Biserica Ruzica - Fortareata Kalemegdan

Biserica Ruzica - Fortareata Kalemegdan Mareste imaginea.

Biserica Ruzica, inchinata Nasterii Maicii Domnului, este o biserica ortodoxa aflata in fortareata Kalemegdan din Belgrad, Serbia. Kalemegdan este o fortareata (parc) aflata in capitala Serbiei. In anul 1979, fortareata a fost declarata monument de cultura de o exceptionala importanta, fiind protejata de stat.

Biserica Ruzica este asezata in partea sudica a fortaretei sarbe Kalemegdan, la cel mai de jos nivel al acesteia. Numele bisericii "biserica trandafirilor". Zona fiind ocupata cand de sarbi sau turci, cand de unguri sau austrieci, Biserica intunecoasa Ruzica a vazut multe la vremea ei.

O biserica similara celei actuale exista pe acest loc inca din vremea domnitorului Stefan Lazarevic. Vechea biserica a fost daramata in anul 1521, in urma invaziei turcilor otomani.

Pe locul vechii biserici, turcii au ridicat o magazie de praf de pusca. In secolul al XVIII-lea, vreme de mai bine de o suta de ani, locul fiind sub stapanire otomana, actuala cladire a bisericii a fost folosita pe post de magazie de praf de pusca.

In anul 1867, locul va reveni in stapanirea sarbilor. Mai apoi, cladirea a fost transformata in biserica de regiment, ea functionand intre anii 1867-1869. Biserica este construita in intregime din piatra. Iconostasul bisericii a fost sculptat de catre Kosta Todorovic, in vreme ce icoanele acestuia au fost pictate de catre zugravul ieromonah Rafailo Momcilovic.

Peretii bisericii au fost zugraviti in fresca de catre zugravul rus Andrej Bicenko. Peretele vestic al bisericii este inchinat Predicii de pe Munte, printre ascultatorii predicii Sale numarandu-se si capitanul Petru Trbojevic, regele Alecsandru I si regina Maria Karadordevic, cat si regele Petru I si regele Nicolae al II-lea Romanov, al Rusiei.

Ceea ce fascineaza ochiul pelerinului, in Biserica Ruzica, sunt in primul rand policandrele acesteia, care sunt impodobite, de jur-imprejur, cu zeci de cartuse de gloante. Bratele policandrului sunt formate din sabii, iar partile mai mari ale acestuia sunt confectionate din tevi de tun. Acestea amintesc de destinatia initiala a acesteia, anume biserica de regiment militar.

Incepand cu anul 1924, intrarea principala a bisericii este strajuita de doua garzi armate, din bronz. Garda din partea dreapta este un cavaler medieval de-al imparatului Dusan, iar cea din stanga este soldat sarb de infanterie, luptator in cadrul Primului Razboi Mondial.

Fiind grav avariata, in cadrul Primului Razboi Mondial, biserica a fost reparata in anul 1925, prin contributia materiala a femeilor vaduve de razboi, cat si a tuturor celorlalti compatrioti indurerati.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3338

Voteaza:

Biserica Ruzica - Fortareata Kalemegdan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE