Biserica Sfanta Mavra - Koilani

Biserica Sfanta Mavra - Koilani Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Mavra este una dintre vechile biserici ortodoxe din Cipru. Urmand o arhitectura tipica secolului al XII-lea, biserica Sfintei Mavra pastreaza o serie de minunate fresce de secol XV. Bisericuta bizantina se afla in localitatea Koilani (Vasa Koilaniou), in regiunea Limassol, la o distanta de numai trei kilometri inspre sud de Pera Pedi, la poalele Muntilor Troodos. Sfintii Timotei si Mavra sunt doi sfinti casatoriti, martirizati impreuna pentru credinta si dragostea lor cea pentru Hristos.

Sfintii Timotei si Mavra s-au nascut in Egipt. Amandoi se trageau din familii crestine de seama. Timotei a luptat cu cuvinte aspre impotriva idolatriei. Datorita cuvantarilor lui, el a fost inchis in temnita, la numai 20 de zile dupa casatoria lui cu Mavra. Amandoi au suferit nespus de mult, pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta cea intru Hristos, fiind torturati fara masura de catre Arianos, ighemonul din Tebaida. In cele din urma, cei doi sfinti au murit pe cruce, fiind rastigniti fata in fata, dupa noua zile.

Biserica Sfanta Mavra din Koilani - scurt istoric

Nu se stie inca nici acum modul in care cinstirea celor doi sfinti a luat nastere in insula Cipru. Se stie insa ca, la inceputul erei crestine, comunitati intregi de crestini se mutau, din loc in loc, cautand locuri mai linistite si lipsite de persecutii. Atat insula Cipru, cat si Egiptul, fiind sub conducere romana, este usor de acceptat venirea aici a unor crestini egipteni.

In localitatea Koilani se gasesc referiri la Sfanta Mavra, inca din perioada medievala. Tot de atunci se si praznuieste amintirea celor doi sfinti casatoriti, in data de 3 mai. In legatura cu Sfanta Mavra, in partile locului circula o serie de legende diferite intre ele. Astfel, o vom aminti pe cea mai cunoscuta dintre ele.

Se crede ca Sfanta Mavra s-a nascut in localitatea Pera Pedi (sau din localitatea Koilani), iar parintii ei vroiau sa o casatoreasca, impotriva vointei ei. Pentru aceasta, cu o noapte inainte de nunta, Sfanta Mavra a mers in curte, spre a curata cuptorul de lemne, unde se gatise mancarea. Curatand cuptorul, fata ei s-a innegrit de funingine, lucru care este amintit si de numele ei, "mavra” insemnand "neagra”. Dupa aceasta, in secret, ea a fugit in muntii din apropiere.

Fiind urmarita de catre localnici, ea s-a retras intr-o pestera. Pe aceasta pestera este ridicata actuala biserica inchinata ei. Localnicii au ajuns insa la gura pesterii, motiv pentru care sfanta a inceput sa planga si sa se roaga lui Dumnezeu sa o scape de aceia, spre a nu o casatori impotriva vointei ei. In acel moment, piatra muntelui s-a deschis, iar tanara a intrat in crapatura, aceasta astupandu-se peste ea.

Cand au ajuns in interiorul pesterii, localnicii au dat peste un izvor puternic de apa, care i-a impiedicat sa intre mai mult in interior. Negasind-o, ei au plecat. Aceasta apa, numita Izvorul Sfintei Mavra, curge si astazi, pe sub temelia bisericii.

Se mai crede insa si faptul ca bisericuta actuala, inchinata Sfintei Mavra, este ridicata pe locul martiriului celor doi sfinti casatoriti.

Pe locul actualei biserici, in localitatea Koilani, a functionat Manastirea Sfanta Mavra. Arhimandritul Ciprian, care a venit din Koilani, ne-a lasat o maiestroasa opera de arta poetica, in care descrie manastirea si locatia acesteia (1778). Tot de la acesta aflam ca manastirea Sfintei Mavra a functionat pana in vremea lui. Desi nu sustine nasterea Sfintilor Timotei si Mavra in Cipru, ci undeva in Egipt, arhimandritul sustine insa faptul ca acestia au fost martirizati in Cipru.

Inaintea acestuia, pelerinul rus Vasile Barsky a vizitat bisericuta din Koilani in anul 1734. Din jurnalul sau de calatorie aflam ca bisericuta apartinea unei mici manastiri. Construirea bisericutei cu o singura absida, anume cea a Sfantului Altar, cu un dom inchis si cu o a doua bisericuta de lemn, poate fi datata in secolul al XII-lea.

Biserica Sfintei Mavra este zidita pe un platou de piatra, fiind construita pe doua nivele. In biserica se intra prin doua usi amplasate pe peretele nordic. Peretele vestic este intregime format din stanca muntelui. Interiorul bisericutei are 6.10 metri pe 3.40 metri, iar Altarul este continuat cu o absida de 1.75 metri pe un metru.

Din secolul al XII-lea nu au mai ramas decat prea putine urme de fresca. Cea mai mare parte dintre fresce dateaza de pe la inceputul secolului al XVI-lea. Icoana Sfintilor Timotei si Mavra, care a supravietuit pana in zilele noastre, dateaza inca din secolul al XIII-lea, ea savarsind multe vindecari de raceala.

De o importanta deosebita este infatisarea Fericitului Augustin, pe unul dintre peretii Altarului. Acest barbat de seama apartine Bisericii Romano-Catolice, el nefiind zugravit in bisericile ortodoxe. In jurul anului 1950, musulmanii turci, de un fanatism incult, au razuit ochii sfintilor zugraviti pe peretii bisericii. Daunele sunt incalculabile si ireversibile.

In podeaua bisericii se afla o scobitura in piatra, pe unde se vede si se aude curgand apa, anume Izvorul Sfintei Mavra. Apa curge inspre Sfantul Altar, in partea sudica a curtii ea dunandu-se intr-o fantana de marmura. Biserica isi serbeaza praznicul in data de 3 mai, dar si in data de 1 septembrie.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2937

Voteaza:

Biserica Sfanta Mavra - Koilani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE