn pictat in anul 1495.

Din anul 1623, ciudata biserica dominicana a devenit locasul de cult central al protestantilor vorbitori de limba franceza din orasul Berna. Intre anii 1685 si 1851, aceasta biserica a servit si ca refugiu pentru hughenotii (calvinistii francezi) care fugeau din calea persecutiilor ce aveau loc in Franta.

Frontonul vestic si fatadele absidelor sudice dateaza din jurul anilor 1753-1754. Biserica a fost supusa unei restaurari ample intre anii 1912-1913. Exteriorul corului a fost restaurat intre anii 1966-1968, interiorul corului si transeptele fiind restaurate abia intre anii 1989-1991.

Astazi, Biserica Franceza serveste inca protestantilor francofoni din Berna, in aceasta tinandu-se regulat serviciul religios. Vizitatorii sunt primiti cu caldura de catre gazdele bisericii.

Interiorul acesteia, mic si primitor, cu toate ca a trecut printr-o intensa serie de restaurari, ramane totusi fidel arhitecturii sale originale. Coloanele corului nu au fost afectate de trecerea timpului, ele fiind originale (apartinand anului 1302).

Pe langa coloanele originale, Biserica Franceza mai detine si acel perete de lemn pictat in fresca, de care aminteam mai sus, apartinand anului 1495. Acest perete, din spatele marelui altar, infatiseaza teme dominicane.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4912

Voteaza:

Biserica Franceza din Berna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE