Biserica Rotonda din Tesalonic - Sfantul Gheorghe

Biserica Rotonda din Tesalonic - Sfantul Gheorghe Mareste imaginea.

Rotonda lui Galeriu

Mausoleul lui Galeriu

Mormantul lui Galeriu

Biserica Rotonda, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, face parte dintr-un sistem arhitectural mai mare, alaturi de Arcul de Triumf al lui Galeriu si de Palatul Roman. Numele bisericii i se trage de la forma ei circulara.

Initial, cladirea a fost zidita, fie drept mausoleu imperial, spre a servi ca mormant imparatului, fie ca templu inchinat lui Zeus, ori zeului samotrac Cabeirus, fiul lui Hefaistos. In vremea ocupatiei otomane, Rotonda a fost folosita drept moschee. Unul dintre minaretele acelei moschei se pastreaza pana astazi.

Biserica Rotonda Sfantul Gheorghe din Tesalonic - scurt istoric

Monumentul din Tesalonic, actuala Biserica Rotonda Sfantul Gheorghe, a fost construit la cerinta imparatului roman Galeriu, in jurul anilor 300-306. Dupa mai bine de 1700 de ani, cladirea se afla inca in folosinta, fiind cea mai veche structura functionala din oras.

Rotonda va fi preluata de crestini, fiind randuita biserica, undeva in jurul anului 390. Mult mai tarziu, in anul 1591, cladirea va fi transformata in moschee. Locul este pretuit, atat pentru vechimea si maiestria arhitecturii sale, cat si pentru mozaicurile ce inca se mai pastreaza pe alocuri. Acestea constituie unele dintre cele mai bune exemple de arta crestina timpurie.

La mormantul lui Galeriu, aflat in Rotonda, se ajungea trecand prin Arcul lui Galeriu, si pasind pe un culoar pavat cu dale de piatra si strajuit de coloane. Astazi, din maretul Arc se mai pastreza numai jumatate. Rotonda lui Galeriu se afla la o distanta de 125 de metri de Arcul sau.

Monumentul lui Galeriu, din Tesalonic, este similar Panteonului din Roma, chiar daca scara acestora difera considerabil. Peretii bisericii Rotonda au o grosime de 6,3 metri, iar domul urias, inaltat la 30 de metri, are un diametru de 24,5 metri. Peretii sunt intrerupti de catre opt nave patrate, cea sudica alcatuind intrarea.

Dupa moartea lui Galeriu, in anul 311, imparatul a fost inmormantat in localitatea numita Gamzigrad (Felix Romuliana), in apropiere de Zajecar, in Serbia. In orice caz, mausoleul comandat de Galeriu se va pastra, chiar daca nu isi va mai indeplini scopul pentru care a fost zidit.

In secolul al IV-lea, in vremea Sfantului imparat Constantin cel Mare, Rotonda va deveni biserica crestina, ea fiind inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Interiorul cladirii va fi infrumusetat cu un mozaic de o calitate exceptionala, parte din el pastrandu-se pana astazi. Se pastreaza o fasie de mozaic, in fatisand o serie de sfinti cu mainile ridicate in rugaciune.

Rotonda din Tesalonic a functionat drept biserica a crestinilor vreme de mai bine de 1200 de ani, pana ce orasul a cazut in mainile turcilor. In anul 1590, cladirea va fi confiscata si transformata in moschee - Moscheea lui Suleyman Hortaji Effendi -, vechii cladiri adaugandu-i-se un minaret. Statutul de moschee si l-a pastrat pana in anul 1912, cand grecii vor elibera orasul, in cadrul Razboiului din Balcani. Rotonda va fi resfintita drept biserica, insa minaretul nu va fi daramat, el rezistand pana astazi.

Rotonda din Tesalonic a fost putin slabita, in urma cutremurului din anul 1978, insa reparatiile au intarit si mai mult structura. In anul 2004 a fost intarit si minaretul. Cladirea este monument istoric, aflat sub protectia si purtarea de grija a Eforatului de Antichitati Bizantine, din cadrul Ministerului de Cultura a Greciei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 8305

Voteaza:

Biserica Rotonda din Tesalonic - Sfantul Gheorghe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE