Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori

Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori Mareste imaginea.


Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori

Biserica Schimbarea la Fata a Mantuitorului se afla in localitatea cipriota Palaichori; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Biserica este construita pe un mic deal din partea estica a localitatii Palaichori.

In anul 2000, Biserica Schimbarea la Fata din Palaichori a fost trecuta pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alaturandu-se celorlalte mici bijuterii cipriote. Alaturi de aceasta minunata biserica din Palaichori, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult.

In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Palaichori

La doar 40 de kilometri de Nicosia, situata in regiunea muntoasa Pitsilia, Palaichori - uneori numita "Palechori" -, este o asezare intinsa, cu generatii vechi si noi, si cu o istorie scrisa de peste 700 de ani.

Palaichori este o localitate cu mai multe biserici minunate; dintre acestea le amintim pe urmatoarele: Biserica Sfantului Apostol Luca; Biserica Sfantului Mare Mucenic Gheorghe - o cladire micuta, acoperita cu un acoperis de lemn, si datand din secolele XVI-XVII; Biserica Adormirea Maicii Domnului - Chrysopantanassas -, aflata in centrul localitatii si datand din secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, cea mai importanta bisericuta din Palaichori este cea a Mantuitorului Hristos, care isi serbeaza hramul la 6 august - Schimbarea la Fata.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

          

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudera", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica din Asinou", "Manastirea Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoula" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica din Palaichori - scurt istoric

Biserica Schimbarea la Fata din Palaichori a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea si apartine stilului specific zonei, o singura incapere cu absida, cu acoperis de lemn si destul de inclinat. Pronaosul, care a fost adaugat pe la inceputul secolului al XVII-lea, se intinde pe lateralele de vest si sud ale bisericii, si este acoperit de acelasi acoperis inclinat.

Interiorul Bisericii din Palaichori este acoperit in intregime cu fresce. Acestea dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, si constituie una dintre cele mai bine-alcatuite serii de picturi murale tarziu-bizantine din Cipru.

Aceste fresce alcatuiesc si cel mai important tribut al perioadei de ocupatie venetiana, cand un grup de pictori au reusit sa ramana credinciosi artei bizantine, limitand astfel influentele apusene. Stilul frescelor din Palaichori este des intalnit si in decursul secolului al XVI-lea, cand mai multe teritorii grecesti se aflau sub ocupatie otomana.

Pictorul anonim al Bisericii din Palaichori a fost influentat de arta specifica perioadei imparatilor Paleologi, insa, in acelasi timp, a reusit sa ramana fidel stilului propriu bizantin, atingand usor si unele influente apusene. Prin aceasta pictura, zugravul a demonstrat ca este un maestru al reprezentarilor complete a oamenilor.

Pe peretele vestic exterior al bisericii, se afla o serie de fresce mai tarzii, datand din anul 1612, insa de o frumusete asemanatoare cu a celor din interior. Iconostasul de lemn - catapeteasma, in intregime pictat, dateaza de pe la inceputul secolului al XVIII-lea.

Majoritatea icoanelor portabile aflate pe catapeteasma Bisericii din Palaichori sunt datate din aceeasi perioada cu insasi iconostasul de lemn, si sunt opera zugravului Mathaios Koutloumousios, un calugar din Sfantul Munte Athos.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4005

Voteaza:

Biserica Schimbarea la Fata - Palaichori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE