Biserica Sfantul Nicolae - Pec

Biserica Sfantul Nicolae - Pec Mareste imaginea.


Biserica Sfantul Nicolae - Pec

Patriarhatul de Pec - numele acestuia se citeste "Peci" - este o manastire sarbeasca localizata in apropierea orasului Pec, in mult disputata provincie sarbeasca, Kosovo. Ansamblul de bisericute de aici este centrul spiritual al Serbiei, aceasta manastire fiind totodata si mausoleul unde odihnesc arhiepiscopii si patriarhii sarbi adormiti in Domnul.

Patriarhatul de Pec constituie unul dintre cele mai importante capitole din istoria poporului Sarb. Patriarhatul de Pec a fost centrul Bisericii Serbiei timp de mai multe secole. Inca de la inceputurile acestuia, din secolul al XIII-lea, Patriarhatul a atras o multime de sfinti slujitori, renumiti scriitori si mari artisti, toti lasand in urma ceva deosebit. Prin urmare, acest loc nu este doar centrul Bisericii Serbiei, ci si un important focar de cultura mondiala.

La data de 13 iulie 2006, Manastirea Pec a fost trecuta in lista Patrimoniului Mondial de catre cei de la UNESCO, ea fiind legata de situl mai mare de la Visoki Decani. Inpreuna cu aceasta din urma, manastirea a fost trecuta si in lista monumentelor mondiale aflate in pericol de deteriorare.

Patriarhatul de Pec, cunoscut si sub denumirea de Manastirea Pec, este alcatuit dintr-un numar de mai multe bisericute situate in imediata apropiere a localitatii Pec, la intrarea in defileul Rugovo.

Bisericutele sunt inchinate Fecioarei Maria, Sfintilor Apostoli, Sfantului Nicolae si Sfantului Demetrius. Bisericutele erau imprejmuite de un puternic zid de piatra cu cinci turnuri de observatie si aparare.

Biserica Sfantul Ierarh Nicolae

Biserica Sfantul Nicolae, din ansamblul monahal al Patriarhatului de Peci, este o micuta incapere lipita de peretele sudic al Bisericii centrale a Fecioarei Maria, insa total separata de cele trei biserici unite intre ele ale Patriarhatului.

Aceasta bisericuta, asemenea celorlalte, a fost construita tot de Arhiepiscopul Danilo al II-lea, aproximativ in acelasi timp cu ridicarea Bisericii Fecioarei Maria si a pridvorului cu turnul clopotnita - intre anii 1330 si 1337.

Arhitectura micutei Biserici a Sfantului Nicolae este foarte simpla. Cladirea este zidita doar din caramizi si piatra. Aceasta este o incapere de tip tunel-boltit, intarita pe laterale de catre pilastri. Micuta absida are toate cele trei laterale in afara.

Un pridvor, initial deschis, a fost asezat la inceput in fata Bisericii Sfantul Nicolae. Acesta, sprijinindu-se si pe peretele sudic al Bisericii Fecioarei Maria, a fost inlaturat si inlocuit cu un altul. Acesta din urma, nepotrivindu-se cu intreaga arhitectura a bisericilor, a fost inlaturat definitiv in anul 1932, odata cu restaurarea intregului Patriarhat de Pec.

Astazi, sarcofagul ce pastreaza osemintele Patriarhului Maksim (1656-1673) este asezat in fata Bisericii Sfantul Nicolae, pe locul fostului pridvor. O inscriptie aflata pe marginea acestuia indica faptul ca patriarhul a murit in anul 1680.

Nu se stie cu siguranta daca Biserica Sfantul Nicolae a fost pictata in fresca pana in secolul al XIV-lea, deoarece, biografia lui Danilo al II-lea spune foarte putine despre impodobirea acestei bisericute. Oricum, in cele din urma, frescele au fost asezate pe peretii acesteia, vechi urme de fresca fiind vizibile la baza peretului sudic.

           

O inscriptie asezata deasupra usii de intrare, pe partea de interior, mentioneaza faptul ca biserica a fost pictata pe cheltuiala Patriarhului Maksim, spre sfarsitul anului 1673, sau, cu siguranta, inainte de toamna anului 1674.

Cu toate ca aceasta inscriptie nu il mentioneaza autorul picturii, Radul, cel mai cunoscut si bun artist al deceniilor 7-8 ale secolului al XVII-lea, expertii sunt de comun acord cu faptul ca el este cel ce a pictat Biserica Sfantul Nicolae.

            

Pictura lui Radul nu este de o deosebita valoare artistica, insa impresioneaza mai ales prin subiectele alese drept compozitie. Prima parte din zidul sudic este acoperita cu tabloul votiv al ctitorilor: Patriarhul Maksim, condus de catre Sfantul Nicolae, se apropie de Hristos.

Portretul patriarhului este cel mai important dintre aceste figuri, dar, din pacate, acesta este avariat de vreme. Chipul acestuia este cel mai avariat, doar mitra bogat impodobita si vestmantul rosu fiind bine pastrate.

Pe peretele opus, cel nordic, pastreaza chipurile celor mai cunoscuti sfinti sarbi, in principal ctitori ai Patriarhatului de Pec: Stefan Nemanja ca monah, Sfantul Sava al Serbiei si Arhiepiscopii Arsenije I si Danilo al II-lea.

Alegerea celorlalte personaje este fireasca: cei mai cunoscuti sfinti episcopi sunt infatisati adorand Mielul, in Sfantul Altar; intrarea este strajuita de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil: calugarii stalpnici sunt reprezentati pe pilastrii bisericii; Buna Vestire este reprezentata in Sfantul Altar, si Adormirea Maicii Domnului pe peretele vestic.

Ciclul de scene ce infatiseaza viata Sfantului Nicolae ofera o multime de detalii neobisnuite. Cele peste 25 de scene ce infatiseaza viata si minunile sfantului sunt insiruite de-a lungul boltilor, ceea ce cuprinde aproape intreaga suprafata a bisericii.

Dintre minunile acestuia, doua sunt in legatura cu Stefan Decanski. Dupa cum relateaza Grigorie Tzamblak, Sfantul Nicolae ii promisese printului sarb Ovce Polje, care era prizonier in Constantinopol, cu ochii scosi, ca ii va reda vederea. Acest lucru s-a si intamplat.

Cateva detalii din ciclul vietii Sfantului Nicolae indica influente rusesti. Acestea se regasec in istoria minunii Sfantului Nicolae fata de Polovec, reprezentata in cinci scene din absida nordica a navei. Acesta ii aminteste lui Polovec faptul ca promisiunile facute inaintea icoanei sale trebuiesc infaptuite, lucru pe care acesta nu l-a facut.

Iconostasul de lemn al Bisericii Sfantul Nicolae a fost lucrat in anul 1677, la scurt timp dupa pictarea intregii biserici. Icoanele acestuia, Fecioara Maria cu Pruncul si Sfantul Nicolae sunt pastrate astazi in muzeul Patriarhatului de Pec, care este organizat in Biserica Sfantul Demetrius. Singura parte a iconostasului care s-a lasat in biserica este rama acestuia, frumos sculptata si aurita, care pastreaza in sine icoane mult mai noi.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5585

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Pec 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Marioara MihelePostat la 2010-10-22 09:31

    Am ramas fascinata de simplitatea si frumusetea lacasului . Este magnific cred si sunt convinsa ca toti cei care ,parcurg si lectureaza aceasta frumoasa descriiere o sa ramina profund impresionati :frumusete ,de simplitate ,de curatenie de incarcare spirituala .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE